Τροφή για σκέψη στην ανάδειξη κτιρίων

Παραπολιτικά
Τροφή για σκέψη στην ανάδειξη κτιρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που βλέπετε είναι μια νυχτερινή άποψη της πόλης Τιανσούι της Κίνας, στα βορειοδυτικά της επαρχίας Γκανσού. Και αυτό το υπέροχο θέαμα που εικονίζεται στη φωτογραφία είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας των κατοίκων και των Αρχών να αναδείξουν όλα τα ιστορικά κτήρια της πόλης - σαν να λέμε τα δικά μας νεοκλασικά - τα οποία όχι απλά αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πρόσφατα, αλλά υπήρξε ειδική μέριμνα ώστε να αναδειχτούν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, που δε θα προσβάλλει την ιστορία των κτηρίων, αλλά αντίθετα θα την αποκαλύπτει με ένα πρωτότυπο, σύγχρονο τρόπο στον επισκέπτη και γιατί όχι στους ντόπιους. Νομίζουμε ότι θα είναι μάλλον οδυνηρό να κάνουμε τις συγκρίσεις αναφερόμενοι στο σύνολο ενός ιστορικού κέντρου μιας δικής μας πόλης. Και από την άλλη, όπως δε θα κουραζόμαστε να επισημαίνουμε, είναι μια ακόμα απόδειξη του πώς η υιοθέτηση καλών και έξυπνων ιδεών με την απαραίτητη τροποποίησή τους στα καθ’ ημάς μπορεί να αποδειχτεί μια δημιουργική και εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία.

«Βλέπουν» εκλογές αρχές Οκτώβρη

Καίγονται για τα εκλογικά όλοι! Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα αυτοδιοικητικά... Όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα στις εθνικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης μπορεί να επιμένει ότι θα γίνουν το 2023, αλλά μάλλον όλοι βλέπουν το φθινόπωρο. Και μάλιστα τον Οκτώβρη, και από τον Οκτώβρη το πρώτο δεκαήμερο. Δηλαδή, αν πάνε έτσι, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές; Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο, μάλλον έτσι θα γίνει... Έτσι τώρα εξηγείται η «καούρα» που έχουν ορισμένοι με τις κομματικές λίστες, ποιοι θα μπουν και πόσους σταυρούς θα πάρουν. Γιατί, μην ξεχνάτε αν γίνουν δεύτερες εκλογές, τότε τα ψηφοδέλτια και η σειρά εκλογιμότητας τα διαμορφώνει ο πρόεδρος κάθε κόμματος! Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι... δηλαδή!

«Μπροστινός» στο «ξέπλυμα»... μαύρου χρήματος του Δημοσίου;

Υπόθεση Τράγκα: εκβιασμοί ή απλώς ο άνθρωπος που «ξέπλενε» το «μαύρο» χρήμα άλλων; Να μια νέα διάσταση που έβαλε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας και μου ακούστηκε η πιο σοβαρή από αυτές που ως τώρα έχουν διατυπωθεί. Ο Τράγκας, σύμφωνα με τον Λύτρα, αποκλείεται να έκανε μια περιουσία γιατί εκβίαζε επιχειρηματίες ότι θα βγάλει τα «άπλυτα» στη φόρα. Δηλαδή 140 εκατ. ευρώ δε μαζεύονται έτσι! Όμως διατύπωσε την πεποίθηση ότι δεν αποκλείεται να έπαιζε τον «μπροστινό», για να «ξεπλύνει» το «μαύρο» χρήμα άλλων. Και μάλιστα είπε ότι το «μαύρο» χρήμα αυτό μάλλον ήταν και δημόσιο χρήμα! Δηλαδή, τι μας λέει ο κ. Λύτρας; Ότι ο Τράγκας έκανε τον «μπροστινό» πολιτικών προσώπων, που τους εξυπηρετούσε για να «καθαρίζουν» το δημόσιο χρήμα που είχαν καταχραστεί;

Η διάσταση αυτή είναι πολύ πιθανή. Δεν ξέρουμε τι διαδρομές θα βρεθούν και πού θα οδηγήσουν, όμως ο κ. Λύτρας έβαλε και κάτι άλλο στο τραπέζι! Ότι η οικογένεια θα μπορεί να κάνει αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής! Δηλαδή πόσα χρωστάει ή πόσα κάνει να δίνει ο Τράγκας για το “μαύρο” χρήμα στο Δημόσιο; Τα δίνουν και ό,τι μείνει δικά τους και... ξεπλυμένα. Εκτός κι αν οι φόροι είναι μεγαλύτεροι από το κεφάλαιο της περιουσίας. Γίνεται αυτό; Όχι βέβαια! Έτσι τα παιδιά κάτι θα βγάλουν, για τη χήρα αμφιβάλλω, καθώς εκείνη, ευρισκόμενη στη ζωή, ελέγχεται και μάλλον θα διωχθεί ποινικά και θα χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της! Για να δούμε, έτσι θα γίνει;

Κόλλησε... στις Γούρνες

Πριν από δύο βδομάδες και βάλε, γράφαμε για τα έργα στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι-Γούρνες, ότι οι εργολάβοι (αντίθετα με ό,τι γίνεται συνήθως) ήταν συνεπείς, άνοιξαν το χαντάκι, έκαναν τη δουλειά τους και το έκλεισαν, και δύο μέρες μετά είχε ασφαλτοστρωθεί κιόλας.

