Μάχιμη, αποτελεσματική αλλά… έσπασε αβγά και «πάτησε κάλους»

Παραπολιτικά
Μάχιμη, αποτελεσματική αλλά… έσπασε αβγά και «πάτησε κάλους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη μεγάλη υγειονομική απειλή της χώρας. Βρισκόταν δίπλα στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Έδινε τη δική της μάχη καθημερινά, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, καθώς στόχος της ήταν πάντα το καλύτερο.

Έδινε μαθήματα ζωής στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Ήταν μαχήτρια ζωής. Ήταν πάντα εκεί, προσηλωμένη στα δύσκολα καθήκοντά της, τα οποία είχαν ως επίκεντρο την αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο δημόσιο Σύστημα Υγείας του νησιού μας, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά, μέσω μιας σειράς έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε δρομολογούνται. Διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ στο νησί μας. Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, οργάνωσε κινητές ομάδες εμβολιασμού, πετυχαίνοντας υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στο νησί μας.

Αυτά και άλλα πολλά, με την πορεία της να κρίνεται επιτυχημένη και από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία. Ο λόγος για τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Λένα Μπορμπουδάκη, της οποίας η θητεία δεν ανανεώθηκε, με το παρασκήνιο να είναι έντονο για το τι τελικά συνέβη για την αποχώρησή της.

Η Λένα Μπορμπουδάκη... έσπασε αβγά και κατάφερε να κάνει αρκετά βήματα μπροστά, πετυχαίνοντας τους στόχους της, με επιμονή και δύναμη ψυχής! Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε ορισμένα «γαλάζια» στελέχη. Καλό είναι να ξέρουν ότι η ζωή κάνει κύκλους και όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Λένα, σου εύχομαι τα καλύτερα και είμαι σίγουρη ότι θα τα ξαναπούμε στο ρεπορτάζ!

Δάνεια από... ξένες τράπεζες;

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, είναι η χώρα όπου το κόστος ζωής δε συμβαδίζει με το μέσο επίπεδο των αμοιβών. Για την ακρίβεια, έχουμε κόστος ζωής που πλησιάζει αυτό της Γερμανίας, με μισθούς Πορτογαλίας. Φυσικά στη γενικότερη ακρίβεια “συμμετέχει” και το τραπεζικό σύστημα, αφού έχουμε τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τουλάχιστον αυτό να αλλάξει.

Το πρώτο βήμα

Ίσως έγινε το πρώτο βήμα. Σίγουρα χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα ώστε να φτάσει η στιγμή, κατά την οποία, για παράδειγμα, ένας Έλληνας να μπορεί να πάρει στεγαστικό δάνειο από μία γερμανική τράπεζα. Αν αυτό συνέβαινε σήμερα, αντί για μέσο επιτόκιο 2,95%, θα έπαιρνε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο 1,14% από μία αυστριακή τράπεζα ή 1,20% από μία πορτογαλική.

Δυσκολίες

Ωστόσο, από τις δυσκολίες που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) στη γνώμη που κατέθεσε στην Κομισιόν για δυνατότητα διασυνοριακών στεγαστικών δανείων γίνεται αντιληπτό ότι το όλο κόστος και η επαναξιολόγηση των κινδύνων, ίσως, να έφερναν πάλι τα επιτόκια των ξένων τραπεζών κοντά στα εγχώρια. Από την άλλη, όπως αναφέρει η ίδια η ΕΒΑ, ο ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια, θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων δανειοληπτών.

Αναθεώρηση

Η Κομισιόν προχωρά σε αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας (MCD) και κάλεσε την ΕΒΑ να γνωμοδοτήσει και να προτείνει αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της, να εντοπίσει προβλήματα και να διερευνήσει πιθανές λύσεις. Ένα από τα θέματα που θίγει η ΕΒΑ είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στα στεγαστικά δάνεια παρά την προώθηση της εσωτερικής αγοράς.

Ο Βενιζέλος... μιλά!

Με την επιβεβλημένη απόσταση από τα γεγονότα, αλλά και την άνεση να εκφράζεται πλέον ως... απελεύθερος από κομματικούς καταναγκασμούς και τα δεσμά μιας τρέχουσας πολιτικής συνθήκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει με το νέο του βιβλίο “Εκδοχές Πολέμου 2009-22” τη δική του οπτική για την περίοδο από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης έως τις σημερινές προκλήσεις.

