oikonomia

Φορολογικές δηλώσεις: Βασικές αλλαγές φέτος - Ποιους αφορούν, τι εκπτώσεις ισχύουν και ποιες είναι οι τελικές προθεσμίες

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Βασικές αλλαγές φέτος - Ποιους αφορούν, τι εκπτώσεις ισχύουν και ποιες είναι οι τελικές προθεσμίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 11.620 ευρώ διαμορφώνεται για το 2024 το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 10.920 ευρώ που ίσχυε το 2023, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην ΑΑΔΕ για την έναρξη υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, με τη σχετική διαδικασία να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως τις προκαθορισμένες προθεσμίες, τις εκπτώσεις φόρου, καθώς και τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι, οι εργοδοτικοί φορείς, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Κομβικά στάδια της διαδικασίας

 

Το πρώτο ουσιαστικό στάδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς έως τότε οι εργοδοτικοί φορείς υποχρεούνται να διαβιβάσουν στοιχεία που αφορούν αποδοχές από εργασία, συντάξεις, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους και άλλες χρηματικές παροχές του 2024. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση και διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. 

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Η τελική προθεσμία για υποβολή, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το στάδιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα ενσωματώσει αυτόματα τα σχετικά ποσά στα ηλεκτρονικά έντυπα των δηλώσεων.

Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου. 

 

Φορολογικές αλλαγές

 

Οι αλλαγές που ισχύουν από εφέτος δεν περιορίζονται στη διαδικασία υποβολής, αλλά επηρεάζουν και το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν: 

Ελεύθερους επαγγελματίες

Εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»

Φορολογούμενους που πραγματοποίησαν ανακαινίσεις ακινήτων

Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που προχώρησαν σε μίσθωση ή αξιοποίησαν το ακίνητό τους μέσω Airbnb

Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα Οι πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις επιφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του 2025.
 

Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις 

Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.

Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.

Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση. 

Οι 5 αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πέντε αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να λάβουν υπόψη 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές σύμφωνα με τη «RealNews» είναι οι ακόλουθες: 

  1. Στα 11.620 ευρώ διαμορφώνεται για το 2024 το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 10.920 ευρώ που ίσχυε το 2023, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι, ο ελάχιστος φόρος αυξάνεται στα 1,258 ευρώ, από 1.102 ευρώ. Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει έξι έτη άσκησης του επαγγέλματός του και δεν έχει κανέναν υπάλληλο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Επιπλέον, για επτά έως εννέα έτη λειτουργίας ισχύει προσαύξηση 10%, οπότε το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 12.782 ευρώ για το φορολογικό έτος 2024. Για 10 έως 12 έτη ισχύει προσαύξηση 20% ενώ για περισσότερα από 12 έτη λειτουργίας, 30%. 
  2. Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και για ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Μεταφέρεται στο τέλος, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.
  3. Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.
  4. Οι κωδικοί που αφορούν τα έσοδα και έξοδα του εντύπου Ε3, το οποίο υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  5. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

Ποιους αφορά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Συγκεκριμένα, η κατάργηση αφορά:

  • Επιτηδευματίες και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ. 
  • Φυσικά πρόσωπα των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν εγγραφή σύμβασης με έως τρία φυσικά πρόσωπα. 
  • Αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. 
  • Αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

 

Προθεσμίες και κυρώσεις 

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έως τις 15 Ιανουαρίου οι δημόσιοι φορείς όφειλαν να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στοιχείων είναι η 28η Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ανακριβούς υποβολής στοιχείων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, με επιπλέον επιβάρυνση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Επιπλέον, οι σύζυγοι υποχρεούνται σε κοινή δήλωση από το έτος του γάμου, με τον φόρο να υπολογίζεται ξεχωριστά για καθέναν. Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε φορολογικό διαζύγιο για το 2025, πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. 

Πληρωμή φόρου και εκπτώσεις

 

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025. Οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες για υποβολή από τις 15 Μαρτίου 2025. Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση 4%. Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.

Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:


4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου
3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου

Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου. 

 

    ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News