Η Θηροφυλακή στη Χρυσή και τα γύρω νησάκια

Παραπολιτικά
Η Θηροφυλακή στη Χρυσή και τα γύρω νησάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές είναι οι έφοδοι του κλιμακίου των θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας στη Χρυσή και τα γύρω νησάκια, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των άγριων ζώων και των θηραμάτων.

Πλέον οι θηροφύλακες διαθέτουν και drone για τον έλεγχο των οικοτόπων από αέρος.

Σε αυτές τις επισκέψεις που κάνουν στη Χρυσή διαπιστώνουν και οι ίδιοι τις απίστευτες ομορφιές που κρύβει το σμαραγδένια νησί των Ιεραπετριτών, καθώς τα χρώματα των νερών αυτού του επίγειου παραδείσου δε συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας!

Απαραίτητα έργα για το δίκτυο άρδευσης του Δήμου Χερσονήσου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του δικτύου άρδευσης σε περιοχές της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής γεωργίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών των δικτύων άρδευσης του Δήμου Χερσονήσου».

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Συνεχίζεται απρόσκοπτα η προσπάθεια για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα με την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου. Οι “πληγές” που άφησαν στο πέρασμά τους τα ακραία φαινόμενα το φθινόπωρο του 2020 ήταν πρωτοφανείς. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές προοπτικές και να προσφέρουμε τα απαραίτητα “εργαλεία” στους παραγωγούς του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο, προκειμένου να καταφέρουμε να καλύψουμε πλήρως την εξυπηρέτηση των χιλιάδων γεωργικών εκμεταλλεύσεων του Δήμου Χερσονήσου».

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Χερσονήσου Μανόλη Καλαϊτζάκη και του αναδόχου του έργου.

43% των εργαζομένων δεν μπορεί να πάει διακοπές

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, διεθνώς ήταν δεδομένο ότι, εφόσον είχες εργασία και δεν ανήκες στο 7-8-10% των ανέργων, είχες και τα μέσα για να ζήσεις. Όχι πλουσιοπάροχα, αλλά σίγουρα με αξιοπρέπεια. Μάλιστα (αν και αυτό στην Ελλάδα έγινε δεδομένο μόνο τη δεκαετία του 2000), μέσα στα «απολύτως απαραίτητα» ήταν και τουλάχιστον δύο εβδομάδες διακοπών ετησίως, 3 ή 4 για λαούς όπως οι Γερμανοί, που και οικονομικά πιο εύρωστοι ήταν και είχαν «την κουλτούρα των διακοπών».

Αυτό μέχρι που ξεκίνησε η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών στην εργασία. Γνωρίζαμε τους εργαζόμενους, μάθαμε τους απασχολούμενους, τους part timers, τους freelancers, τους απασχολήσιμους και μία ολόκληρη σειρά ευφημισμών για τους εργαζόμενους που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια αλλά... αδυνατούν.

Οι «φτωχοί εργαζόμενοι» είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον δυτικό κόσμο και μια επάνοδος στα όσα ίσχυαν στα 1930 και πιο πίσω, που τα μισθά δεν φτάνανε ούτε για ένα πιάτο φαΐ για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στην Ελλάδα έχουμε μπόλικους «φτωχούς εργαζόμενους», που αδυνατούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους παρότι εργάζονται κανονικά και με τον νόμο, και τους συντηρούν οι οικογένειές τους ή φυτοζωούν.

Και μάλιστα σε κάποιους αρνητικούς δείκτες η Ελλάδα... πρωτοπορεί! Λ.χ. είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη στο ποσοστό των εργαζομένων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε διακοπές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου για το 2020, η χώρα μας, με 43,4% (αντί 41,3% το 2019), κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να φύγουν διακοπές για μία εβδομάδα, παρά το ότι εργάζονται. «Ενώ η κρίση του κόστους ζωής που βιώνουμε φέτος αναμένεται να αυξάνει περαιτέρω το εν λόγω ποσοστό», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Μουλκιώτης, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η Ελούντα και ο Χάρης Ρώμας

Αγαπάει την Ελούντα, αγαπάει τη φυσική ομορφιά της, τα νερά της και δε διστάζει να το εκφράσει!

Για τον γνωστό ηθοποιό Χάρη Ρώμα ο λόγος, ο οποίος απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελούντα και υμνεί τα όμορφα νερά της.