Δυστυχώς, η συνέπεια αυτή και ο καλός προγραμματισμός αφορούσε μόνο στο πρώτο κομμάτι του έργου, μέχρι τα όρια των Γουρνών.

Εδώ και δύο βδομάδες (και βάλε) έχει ανοίξει το χαντάκι στον δρόμο των Γουρνών, σε μήκος κάνα χιλιόμετρο ίσως και παραπάνω, κάνανε τη δουλειά στο δίκτυο, ξαναρίξανε το χώμα στο χαντάκι, αλλά... ούτε σκέψη να ρίξουν και άσφαλτο από πάνω.

Για την ακρίβεια, από τότε έχουν να εμφανιστούν τα συνεργεία, οπότε οι κάτοικοι της περιοχής απορούν τι συμβαίνει και γιατί θα πρέπει να περνούν... ναρκοπέδιο για να πάνε στα σπίτια τους, με κίνδυνο για τα αυτοκίνητά τους και για τη σωματική ακεραιότητα ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων.

Θα μας αλλάξουν τα ρολόγια!

Παρελθόν, λέει, θα αποτελέσουν σε μερικά χρόνια οι έναντι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, αφού ερρίφθη ο κύβος για να μπουν κατά εκατομμύρια τα λεγόμενα «έξυπνα» ρολόγια, για τα οποία ακούμε χρόνια τώρα, αλλά δεν τα βλέπουμε.

Τώρα λοιπόν φαίνεται ότι θα τα δούμε τα «έξυπνα» ρολόγια, άλλος στο σπίτι του κι άλλος στην επιχείρησή του, καθώς μία 8ετία μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση των λεγόμενων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και μετά από διαδοχικές αναβολές, περιπέτειες και παλινωδίες, δημοπρατήθηκε με επιτυχία από τον ΔΕΔΔΗΕ ο διαγωνισμός- «μαμούθ», ύψους κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την αντικατάσταση 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών.

Μάλιστα, στον διαγωνισμό συμμετείχαν 7 εταιρείες, διεκδικώντας το έργο, ενώ οι προσφορές θα αποσφραγιστούν σήμερα το μεσημέρι, για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή η αξιολόγηση της διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η δρομολόγηση του mega έργου εγκατάστασης εκατομμυρίων έξυπνων ρολογιών και τι έχουμε να προσδοκούμε εμείς οι έρμοι καταναλωτές;

Πέρα από το ότι θα αποτελέσουν παρελθόν οι λογαριασμοί έναντι, υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, όπως επισημαίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ και μεταξύ άλλων:

  • Η δυνατότητα για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα υπάρχει απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων.
  • Η μείωση των χρόνων των διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

Μειώνεται, επίσης, το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ αποστάσεως.

Παράλληλα, με τους έξυπνους μετρητές αναμένεται να μειωθεί δραστικά το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη έξαρση.

Καταγγέλλουν τον ξυλοδαρμό

Τον ξυλοδαρμό του εργάτη στα Χανιά από τον... εργοδότη του στον χώρο της οικοδομής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Και λίγα γράφει βέβαια, μπροστά στη σοβαρότητα αυτής της θλιβερής και εξοργιστικής υπόθεσης.

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας οικονομικού μετανάστη, που τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του από εργολάβο στην Κίσσαμο Χανίων», όπως αναφέρει.

«Το χέρι των εργοδοτών οπλίζεται από τους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων διαχρονικά, που επιτρέπουν στους εργοδότες να δρουν ανεξέλεγκτα και τα δικαιώματα των εργαζομένων να καταρρακώνονται.

Όμως κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του. Έχει το αποκούμπι του, το ταξικό Συνδικάτο, την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς. Οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας.

Απαιτούμε: Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του συναδέλφου μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, να σηκώσουν κεφάλι, να συσπειρώνονται και να συμμετέχουν στη δράση των Συνδικάτων, για να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας».

Προφανώς και έχει δίκιο η διοίκηση των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου. Ο συνδικαλισμός (ο υγιής συνδικαλισμός πάντα και όχι ο εργατοπατερισμός) είναι μια ασπίδα προστασίας για τους εργάτες εκείνους, που μπορεί να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις. Να ξέρουν λοιπόν οι εργοδότες ότι, αν φτάσουν σε αυτή την ακραία συμπεριφορά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ισχυρά συνδικάτα και δε θα τη βγάλουν καθαρή απέναντι στη νομοθεσία. Τελεία και παύλα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News