Για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2026 μίλησε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ο στόχος η αμοιβή να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, διευκρινίζοντας ότι η επίτευξη των 950 ευρώ θα προκύψει μέσα από δύο διαδοχικές αυξήσεις, το 2026 και το 2027.
Παράλληλα, διέψευσε σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και ήθελαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται άμεσα στα 950 ευρώ από φέτος. Όπως σημείωσε, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στο πλαίσιο όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα καταθέσει σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο.
►Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη 29χρονος που καταζητούνταν για κακοποίηση ανήλικης στην Κύπρο
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι κάθε αύξηση στον κατώτατο μισθό επηρεάζει και άλλα στοιχεία των αποδοχών, όπως οι τριετίες και διάφορα επιδόματα.
Πάνω από 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός
Αναφερόμενη στον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 1.516 ευρώ, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί ο στόχος για επίπεδα άνω των 1.500 ευρώ.
Όπως εξήγησε, ο μέσος μισθός καθορίζεται κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξησή του μπορούν να παίξουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Πρόγραμμα απασχόλησης για γυναίκες
Η υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 10.000 γυναίκες, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 85.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό.
Σύμφωνα με την ίδια, η ανεργία στις γυναίκες κυμαίνεται σήμερα περίπου στο 10%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη χώρα, ενώ περίπου 260.000 γυναίκες που δεν εργάζονταν το 2019 έχουν πλέον ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Δράσεις για Έλληνες του εξωτερικού
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην επόμενη εκδήλωση του προγράμματος Rebrain Greece, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου 2026. Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν 40 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, με στόχο να παρουσιαστούν επαγγελματικές ευκαιρίες σε Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η οποία αφορά περίπου 6.000 εργαζόμενους στον κλάδο των ζαχαρωδών προϊόντων και προβλέπει αυξήσεις έως και 12% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.
