Πανελλαδικές 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα και Λογοτεχνία… αξιώσεων!

Θέματα εξετάσεων
Πανελλαδικές 2023 - Προτεινόμενο διαγώνισμα: Γλώσσα και Λογοτεχνία… αξιώσεων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γεγονός πλέον ότι στο διαγώνισμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των Πανελληνίων Εξετάσεων η διατύπωση των θεμάτων δεν είναι τυποποιημένη

Αποφεύγεται για παράδειγμα η χρήση μεταγλωσσικών όρων και απαιτείται η κριτική προσέγγιση των στοιχείων της θεωρίας. Ο μαθητής δεν ανακαλεί τυπικά τη θεωρία προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα, αλλά καλείται να εντοπίσει, συσχετίσει, ερμηνεύσει ή και να αξιολογήσει κειμενικούς δείκτες (περιεχομένου, συνοχής, ύφους - γλώσσας).

Στο πλαίσιο αυτό και στο συγκεκριμένο προτεινόμενο διαγώνισμα εντάσσονται τα ερωτήματα του θέματος Β.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο 3ο ερώτημα του θέματος Β, καθώς αφορά στη θεωρία της πειθούς, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο, αναμενόμενο στις εξετάσεις.

Επίσης, στο θέμα Γ, αν και η διατύπωσή του παραπέμπει στην προσωπική άποψη του μαθητή, στις σκέψεις και στα συναισθήματά του, για το θέμα του ποιήματος, είναι ευνόητο ότι χρειάζεται να το ερμηνεύσει αρχικά με τους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες και στη συνέχεια να εκθέσει τον προβληματισμό του και τη συναισθηματική του ανταπόκριση σε αυτό.

Στο θέμα Δ, τέλος, δύο σημεία είναι άξια προσοχής: αφενός το ότι ζητείται η δημιουργική αξιοποίηση και των τριών κειμένων αναφοράς και αφετέρου το ότι η απόδειξη του ζητουμένου προϋποθέτει την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων - παραδειγμάτων.

Δοκιμάστε τις δυνάμεις σας!

 Καλή Επιτυχία!

Αναλυτικά το διαγώνισμα ΕΔΩ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News