Για έναν ακόμη μήνα διατηρείται η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, με το μέτρο να επεκτείνεται και για τον Σεπτέμβριο, καθώς οι υψηλές διεθνείς τιμές εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην αγορά καυσίμων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ύψος της επιδότησης παραμένει στα 10 λεπτά ανά λίτρο, ποσό που αντιστοιχεί σε 8 λεπτά προ ΦΠΑ.
Μόνο για τον Σεπτέμβριο, το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Απρίλιο και είχε ως βασικό στόχο να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του diesel. Με τη νέα παράταση, η συνολική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει πλέον τα 211 εκατ. ευρώ.
Η διατήρηση της επιδότησης δεν αφορά μόνο το άμεσο κόστος που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί.
Η τιμή του πετρελαίου κίνησης επηρεάζει σημαντικά το κόστος μεταφορών και την εφοδιαστική αλυσίδα, με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα να μπορούν να μετακυλιστούν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρήσει την παρέμβαση για έναν ακόμη μήνα, επιχειρώντας να περιορίσει τόσο την επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Το εάν η επιδότηση θα παραταθεί εκ νέου μετά το τέλος Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και καυσίμων το επόμενο διάστημα.
