Αυτός ο ΒΟΑΚ μας αξίζει;

Παραπολιτικά
Αυτός ο ΒΟΑΚ μας αξίζει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΑΚ, με πεζούς να περνούν τον δρόμο εντελώς ξαφνικά ή ακόμα και να περπατούν στην άκρη του δρόμου, ακόμα και νύχτα! Χωρίς διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (στο μεγαλύτερό του μέρος), με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος να είναι τεράστιος για όλους ανεξαιρέτως! Με τα... δέντρα να φτάνουν μέχρι και μέσα στον δρόμο, αφού έχουν μείνει ακλάδευτα για καιρό! Φυσικά, αυτά είναι ένα μέρος των προβλημάτων που παρουσιάζει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, καθώς σίγουρα δε μπορούν να χωρέσουν όλα σε μερικές γραμμές!

Άραγε αυτό είναι το οδικό δίκτυο που αξίζει σε ένα νησί με τέτοια ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα, και παγκόσμια φήμη ως τουριστικό θέρετρο; Μάλλον όχι..!

Άλλαξε ο ρους του Αλμυρού…

Το λειώσιμο του χιονιού στον Ψηλορείτη, οι κακοκαιρίες του χειμώνα και οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβαιναν από το ποτάμι του Αλμυρού είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η ροή του ποταμού και να εξαφανίσει τμήμα της παραλίας στην Αμμουδάρα.

Λουόμενοι αρχικά παγώνουν στα κρύα νερά του ποταμού πριν κολυμπήσουν στη θάλασσα, καθώς χάθηκαν 6 μέτρα αμμουδιάς τις τελευταίες ημέρες.

Αν και η πορεία του ποταμού είναι δυτική εδώ και αρκετά χρόνια, φέτος γύρισε ανατολικά, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της παραλίας, ενώ αντίστοιχες εικόνες είχαν καταγραφεί το 1998, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες.

Λουόμενοι και επαγγελματίες παρακολουθούν το φαινόμενο, εκφράζοντας την πεποίθησή τους ότι είναι θέμα ημερών να επανέλθει η παραλία στην προτέρα φυσική της κατάσταση.

Λύματα καταλήγουν στον Καράβολα

Δεν έχουν τέλος οι εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης! Αυτή τη φορά, ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω αγωγού ομβρίων στο ύψος του Καράβολα, με τους δημότες να διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες αυτές εικόνες αλλά και για τη δυσοσμία.

Για το επίμαχο πρόβλημα επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη, ο οποίος έδωσε εντολή στην υπηρεσία να διερευνήσει το ζήτημα.

Στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων μπαίνουν αγωγοί λυμάτων στην παραλιακή, καθώς στην περίπτωση που φράξουν κάποιοι αγωγοί, οι οποίοι συνδέονται με αγωγούς ομβρίων, τότε η... εκτόνωση γίνεται στη θάλασσα.

Αρκετοί πολίτες δεν μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους λόγω της δυσοσμίας, με τους ίδιους να επισημαίνουν και άλλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα... σπασμένα μπουκάλια στους χώρους περιπάτου και αναψυχής, τα κακώς κείμενα στην παιδική χαρά κ.ά.

Μαθήματα συνταγματικού δικαίου

Πήγε να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για να... διδάξουν μαζί στο καφενείο της Βουλής μαθήματα συνταγματικού δικαίου σε “γαλάζιους” βουλευτές και συνεργάτες “γαλάζιων” βουλευτών, γράφει ο “Βηματοδότης” και σας μεταφέρω το παρακάτω που έχει ενδιαφέρον: «Το “μάθημα” διήρκεσε αρκετή ώρα, έγινε ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων ανάμεσα στους δύο (μην ξεχνάτε ότι ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης είναι καθηγητής), υπήρξαν ιστορικές νομικές μνήμες και διηγήσεις, και όσοι τους άκουγαν μόνον που δεν έβγαλαν χαρτί και μολύβι για να σημειώσουν, πλην μιας κυρίας, που σημείωνε τα νομικά επιχειρήματα των δύο».

Άντε να σε φτάσει ο μισθός

Οι «αστοί» ζορίζονται, στα χωριά κρατάνε λίγο ακόμα, τις παλιές καλές συνήθειες τις εγκαταλείπουμε...  Οι εποχές της τρέλας πάνε ανεπιστρεπτί στο χρονοντούλαπο. Η ακρίβεια τρώει το μεροκάματο μέσα σε λίγες ημέρες.

Ζοριζόμαστε. Μπορούμε να το αλλάξουμε;  Αυτός είναι τίτλος πραγματικής έκθεσης για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, το τι βιώνουμε στα σπιτικά μας.

Στην ανάπτυξη του θέματος-σχολίου: Πτώση της κατανάλωσης και αλλαγή των συνηθειών μας, στην αγορά βασικών αγαθών καταγράφουν τα στοιχεία του Επιστημονικού Σωματείου Logistics.

Ενδεικτικό παράδειγμα: Νοικοκυριό με καθαρό μισθό 750 έως 1.100 ευρώ καταναλώνει για τα διατροφικά είδη, όπως και τα είδη καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας μόνο το 15-27% του μισθού του, καθώς το υπόλοιπο πηγαίνει σε λογαριασμούς οργανισμών, ανάγκες των παιδιών και καύσιμα.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι εντονότερα για τους κατοίκους των πόλεων και περισσότερο αντιμετωπίσιμα για τους κατοίκους των χωριών. Βλέπεις, κήποι και καλλιέργεια λαχανικών, οικόσιτα και απαλλαγή από το βάρος του ενοικίου σού δίνουν ανάσα (λέτε να επιστρέψουμε στα χωριά και να ανταλλάξουμε μεταξύ μας ζωή; Εμείς σε αυτά κι αυτά σε μας).

Η θέση της Κρήτης

Σε καλύτερη κατάσταση δείχνει επίσης να βρίσκεται η Περιφέρεια της Κρήτης λόγω πρωτογενούς τομέα και τουρισμού σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Θυμάστε ότι κάποτε κοροϊδεύαμε κάποιους λαούς γιατί αγόραζαν τα τελείως απαραίτητα; Ε, σήμερα το δελτίο, που δεν απέχει μακριά από την πόρτα μας, φαίνεται να είναι φυσικό επακόλουθο μιας πορείας που πάει τον κόσμο στο προχθές, εξαιτίας των λανθασμένων μας επιλογών σε πρόσωπα και πολιτικές. Άραγε καταλαβαίνουμε τι κάνουμε;

Τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα, που είναι πρώτο θέμα τον τελευταίο καιρό απ’ όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι κάτι πολύ σοβαρό, καθώς η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας συνεχίζει να απειλεί με ακραίες δηλώσεις τη χώρα μας και ορθώς προβάλλεται! Ωστόσο, καλό θα ήταν η κοινή γνώμη να μην αποπροσανατολιστεί από τα καίρια ζητήματα των καιρών μας, όπως, για παράδειγμα, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε βασικά είδη και υπηρεσίες, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς! Παράλληλα, μπορεί ο κορωνοϊός να έχει πάει... διακοπές, με όλα τα μέτρα αντιμετώπισής του να έχουν ανασταλεί, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας και κανείς δε ξέρει τι μέλλει γενέσθαι! Έτσι, δυστυχώς η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν είναι το μοναδικό θέμα των καιρών μας και δεν πρέπει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον!

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News