Το αυγουστιάτικο φεγγάρι από το φρούριο του Ναυπλίου

Παραπολιτικά
Το αυγουστιάτικο φεγγάρι από το φρούριο του Ναυπλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ναύπλιο είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και την ομορφιά του δεν έχουν κατορθώσει να την αμαυρώσουν ούτε καν οι ορδές των Αθηναίων που εκδράμουν μαζικά κάθε σαββατοκύριακο. Πέραν όλων των άλλων, η θέα από το φρούριο του Ναυπλίου είναι εξαιρετική, όπως είναι και το φεγγάρι του Αυγούστου. Ιδού λοιπόν, το αυγουστιάτικο φεγγάρι, φωτογραφημένο από το φρούριο του Ναυπλίου, σε μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς.

Παλιοσπύρου

Μνήμες από τη φρικιαστική υπόθεση με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου ξύπνησαν τα προηγούμενα 24ωρα: Αιτία είναι το σοκαριστικό περιστατικό που σημειώθηκε σε χωριό της Μεσσήνης, όπου ένας 50χρονος έριξε καυστικό υγρό στη 49χρονη πρώην σύζυγό του.

Εφιάλτης

Περίπου δύο χρόνια μετά τη θρασύδειλη επίθεση της Ε.Κ. στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή, μια 49χρονη γυναίκα, η οποία είχε χωρίσει πριν λίγα χρόνια από τον 50χρονο δράστη, έμελλε να βιώσει τον απόλυτο εφιάλτη από τα χέρια του.

Καρτέρι

Ο 50χρονος είχε στήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, καρτέρι στην πρώην γυναίκα του, με την οποία έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά. Ο φερόμενος δράστης περίμενε το θύμα του στο σκοτάδι και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του: Όταν εκείνη μετέβη, ξημερώματα, στον τόπο εργασίας της, εκείνος την περίμενε και - όπως όλα δείχνουν - της έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο.

Εκδίκηση

Όπως όλα δείχνουν, αιτία ήταν η εκδικητική μανία του δράστη, ο οποίος δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με το ότι η παθούσα δεν ήθελε να είναι ξανά μαζί του. Το θύμα, το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι.

Αρνήθηκε

Ο 50χρονος αρνήθηκε ότι ήταν αυτός ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της πρώην συζύγου του, ωστόσο συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Ας σημειωθεί ότι ο 50χρονος φέρεται να επισκέφτηκε το θύμα λίγο μετά την πράξη του στο νοσοκομείο, δήθεν για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του, με σκοπό - καθώς φαίνεται - να παραπλανήσει τις έρευνες των Αρχών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δε συνέβη και ο ίδιος φόρεσε χειροπέδες.

Η σκέψη... κουράζει!

Δεν είναι μόνο η χειρωνακτική εργασία που μπορεί να εξαντλήσει κάποιον, αλλά και η πολλή σκέψη. Η συγκέντρωση και η νοητική εργασία για αρκετές ώρες δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα εξάντλησης, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως τονίζουν, το αίσθημα κόπωσης λόγω της έντονης σκέψης δεν είναι κάτι φανταστικό που υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιου, αλλά είναι κάτι απολύτως υπαρκτό και οφείλεται στη συσσώρευση «τοξινών» στον εγκέφαλο.

Ο κουρασμένος εγκέφαλος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ματίας Πεσιγκλιόνε του Πανεπιστημίου Pitié-Salpêtrière του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας “Current Biology”, διαπίστωσαν ότι η πολύωρη γνωστική εργασία δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα (κυρίως γλουταμάτη) στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του επιφέρει αλλαγές στον έλεγχο που έχει κάποιος πάνω στις αποφάσεις του, με αποτέλεσμα σταδιακά να στρέφεται σε δράσεις χαμηλού “κόστους”, που δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια.

Δεν είναι ψευδαίσθηση

«Θεωρίες με επιρροή είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι αυτή η κόπωση είναι ένα είδος ψευδαίσθησης που γεννιέται από τον εγκέφαλο, για να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε και να στραφούμε σε μια πιο ικανοποιητική δραστηριότητα. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η γνωστική εργασία έχει ως συνέπεια μια πραγματική λειτουργική μεταβολή, μια συσσώρευση τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα το αίσθημα κόπωσης να αποτελεί ένα σήμα που θα μας κάνει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, αλλά για διαφορετικό λόγο: για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου», δήλωσε ο Πεσιγκλιόνε.

Δύο ομάδες

Ενώ οι μηχανές μπορούν να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί. Η κούρασή του σχετίζεται με την ανάγκη ανακύκλωσης τοξικών ουσιών που προκύπτουν από τη νευρωνική γνωστική δραστηριότητα, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, που κατέγραψε - με τη χρήση μαγνητικής φασματοσκοπίας - τη χημεία του εγκεφάλου στην πορεία της μέρας.

Εξετάστηκαν δύο ομάδες ανθρώπων: μία που σκεφτόταν σκληρά και μία που σκεφτόταν χαλαρά. Σημάδια κόπωσης, όπως η μειωμένη διαστολή στις κόρες των ματιών, παρατηρήθηκαν μόνο στην πρώτη ομάδα, που σκεφτόταν πολύ. Οι άνθρωποι της ίδιας ομάδας είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλουταμάτης στις συνάψεις του προμετωπιαίου φλοιού. Η συσσώρευση γλουταμάτης καθιστά πιο δύσκολο τον γνωστικό έλεγχο μετά από την πολλή σκέψη.

Ποιο είναι το αντίδοτο;

Το «αντίδοτο» στο αίσθημα κόπωσης του εγκεφάλου είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ξεκούραση και ύπνος». Ακόμη συνιστούν να αποφεύγονται οι σημαντικές αποφάσεις όταν κανείς είναι κουρασμένος μετά από σκληρή νοητική εργασία.

Ερώτηση Ξανθού για ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την αυθαίρετη κατάργηση περιφερειακών υπηρεσιών και τμημάτων του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα κατέθεσαν χθες 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Οι αλλαγές αυτές στη διοικητική δομή του ΕΟΠΥΥ γίνονται με βάση τον υπό έγκριση Οργανισμό του, που προβλέπει την κατάργηση 14 υφιστάμενων Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.) σε αντίστοιχους νομούς της χώρας, 111 τμημάτων και 5 γραφείων.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η πρόταση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τον νέο Οργανισμό έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης νομοθέτησης για την κατάργηση της αυτοτελούς ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), καθώς και για την «αναδιοργάνωση» του ΕΟΠΥΥ κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υγείας. Θεωρούν ότι οι περικοπές και συγχωνεύσεις διοικητικών δομών του ΕΟΠΥΥ εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και των αντίστοιχων φορέων (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ), και ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

«Θα επανεξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές στη διοικητική δομή του ΕΟΠΥΥ, θέτοντας σε διαβούλευση το σχέδιο Π.Δ. με τους εργαζόμενούς του, ειδικά στην περιφέρεια, καθώς και με τις εκπροσωπήσεις ασφαλισμένων, κοινωνικών εταίρων και παρόχων Υγείας; Θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι δε θα καταργηθούν κρίσιμες διοικητικές δομές και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, με βάση ατεκμηρίωτες και αυθαίρετες εισηγήσεις;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News