Πανελλήνιες 2024 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: «Γλώσσα και Λογοτεχνία… με νέες αξιώσεις!»

Θέματα εξετάσεων
Πανελλήνιες 2024 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: «Γλώσσα και Λογοτεχνία… με νέες αξιώσεις!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας με τη Λογοτεχνία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που αύξησε τον βαθμό δυσκολίας του διαγωνίσματος, αλλά και η προτεραιότητα που δίνεται στην κριτική προσέγγιση των θεμάτων τόσο της θεωρίας όσο και της παραγωγής λόγου

Οι μαθητές δεν ανακαλούν απλώς όλα όσα έμαθαν, αλλά τα επεξεργάζονται, τα αξιολογούν, τα ανασυνθέτουν, εκφράζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και την προσωπική τους άποψη. Είναι, δηλαδή, πιο δημιουργικός ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων.

Στο προτεινόμενο διαγώνισμα αξίζει να σημειωθεί ότι η Περίληψη (ΘΕΜΑ Α) εστιάζει σε μία παράμετρο του θέματος του κειμένου. Αυτού του τύπου η εκφώνηση συναντάται πλέον πιο συχνά στις εξετάσεις. Οι ερωτήσεις της θεωρίας της Γλώσσας (ΘΕΜΑ Β) εξετάζουν τα πιο σημαντικά κομμάτια της ύλης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Ερώτημα 3α, που αφορά στη θεωρία των κειμενικών ειδών και δεν έχει ακόμα εξεταστεί στις Πανελλήνιες. Αντιπροσωπευτική για τις εξετάσεις είναι και η ερώτηση της Λογοτεχνίας (ΘΕΜΑ Γ), η οποία αποτελείται από ένα εστιασμένο ερμηνευτικό σχόλιο και την προσωπική οπτική του μαθητή. Αν και δε ζητούνται διαφορετικοί κειμενικοί δείκτες, είναι προτιμότερο ο μαθητής να επιλέξει να υπάρχει ποικιλία κειμενικών δεικτών για να αποδώσει πιο ολοκληρωμένα τη δική του ερμηνευτική εκδοχή για το λογοτεχνικό κείμενο.

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ 

Τέλος, το ΘΕΜΑ Δ, αποτελούμενο από δύο ζητούμενα, δεν απαιτεί τη δημιουργική αξιοποίηση των κειμένων αναφοράς. Ωστόσο, αν ο μαθητής κρίνει ότι σε αυτά τα κείμενα υπάρχουν πληροφορίες - επιχειρήματα που μπορούν να εμπλουτίσουν και να ενισχύσουν τις δικές του θέσεις, μπορεί να τα αξιοποιήσει. Προσοχή να δοθεί στο δεύτερο ζητούμενο, καθώς απαιτείται η αναφορά μόνο στον ρόλο της ελληνικής πολιτείας.

Μελετήστε, λοιπόν, με προσοχή το συγκεκριμένο διαγώνισμα.

Αξίζει να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας! Σας ευχόμαστε επιτυχία! 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News