Το παλιό χιονοδρομικό κέντρο θα ζωντανέψει ξανά

Παραπολιτικά
Το παλιό χιονοδρομικό κέντρο θα ζωντανέψει ξανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παλιό εγκαταλελειμμένο χιονοδρομικό κέντρο στον Ψηλορείτη μετατρέπεται σε ορεινό καταφύγιο! Επιτέλους θα έλεγε κάποιος, καθώς είναι σύνηθες στην Κρήτη να εγκαταλείπονται και να ρημάζουν υποδομές. Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου, πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ, αφορά στην αναβάθμιση του υφιστάμενου εγκαταλελειμμένου κτίσματος του παλαιού χιονοδρομικού και τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο, με σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών.

Το ορεινό καταφύγιο θα αποτελεί χώρο στάσης και ενημέρωσης επισκεπτών του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα άσκησης ψυχαγωγικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με άσκηση δραστηριοτήτων βουνού σε ομάδες επισκεπτών και μαθητών από όλη την Κρήτη. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η πλήρης αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά τη θερινή περίοδο.

Το έργο της αναβάθμισης και του εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη και της μετατροπής του σε ορεινό καταφύγιο υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Νίκου Σκουλά.

Μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές «βλέπει» το ΙΤΕ

Τραγικές είναι οι ώρες που περνάει και φέτος η χώρα μας εξαιτίας των πυρκαγιών. Ένα από τα μεγάλα μέτωπα που έκαιγαν όλο το σαββατοκύριακο ήταν αυτό στη Λέσβο. Το Εργαστήριο τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον rslab.gr του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ εξέδωσε χάρτες αποτύπωσης καμένων εκτάσεων, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, η οποία, όπως προκύπτει, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η καμένη έκταση μέχρι χθες Κυριακή το μεσημέρι στις 12:06 μ.μ. είχε επιφάνεια 15.880 στρέμματα, ενώ διακρίνονται τα ενεργά ακόμη μέτωπα ως την ώρα εκείνη, βόρεια των καμένων εκτάσεων. Οι χάρτες αποτυπώνουν τις πληγείσες περιοχές και ταυτόχρονα υπολογίζεται η επιφάνεια των καμένων εκτάσεων στο νησί της Λέσβου, με τη χρήση δορυφορικών καταγραφών. Ωστόσο η αποτύπωση είναι έως χθες το μεσημέρι και η φωτιά συνέχιζε να καίει, γεγονός που σημαίνει ότι η έκταση που τελικά κάηκε θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης χθες, το ίδιο εργαστήριο του ΙΤΕ έδωσε στη δημοσιότητα και την καμένη έκταση στο Ντράφι Αττικής, δηλαδή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΤΕ, η καμένη έκταση στην Πεντέλη έχει επιφάνεια 23.000 στρέμματα, ενώ έχει εισέλθει ακόμα και στο Δασαμάρι και την Ανθούσα, έχοντας προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα και έχει περάσει κι από τον κεντρικό δρόμο της Παλλήνης σε τρία διαφορετικά σημεία.

Τα 37ρια και τα 40ρια

Οι μετεωρολόγοι καθησυχάζουν για την Κρήτη ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι ζεστές, αλλά στα πλαίσια του υποφερτού και φυσικά των φυσιολογικών για την εποχή θερμοκρασιών. Ναι, αλλά όταν σου λένε ότι θα σημειωθούν 37άρια στην Κρήτη και όχι 42άρια που προβλέπονται για την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε να είστε σίγουροι ότι κάνα δυο μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κρήτη θα γράψουν και 40άρια! Αν το Ηράκλειο πιάσει 37, να είστε σίγουροι πως στη Μεσαρά θα βρεθεί και κάνα 40άρι...

Οι τιμές των καυσίμων

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται στα 2,17 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σταθερά κοντά στα 2 ευρώ κινείται το diesel κίνησης (στα 1,979, από 1,987 ευρώ την περασμένη εβδομάδα).