Δεν ξαναγράφει την Ιστορία

Παρότι έχει μια στέρεα και συγκροτημένη προσέγγιση και ερμηνεία των τρομακτικών καταστάσεων αυτής της περιόδου, σε κρίσιμες καμπές της οποίας ήταν και ο ίδιος πρωταγωνιστής, δεν είναι το ζητούμενό του να ξαναγράψει την Ιστορία, αλλά να συμβάλει σε μια συζήτηση που έρχεται και ξανάρχεται στο προσκήνιο, τόσο για το πώς αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη τις διαρκείς πια κρίσεις, όσο και το πώς κινείται και εκδηλώνεται σε κάθε στροφή η ελληνική αντίφαση με την αέναη μάχη ανάμεσα στο μέτωπο του ορθολογισμού, όπως επισημαίνει, και τον λαϊκισμό.

«Δύσκολο» ανάγνωσμα

Το βιβλίο δεν είναι ένα εύκολο, υπό την έννοια του «εύπεπτου», καλοκαιρινό ανάγνωσμα, αλλά τρέχει με την ταχύτητα των ραγδαίων, πυκνών και ακατάπαυστων εξελίξεων αυτής της κατακλυσμιαίας περιόδου, αναλύει, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές και παρασκήνια με τον μοναδικό και χαρισματικό τρόπο που διαθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσφέροντας μια έξοχη αφηγηματικότητα.

Το πρώτο μνημόνιο

Η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά για το πρώτο μνημόνιο είναι το παρασκήνιο για το πώς και το γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε ζήτησε την έγκρισή του με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία: «Η πρότασή μου για 180 ψήφους δεν ήταν μία νομική πρόταση, ότι εδώ έχουμε μια διεθνή σύμβαση η οποία προβλέπει ανάθεση, κατά το Σύνταγμα, αρμοδιοτήτων σε όργανα διεθνών οργανισμών και άρα απαιτούνται 180 ψήφοι, όπως λέει το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος...

Η πρότασή μου ήταν πρωτίστως πολιτική. Σε αυτή την προσέγγιση είχα βρει ευήκοον ους από τον Χάρη Παμπούκη, υπουργό Επικρατείας, φίλο και συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ως καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου προφανώς αντιλαμβανόταν την ουσία της πρότασης. Έτσι, όταν στις 6/5/2010 πρότεινα στον Γιώργο Παπανδρέου το 180, ήταν μαζί μου και ο Χ. Παμπούκης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε να το συζητά και του ζήτησα να συμφωνήσω να εισέλθω στην αίθουσα της Βουλής, να λάβω τον λόγο και να αφήσω ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουμε ζήτημα 180 ψήφων πριν την ψηφοφορία, ώστε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης».

Σε κρίση

«Δεν τους ενημέρωσα», συνεχίζει, «για την εμπιστευτική συζήτησή μου με τον Γιώργο Παπανδρέου, έλαβα τον λόγο και είπα ότι το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία θα το αποσαφηνίσουμε αφού ακούσουμε τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, διότι είναι ένα ζήτημα βαρύνουσας ιστορικής σημασίας. Όλοι κατάλαβαν τον υπαινιγμό μου και σίγουρα η Νέα Δημοκρατία, όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω τότε με τον Κώστα Τασούλα, σημερινό πρόεδρο της Βουλής και τότε γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Έγινε απολύτως αντιληπτό αυτό το οποίο είπα και, όπως ο ίδιος παρατήρησε, εάν επιμέναμε, θα μπορούσαμε να οδηγήσουμε σε βαθιά κρίση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...».

Υπέρ η Ντόρα

«Ούτως ή άλλως, ψήφισε στη Βουλή υπέρ του πρώτου μνημονίου η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διεγράφη από τη Ν.Δ., ίδρυσε κόμμα, στο οποίο προσχώρησαν κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ., και αναμφίβολα αυτή η ψήφος ήταν μία πολύ θαρραλέα πράξη, ιδίως υπό τις συνθήκες της εποχής εκείνης. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε σύμφωνα με την επίσημη γραμμή της Ν.Δ., δηλαδή κατά του πρώτου προγράμματος, κατά του πρώτου μνημονίου. Έχω την εντύπωση ακόμα και τώρα ότι, εάν επιμέναμε στην πλειοψηφία των 180 ψήφων, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της Ν.Δ., πιεζόμενος θα συνέπραττε, διότι το ιστορικό δίλημμα ήταν μεγάλο...», γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καταβολή αδειοδωρόσημου οικοδόμων

Η καταβολή του αδειοδωροσήμου Αυγούστου 2022 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου, αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr (επιλογή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες- Μισθωτοί- Ατομικά Στοιχεία), προκειμένου να λάβουν το αδειοδωρόσημο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News