«Τα γαλάζια νερά της Ελούντας» είναι η αναφορά του Χάρη Ρώμα σε ανάρτηση που ανέβασε στον λογαριασμό του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ποζάροντας χαμογελαστός πάνω σε κάποιο σκάφος, ενώ από πίσω στο φόντο φαίνεται η Σπιναλόγκα.

Χωρίς περιττά λόγια, ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος, που έχει αγαπηθεί άρδην για τις μεγάλες του τηλεοπτικές επιτυχίες και έχει μεγάλο κοινό, εκφράζει την αγάπη και τον θαυμασμό του για τη μαγευτική Ελούντα, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή.

Έργα οδοποιίας στον Δήμο Μινώα

Τη σύμβαση με προϋπολογισμό 696.000 ευρώ για την αποκατάσταση τμημάτων του επαρχιακού δρόμου «Αγ. Σεμνή-Κάτω Πουλιές» στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Ανδρούλα Σουρουλά και η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Ηρακλείου Χαρά Τριαματάκη.

Το έργο προβλέπει αποκατάσταση τμημάτων του δρόμου σε δύο θέσεις πλησίον των οικισμών Αγία Σεμνή και Κάτω Πουλιές (ή και όπου αλλού προκύψει ότι απαιτείται πλησίον), λόγω τοπικών κατολισθήσεων των πρανών και συγκεκριμένα:

Εκσκαφές, καθαρισμοί πρανών, καθαρισμός-μόρφωση τάφρου και κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου όπου απαιτείται, αποξήλωση ασφαλτικών και οδοστρωσίας, προκειμένου να γίνει εξυγίανση με λιθορριπή, αποκατάσταση οδοστρωσίας και του οδοστρώματος με ασφαλτική στρώση οδοστρωσίας, λιθορριπή με επιμελημένη επιφάνεια για την προστασία των πρανών και φρεζάρισμα, ισοπεδωτική ασφαλτόστρωση σε τμήματα όπου απαιτείται.

Σκοπιμότητα ή ανεπάρκεια;

Παράταση μέχρι τις 17 Αυγούστου δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση των vouchers των παιδικών σταθμών. Επομένως, μετά και την πολύμηνη καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας να βγάλει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, τα οριστικά αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 29 Αυγούστου, μόλις λίγο πριν ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί και τρέξουν με αγωνία οι γονείς να βρουν μια θέση φιλοξενίας. Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να αποκλειστούν 70.000 παιδιά από τις δομές, προτείνοντας επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς χορήγησης voucher, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, θίγει την προβληματική διαδικασία και αναρωτιέται: «Σκόπιμος σχεδιασμός ή ανεπάρκεια αρμοδίων;».

Θέλει ή δε θέλει;

Περίεργα μας τα λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι», λέει ο Α. Λοβέρδος. «Να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος» ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρει ο Π. Γερουλάνος. Τελικά, θέλει ή δε θέλει εκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., όταν «η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία» στον πρωθυπουργό, όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης;

«Το πότε θα πούμε “κάνε εκλογές”, θα το πούμε εμείς, όχι οι άλλοι», αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ξηρασία

Τρόμο έχει προκαλέσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά και στους περιβαλλοντολόγους το ζήτημα της ξηρασίας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, η Ισπανία είναι ένα κράτος που η ξηρασία φαντάζει ως ένα μέγιστο πρόβλημα. Και είναι μεγάλο πρόβλημα εάν αναλογιστούμε πως είναι 40% μικρότερα τα αποθέματα νερού στη χώρα της Ισπανίας. Είναι ένα ιστορικό χαμηλό, με τη μείωση να φτάνει σε ρυθμό το 1,5% κάθε εβδομάδα. Οι ισπανικές Αρχές σημειώνουν ότι πρόκειται για την πιο ξηρή χρονιά των τελευταίων 60 ετών, με βασικές αιτίες την αυξημένη κατανάλωση και εξάτμιση των υδάτων, που με τη σειρά τους οφείλονται στις αυξημένες θερμοκρασίες.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία τουλάχιστον 100 δήμοι δεν έχουν πλέον πόσιμο νερό και εξυπηρετούνται από μεταφορές με υδροφόρα φορτηγά, όπως έκανε σαφές με τις δηλώσεις του ο υπουργός Πράσινης Μετάβασης Κριστόφ Μπέσοτ. Με 85% λιγότερες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο, οι 62 από τους 96 νομούς της γαλλικής ηπειρωτικής χώρας έχουν κηρυχθεί επισήμως πλέον σε κατάσταση συναγερμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News