Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, η πλατφόρμα για τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis συνολικού ύψους έως 24,65 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα ή δυσμενείς συνθήκες παραγωγής.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet, έως τις 18 Αυγούστου 2026.
Για να καταβληθούν τα χρήματα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει ή επικαιροποιήσει το IBAN τους στο myAADE. Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων και τον συμψηφισμό τυχόν ληξιπρόθεσμων φορολογικών ή ασφαλιστικών οφειλών, οι πληρωμές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21 Αυγούστου 2026.
Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων
Το πρόγραμμα αφορά τρεις βασικές ομάδες παραγωγών:
καλλιεργητές ρυζιού που υπέστησαν ζημιές το 2025,
παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό του 2021 και δεν αποζημιώθηκαν,
γεωργούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που αντιμετώπισαν προβλήματα λειψυδρίας το 2025.
Ενίσχυση 70 ευρώ ανά στρέμμα για το ρύζι
Για τους παραγωγούς ρυζιού, δικαιούχοι είναι όσοι καλλιεργούν τουλάχιστον ένα στρέμμα και υπέστησαν ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2025.
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι αποζημιώσεις για τον παγετό του 2021
Η δεύτερη κατηγορία αφορά παραγωγούς στις Περιφερειακές Ενότητες:
Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Γρεβενών, Έβρου, Ημαθίας, Ηλείας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας.
Πρόκειται για καλλιεργητές των οποίων η παραγωγή μειώθηκε κατά περισσότερο από 30% εξαιτίας του παγετού του 2021 και οι οποίοι δεν είχαν λάβει αποζημίωση.
Στις επιλέξιμες καλλιέργειες περιλαμβάνονται κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, βύσσινα, κυδώνια, αχλάδια, φουντούκια, καρύδια, αμπέλια, βερίκοκα, νεκταρίνια, σύκα, αμύγδαλα, μύρτιλα, αρώνια, ιπποφαές, κάστανα, λωτοί, φράουλες και ροδάκινα.
Το τελικό ποσό υπολογίζεται με βάση την έκταση, το προβλεπόμενο ποσό ανά στρέμμα και το ποσοστό της ζημιάς.
Ενδεικτικά, προβλέπονται:
800 ευρώ ανά στρέμμα για τα κεράσια,
710 ευρώ για τα μήλα,
900 ευρώ για τις φράουλες,
1.088 ευρώ για τα μύρτιλα.
Έως 1.612 ευρώ ανά στρέμμα στα Ιωάννινα
Ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει για παραγωγούς με ποτιστικά αγροτεμάχια σε συγκεκριμένες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Λαψίστας, που επλήγησαν από τη λειψυδρία του 2025.
Τα ποσά διαμορφώνονται ανάλογα με την καλλιέργεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
512 ευρώ ανά στρέμμα για οινοποιήσιμους αμπελώνες,
1.512 ευρώ για μήλα,
1.612 ευρώ για κεράσια.
Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες λαμβάνουν το 100% της προβλεπόμενης ενίσχυσης.
Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, το ποσό περιορίζεται στο 50%.
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ύψος των ενισχύσεων de minimis που μπορεί να λάβει μία ενιαία επιχείρηση μέσα σε περίοδο τριών ετών δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ.
Με πληροφορίες από το moneyreview.gr
