Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ευρύ φορολογικό «σκανάρισμα» της αγοράς ακινήτων, καθώς η ΑΑΔΕ προχωρά στο άνοιγμα περίπου 2.500 φακέλων μεταβιβάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αποκρυβείσες συναλλαγές.
Στο επίκεντρο βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, με τις φορολογικές αρχές να αξιοποιούν αυτοματοποιημένα συστήματα ανάλυσης κινδύνου και διασταυρώσεις δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, γεγονός που επιταχύνει τις διαδικασίες.
Παράλληλα, οι ελεγκτές εξετάζουν και τη νομιμότητα των μεταβιβάσεων μέσω συμβολαιογράφων, με έμφαση στην ορθή έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και στην καταβολή φόρου για τα προηγούμενα πέντε έτη.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, όπου τα στοιχεία δείχνουν εκρηκτική αύξηση. Το προηγούμενο έτος υποβλήθηκαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις, με τα δηλωθέντα εισοδήματα να αγγίζουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές που φτάνουν έως και το 45%, ενώ το φθινόπωρο αναμένονται εκτεταμένες διασταυρώσεις με δεδομένα από πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com και VRBO.
Ήδη έχουν εντοπιστεί χιλιάδες περιπτώσεις αδήλωτων ή μερικώς δηλωμένων εισοδημάτων, οδηγώντας σε υποχρεωτικές τροποποιητικές δηλώσεις και επιβολή πρόσθετων φόρων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων έχουν βρεθεί και υποθέσεις προηγούμενων ετών, όπου αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν αγορές ακινήτων, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ με αδήλωτα εισοδήματα από μισθώσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν αποκλίσεις εκατομμυρίων ευρώ, με την ΑΑΔΕ να προχωρά σε συμμόρφωση και αναδρομική φορολόγηση.
► Διαβάστε επίσης: Λαϊκές αγορές: Ριζικές αλλαγές σε άδειες, μεταβιβάσεις και οφειλές με τον νέο νόμο 5297/2026
Οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται πολλαπλά ακίνητα, χωρίς να έχουν δηλώσει επιχειρηματική δραστηριότητα ή χωρίς τους απαραίτητους ΚΑΔ για τουριστικά καταλύματα, ενώ δεκάδες χιλιάδες καταχωρήσεις χωρίς έγκυρο ΑΜΑ έχουν ήδη αποσυρθεί από τις πλατφόρμες.
Η συνολική εικόνα δείχνει ένα ενισχυμένο πλαίσιο ελέγχου στην αγορά ακινήτων, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πλήρη χαρτογράφηση των συναλλαγών στον κλάδο.