Οι τιμές στην απλή αμόλυβδη έχουν καταγράψει μικρή αποκλιμάκωση, της τάξεως των 15-20 λεπτών το λίτρο, αλλά παραμένουν άνω των 2,2 ευρώ και, όπως προβλέπουν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς, θα εξακολουθήσουν να κινούνται κοντά στα 2 ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η πτώση της τιμής αναμένεται να αναθερμάνει την αγορά, τουλάχιστον γι’ αυτό το τρίμηνο, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή το Fuel Pass 2. Ωστόσο, οι ανεβασμένες τιμές έχουν επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, με πιο σημαντική τον περιορισμό των μετακινήσεων και των χιλιομετρικών αποστάσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ανά όχημα.

Ο Αύγουστος αναμένεται ότι θα είναι λίγο καλύτερος, καθώς θα «τρέχει» η επιδότηση, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται τροποποίηση και επέκταση των μέτρων και μετά το τρίμηνο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει διακοπές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» κάθε σενάριο περί ανασχηματισμού, ενώ εδώ και σχεδόν ένα μήνα άπαντες γνωρίζουμε πως ο πρωθυπουργός δε θα κηρύξει εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δε θα πάει σε διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο στενό κοινοβουλευτικό του περιβάλλον και στους πρώην υπουργούς του, κάνοντας σαφές πως πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ήδη έδωσε στους τεχνοκράτες του τις απαιτούμενες «συντεταγμένες» ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένα σχέδιο με φόντο τα τέσσερα «αγκάθια» που θα ταλαιπωρήσουν την ελληνική κοινωνία. Σε κλειστά σαλόνια, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως χρειάζεται επαγρύπνηση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη να παραθέσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα του πληθωρισμού, της υγειονομικής κρίσης, της έλλειψης βασικών αγαθών, αλλά και ένα σχέδιο για την εξωτερική πολιτική. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε πως συζητάει με εμπειρογνώμονες ώστε να παρουσιαστεί στα τέλη της εβδομάδας με αρχές της επόμενης ένα σχέδιο για την αναδάσωση της Πεντέλης.

Το ουδέτερο προφίλ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επιθυμεί να είναι ουδέτερο. Δε θέλει να συμπορευτεί ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο πολιτικές παρατάξεις έχουν δώσει το χέρι τους στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ωστόσο έχει κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί τη συνεργασία ούτε της μίας ούτε της άλλης πλευράς. Με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ έχει «διαβάσει» την ιστορία και ξέρει πως άμεσα θα επέλθει η πτώση του αν συνεργαστεί μαζί της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ταυτίσει με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και για απώλεια σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμεί πολλές σχέσεις καθώς οι σχέσεις τους πριν μια πενταετία δεν ήταν οι καλύτερες, ενώ σε πολλά σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Το ζήτημα είναι πως η ουδετερότητα αυτή δε βοηθάει κανέναν. Ουδέτερος σημαίνει «καμία αποκόμιση πολιτικών ωφελειών». Το ΠΑΣΟΚ όσο συνεχίζει και κρατάει έναν ουδέτερο δρόμο προς το κέντρο, αγνοώντας για συντεχνιακούς λόγους τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα παρουσιάζεται ως ένα κόμμα με αόριστες και ασαφείς θέσεις. Πρέπει να διαλέξει έναν δρόμο.

Διπλωματικοί influencers

Ένα μεγάλο στοίχημα έβαλε το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέα Καστανιώτη. Το ΥΠ.ΕΞ. θέλει να πάρει όλους τους δημοσιογράφους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και να τους τοποθετήσει (όσοι θέλουν) στα προξενικά γραφεία ή ως επικοινωνιακούς σύμβουλους στους πρέσβεις μας στο εξωτερικό. Όχι απλά να στέλνουν ένα δελτίο Τύπου, αλλά και να χειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας. Για παράδειγμα, στην Αγγλία θα δοθεί έμφαση στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναζητάει να διοχετεύσει στο εξωτερικό διπλωματικούς influencers.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News