Έγραψαν «Save» με… σχολικές τσάντες

Παραπολιτικά
Έγραψαν «Save» με… σχολικές τσάντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρησιμοποίησαν κέφι, φαντασία και επιστράτευσαν δημιουργική διάθεση οι μαθητές των 28ου-57ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, πραγματοποιώντας μια δράση για το περιβάλλον. Τα παιδιά σχημάτισαν τη λέξη “Save” με τις σχολικές τους τσάντες και με το δικό τους μελωδικό τρόπο διαμαρτυρίας, τραγουδώντας το “Βella ciao”... αλλιώς, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. “Do it now. There's no Planet Β”. Δηλαδή δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο, σώστε τώρα τον πλανήτη», λένε οι μαθητές και έχουν κάτι παραπάνω από δίκιο!

Απαγόρευσαν το ποδόσφαιρο στην πλατεία!

Η πλατεία Αθηναγόρα - γνωστή ως πλατεία της Μητρόπολης στα Χανιά - είναι η μοναδική στην πόλη που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή. Όχι λόγω των χιλιάδων τουριστών που διέρχονται καθημερινά καθώς κατευθύνονται προς το παλιό λιμάνι, αλλά γιατί υπάρχουν πάντα δεκάδες παιδιά που κάνουν ποδήλατο, τρέχουν ή παίζουν μπάλα, επιτηρούμενα από τους γονείς τους.

Η απόφαση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου να απαγορεύσει το ποδόσφαιρο στα παιδιά προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Σε γραπτή ανακοίνωσή της η Μητρόπολη εξηγεί πως η απαγόρευση προέκυψε μετά από έντονα παράπονα ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης της πλατείας, που «παρεμποδίζονται κατά την παροχή των υπηρεσιών τους». Για δε τους πιστούς σημειώνει ότι «ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα»!

Αλήθεια, από πότε τα παιδιά που παίζουν στις πλατείες θεωρούνται επικίνδυνα και ποιος νοήμων θαμώνας ενός καφέ, που βρίσκεται σε μια πολύβουη περιοχή, ενοχλείται από τις ψυχές που δίνουν ζωή και χρώμα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μιας πόλης; Διερωτάται επίσης κανείς, αλήθεια, τα 5χρονα και 8χρονα - γιατί μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δε συναντάς στην πλατεία Αθηναγόρα - θεωρούν κτήμα τους τον χώρο που παίζουν μπάλα; Γι’ αυτό και το κάλεσμα προς τους γονείς «να επιβλέπουν τα ανήλικα τέκνα τους, ώστε η πλατεία να ανήκει εν τοις πράγμασι σε όλους»;

Το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. προσβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την προσβλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε μετά την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ε.Κ., που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το Ε.Κ. ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το Ε.Κ. έχει καταστεί εργαλείο στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του Ε.Κ., και βλάπτει μόνο τη φήμη του».

O καμβάς της ουκρανικής κρίσης

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, μετά από πάνω από 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, η επικαιρότητα μεταφέρει τις σχετικές ειδήσεις από τις πρώτες σελίδες σταδιακά όλο και πιο πίσω. Από τη νομοτέλεια μιας είδησης, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή, δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε καν ένας πόλεμος. Και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό ειδικά για τους Ουκρανούς, που δεν κρύβουν την αγωνία τους. Το ομολόγησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν από μερικές εβδομάδες, εκφράζοντας τον φόβο ότι έχει αρχίσει να κουράζει, και τώρα το επισημαίνει στο πρακτορείο Bloomberg και ο Λεονίντ Μπερσίντσκι, ένας Ρώσος αρθρογράφος που ζει στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η φρίκη που προκαλεί η Μόσχα αξίζει συνεχούς παρακολούθησης, ενώ οι Ουκρανοί έχουν ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πολέμου αυτού. Το διαπιστώνουν, άλλωστε, και όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα σε καθημερινή βάση, μη κρύβοντας τον προβληματισμό τους.

Η μάχη της ανατολικής Ουκρανίας παραμένει κρίσιμη για την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, ενώ οι σοβαρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα, παρά τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί, να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και “καπάκι” η επισιτιστική κρίση, που βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Πριν μερικές ώρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι, εάν «η φετινή επισιτιστική κρίση συνδέεται με την έλλειψη πρόσβασης» σε τρόφιμα, «το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα έλλειψης τροφίμων», ενώ τα ανάλογα σήματα κινδύνου διαδέχονται το ένα το άλλο από πολλούς φορείς, οργανισμούς και φυσικά πολιτικούς. Υπάρχουν όμως και οι συνέπειες που βιώνουμε σε διαφορετικούς βαθμούς και κλίμακες όλοι μας με την ακρίβεια στις τιμές, στα καύσιμα και τις ελλείψεις, που έρχονται συνδυαστικά με τα απόνερα της πανδημίας και εκείνα - τοπικά εστιασμένα - ακραίων καιρικών φαινομένων. Και αυτό είναι ίσως το πιο ανησυχητικό, καθώς στον καμβά μπαίνουν όλο και περισσότερες “πινελιές” ως παράγοντες κινδύνου, κάνοντας την κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη.

Θέλετε και παραδείγματα; Μεγάλη διεθνής αλυσίδα ταχυφαγείων ξέμεινε από μαρούλια στην Αυστραλία, αντικαθιστώντας τα εν μέρει με λάχανο στα σάντουιτς και στα άλλα γεύματα που πουλάει, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης της τιμής του μαρουλιού. Μάλιστα, το θέμα απέκτησε και τον τίτλο του ως σκάνδαλο “λάχανο-γκέιτ”. Άλλη γνωστή αλυσίδα ξέμεινε από πατάτες στην Ασία. Το πρόβλημα εστιάζεται σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, όπου δεν υπήρχαν επαρκείς προμήθειες πατάτας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Θυμηθείτε εδώ (υπό το συνδυαστικό πρίσμα που προαναφέρθηκε) τα προβλήματα με το βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ και τις γνωστές πια ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές σιτηρών και φυτικών ελαίων, κυρίως ηλιελαίου.

Ζούμε στην εποχή που εδώ και πολύ καιρό το αυτονόητο έχει πάψει να νοείται ως τέτοιο. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να χτυπήσει πολλαπλά “καμπανάκια” κινδύνου. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Ποιος τα λαμβάνει τόσο σοβαρά όσο θα όφειλε;

O βηματοδότης του ΓΑΠ και τα περαστικά!

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, ώστε να βάλει βηματοδότη. Λίγο νωρίτερα, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α. Παπανδρέου, εκδόθηκε και η ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εισήλθε σήμερα με προγραμματισμένο ραντεβού στην “Ευρωκλινική”, καθώς οι ιατροί, ύστερα από εξετάσεις, είχαν κρίνει ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί βηματοδότης, ο οποίος και τοποθετήθηκε επιτυχώς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News