Αποκλεισμένος ο Κούλες για ΑμεΑ

Παραπολιτικά
Αποκλεισμένος ο Κούλες για ΑμεΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδύνατη είναι η πρόσβαση των ΑμεΑ στις πολεμίστρες του φρουρίου Κούλε, όπου επισκέπτες ξεναγούνται στο μνημείο και απολαμβάνουν τη θέα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς η υποδομή για τα άτομα με αναπηρία δεν έχει συντηρηθεί.  Η... αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο, καθώς η επίμαχη υποδομή δε λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο!

Αρμόδια υπηρεσία για το επίμαχο ζήτημα είναι η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Γιάννης Βαρδαβάς, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καλώντας τους αρμόδιους να δώσουν λύση στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, καθώς... αποκόπτονται από σημεία πολιτισμού και μάλιστα σε μια πόλη η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε μνημεία πρώτης γραμμής και σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας.

Ακόμη και στο Ανάκτορο της Κνωσού τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν πρόσβαση στο 50% του αρχαιολογικού χώρου, ενώ και στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων δεν υπάρχει ειδικός διάδρομος για τα αναπηρικά αμαξίδια, όπως υποστηρίζουν ξεναγοί, οι οποίοι αναδεικνύουν τα... κακώς κείμενα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο βάθος εκλογές

Παλιά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Λασίθι, έχοντας λάβει τα θετικά μηνύματα για την ανασύνταξη του Κινήματος μετά την εκλογή του νέου προέδρου τους Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και των οργάνων του κόμματος, έχουν πυκνώσει τις συναντήσεις τους, με στόχο την ενεργοποίηση και όλων εκείνων που έχουν μείνει πολιτικά αδρανείς τα τελευταία χρόνια.

Μια από αυτές τις μαζώξεις έγινε προχθές στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, όπου συνέφαγαν στο ίδιο τραπέζι πρώην νομάρχες, πρώην δήμαρχοι, πρώην γραμματείς της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, αντιδήμαρχοι και άλλα παλιά στελέχη, που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον πολιτικό τους φορέα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των επόμενων βουλευτικών εκλογών στο Λασίθι, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά αξιόλογων στελεχών από το ισχυρό φύλο, αλλά η συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει αδυναμίες στην εύρεση δύο ισάξιων γυναικών, που να μπορούν να δώσουν τη δυναμική που χρειάζεται, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει τη μία από τις δύο έδρες.

Στο μεταξύ, μετά από τη μελέτη των αποτελεσμάτων μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε πρόσφατα η GPO, την περασμένη Τετάρτη στο Λασίθι η ALCO διεξήγαγε μια ακόμα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται.

Το έκανε η Γερμανία, εμείς πότε;

Είχαμε ακούσει για την Κύπρο και άλλες χώρες που έκαναν το γενναίο βήμα με τη μείωση στις τιμές καυσίμων, αλλά τώρα τον δρόμο «δείχνει» και η Γερμανία. Η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη χώρα «έριξε» τις τιμές και έδωσε «ανάσα» στους οδηγούς, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Φθηνότερη κατά 0,30 ευρώ είναι η τιμή της αμόλυβδης και κατά 0,14 ευρώ η τιμή του diesel, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να κυμαίνεται στο 1,88 ευρώ το λίτρο και το diesel σε 1,94 ευρώ το λίτρο. Ακόμη και οι οδηγοί γειτονικών χωρών σπεύδουν στα γερμανικά πρατήρια για να «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ τους.

Για να δούμε αν θα διδαχτούμε τίποτα από τα παραδείγματα άλλων χωρών, καθώς οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα φορτία στην πλάτη τους...

Ηλεκτροκίνητα ποδήλατα για τους πολίτες

Πενήντα πέντε ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία θα προστεθούν στα συμβατικά κοινόχρηστα ποδήλατα, αναμένεται να προμηθευτεί ο Δήμος Χανίων το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας την ηλεκτροκίνηση στην πόλη. Η προμήθεια θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά στις 400.000 ευρώ! Ο Δήμος, εξάλλου, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία.

Με τις τιμές των καυσίμων να πλησιάζουν πια τα 3 ευρώ, η ηλεκτροκίνηση φαντάζει ως ιδανική λύση, ακόμη κι αν πρόκειται για ποδήλατα τα οποία θα μπορεί να μισθώνει ο κάθε πολίτης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μετακινήσεών του μέσα στην πόλη.

Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο

Κάτι φαίνεται να αλλάζει τελικά προς το καλύτερο στο Ηράκλειο... Αφισάκια όπως αυτό που βλέπετε έχουν αναρτηθεί σε αρκετά σημεία, στην περιοχή των Τριών Πεύκων, και όχι μόνο. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, σκοπός της Εθελοντικής Ομάδας Αδέσποτων Ζώων, η οποία υπογράφει τα εν λόγω αφισάκια, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών - κυρίως - στο θέμα της σίτισης των αδέσποτων της πόλης. Οι σκύλοι και οι γάτες, οι οποίοι ζουν στον δρόμο, αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση τροφής. Και δεν είναι μόνο αυτό: Αρκετά συχνά κινδυνεύουν θανάσιμα από «συνανθρώπους» μας, οι οποίοι είτε πετούν φόλες, είτε ξεσπούν τα βίαια ένστικτά τους, κακοποιώντας αδέσποτα.

Οι «αφίσες» αυτές αποτελούν ουσιαστικά «καμπανάκι» προειδοποίησης προς όλους αυτούς τους τύπους, οι οποίοι θεωρούν ότι ο νόμος δεν... τους «πιάνει».

Η ιστορία της ρήτρας αναπροσαρμογής...

 • Αφηγητής: Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝ.ΚΑ.
 • Λίγες γραμμές μόνο, αφιερωμένες στην ιστορία της ρήτρας αναπροσαρμογής, απλά για την ιστορία, ξεκινώντας από το 2019 μέχρι τις μέρες μας... Όταν τα 344 ευρώ του λογαριασμού είχαν ρήτρα χρέωσης 31,52 ευρώ... Μία ιστορία που γράφεται και ξαναγράφεται μέσα από την ανάλυση του λογαριασμού τού καθενός από εμάς...
 • Καταγράφοντας στοιχεία του λογαριασμού:
 • Μάιος 2019: Αξία κατανάλωσης 82,67ευρώ με ρήτρα 14,95 ευρώ.
 • Ιούνιος 2021: Αξία κατανάλωσης 52,74 ευρώ με ρήτρα 7,83 ευρώ.
 • Οκτώβριος 2021: Αξία κατανάλωσης 175 ευρώ με ρήτρα 63 ευρώ.
 • Δεκέμβριος 2021: Αξία κατανάλωσης 197 ευρώ με ρήτρα 129 ευρώ.
 • Ιανουάριος 2022: Αξία κατανάλωσης 177 ευρώ με ρήτρα 138 ευρώ.
 • Φεβρουάριος 2022: Αξία κατανάλωσης 588 ευρώ με ρήτρα 381 ευρώ.
 • Μάρτιος 2022: Αξία κατανάλωσης 183 ευρώ με ρήτρα 137 ευρώ.
 • Απρίλιος 2022: Αξία κατανάλωσης 242 ευρώ με ρήτρα 178 ευρώ.
 • Μάιος 2022: Αξία κατανάλωσης 254 ευρώ με ρήτρα 197 ευρώ.
 • Ιούνιος 2022: Αξία κατανάλωσης 903 ευρώ με ρήτρα 651 ευρώ.

Έμειναν όλοι

Τόσο ο «αφηγητής» όσο κι οι «θεατές» είχαν «μείνει»... Αυξομειώσεις και ρήτρες που «καταπίνουν» το εισόδημα των πολιτών... ποιότητα ζωής που υποβαθμίζεται καθημερινά στον κόσμο που έπρεπε να πηγαίνει μόνο μπροστά!

Όσο για τους ευάλωτους άνω των 70 ετών και την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου να μην τους κόβουν το ρεύμα, αυτή καταστρατηγείται.  ...Υπερήλικες άνθρωποι 96 και 80 ετών δεν έχουν ρεύμα από την 1 Ιουνίου 2022... Ζευγάρι με έγκυο γυναίκα και άνεργο σύζυγο εδώ και 25 ημέρες δεν έχουν ρεύμα... επιμένει ο αφηγητής. Αυτοί είμαστε κι αυτό θέλουμε;

Οι αστερίσκοι

Το αίτημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει πανελλαδικές για να σπουδάσει Νομική είναι τουλάχιστον αστείο, αν συνυπολογίσει κανείς τι έγκλημα έχει διαπράξει. Φυσικά, υπάρχει και το ρητό που λέει ότι «όλοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», αλλά αυτό είναι με... αστερίσκους. Διότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ζητάει να σπουδάσει μια επιστήμη που υπηρετεί τον νόμο, ενώ ο ίδιος έχει προβεί σε ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα που θα μείνει στα χρονικά! Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η συγκεκριμένη του επιθυμία έγινε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν προφυλακισμένος και διάβαζε βιβλία Νομικής για να είναι καλά προετοιμασμένος στη δίκη, ή ήταν κάτι που το ήθελε ανέκαθεν. Όπως και να έχει, η απάντηση των αρμοδίων πρέπει να είναι ένα κατηγορηματικό... όχι!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News