Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε μια σημαντική αλλαγή στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της ασφαλιστικής συμμόρφωσης, καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται ουσιαστική εξάλειψη των ανασφάλιστων οχημάτων.
Την εξέλιξη αυτή ανέδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ασφαλιστικής αγοράς με θέμα τον ρόλο της ασφάλισης ως μοχλού σταθερότητας και ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε, η πρόοδος αυτή δεν προέκυψε τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα συστηματικών παρεμβάσεων της Πολιτείας, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και στην πρακτική εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι συμμετείχε προσωπικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συστήματος εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα από τη διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων και την αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες, δεκάδες χιλιάδες οχήματα οδηγήθηκαν στην ασφάλιση.
Ενδεικτικά, μόνο από τον πρώτο κύκλο ειδοποιητηρίων ασφαλίστηκαν 28.627 οχήματα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε περαιτέρω καθώς προχώρησαν και οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας. Παράλληλα, επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε όσους εξακολουθούσαν να παραμένουν εκτός του συστήματος ασφάλισης. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερα από 125.000 οχήματα που εντοπίστηκαν ως ανασφάλιστα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η εξάλειψη του φαινομένου δεν αποτελεί μόνο διοικητική επιτυχία αλλά συνδέεται με την ισονομία και την οδική ασφάλεια. Όπως τόνισε, μέχρι σήμερα πολλοί πολίτες που τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση έναντι όσων επέλεγαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, γεγονός που δημιουργούσε ανισότητες αλλά και κινδύνους για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
Η ίδια λογική ελέγχων και συμμόρφωσης πρόκειται να επεκταθεί και στον επιχειρηματικό τομέα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ήδη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε επιχείρηση που δεν είχε τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως προς την ασφάλιση, ενώ οι διασταυρώσεις στοιχείων θα συνεχιστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με το θεσμικό πλαίσιο.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε και τη συνολική εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη. Το 2025 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Για λόγους σύγκρισης, το 2019 το αντίστοιχο μέγεθος βρισκόταν στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική διεύρυνση του κλάδου.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης και με στόχο τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, η κυβέρνηση προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε σειρά φορολογικών παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε ορισμένες ασφαλιστικές πράξεις, η κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών, καθώς και η αύξηση στο 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, θεσπίστηκαν νέες μορφές υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως η κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών για ακίνητα μεγάλης αξίας και για επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης της ασφαλιστικής προστασίας της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι κλιματικοί και οικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται.
Παρά τη θετική πορεία του κλάδου, η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο στις δέκα κατοικίες στη χώρα διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ περίπου έξι στους δέκα πολίτες δεν συμμετέχουν σε συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Το γεγονός αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.
Από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι σε ένα περιβάλλον διεθνών κρίσεων και γεωπολιτικών εντάσεων η ασφάλιση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ασφάλιση λειτουργεί ως θεσμός σταθερότητας, καθώς όταν συμβεί το απρόβλεπτο εξασφαλίζει ότι ο πολίτης ή η επιχείρηση δεν θα μείνουν μόνοι απέναντι στις οικονομικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2025 τα συνολικά ασφάλιστρα έφτασαν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως σε αποζημιώσεις. Ο κλάδος συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία, καταβάλλοντας περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, στηρίζοντας 50.000 θέσεις εργασίας και διαχειριζόμενος επενδύσεις ύψους περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών, όπου το λεγόμενο «ασφαλιστικό κενό» παραμένει σημαντικό. Από το 1993 μέχρι σήμερα η ασφαλιστική αγορά έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο το 2025 καταβλήθηκαν περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το ποσοστό ασφάλισης κατοικιών παραμένει χαμηλό, περίπου στο 18%, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται περισσότερα κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η προστασία των νοικοκυριών.
Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα αποτελεί και το κόστος των υπηρεσιών υγείας. Ο ασφαλιστικός κλάδος καταβάλλει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για νοσηλείες και ιατρικές υπηρεσίες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος αυξήθηκε κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό έχουν κατατεθεί προτάσεις που στοχεύουν στη συγκράτηση των τιμών και στη διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων, ιδίως για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
► Διαβάστε επίσης: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Ηλεία: 14 συλλήψεις και κατασχέσεις 60 τόνων μετάλλων
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο δημογραφικό πρόβλημα και στην ανάγκη ενίσχυσης της αποταμίευσης για τη σύνταξη. Με δεδομένο ότι πάνω από το 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον άνω των 66 ετών, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη ανάπτυξης των συμπληρωματικών πυλώνων ασφάλισης, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο μέλλον.
Συνολικά, η συζήτηση κατέδειξε ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί απλώς έναν οικονομικό κλάδο, αλλά έναν κρίσιμο μηχανισμό διαχείρισης κινδύνων που συμβάλλει στη σταθερότητα της οικονομίας, στην προστασία των πολιτών και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
