Η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές στις εμπορικές διαδρομές, και η απόφαση του Βιετνάμ να ξεριζώσει φυτείες καφέ για οικονομικά οφέλη αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές. Ο Τάσος Γιαγκόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, σημειώνει ότι οι τιμές στο ράφι μπορεί να αυξηθούν από 5% έως 20%.
Η αύξηση αυτή είναι ήδη εμφανής στις καφετέριες μετά την αλλαγή του ΦΠΑ. Ο αυξημένος λογαριασμός ρεύματος επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, με το κόστος του καφέ να εξαρτάται από τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Νέας Υόρκης.
Οι αυξήσεις στις τιμές σοκολάτας φτάνουν το 29%, επηρεάζοντας και τα παράγωγα του κακάου, όπως τα κρουασάν και οι πάστες. Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της ΕΕΚΕ- ΓΣΕΕ, το κέρδος παραμένει σταθερό στην άνοδο της χοντρικής, αλλά οι βιομηχανίες συνεχίζουν να κερδίζουν.
Για παράδειγμα, αν το κέρδος ήταν 10% όταν η σοκολάτα κόστιζε 10 ευρώ, τώρα που κοστίζει 12 ευρώ, το κέρδος παραμένει το ίδιο σε ποσοστό αλλά αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς.
Όπως και να έχει, αναφερόμαστε στη σοκολάτα και στον καφέ. Δυο συντρόφους που βαδίζουν στα ίδια βήματα με πολλούς Έλληνες. Ποιος δεν έχει στο ράφι του μία σοκολατίτσα. Ποιος δεν πίνει ένα, ακόμα και δύο καφέδες την ημέρα. Θα αναγκαστούν οι Έλληνες να αλλάξουν συνήθειες; Ξανά; Ήδη έχουμε ακούσει πολλούς ανθρώπους που περιόρισαν το κρέας.
Συνταξιούχους που πηγαίνουν στο καφενείο για να δροσιστούν, καθώς το ρεύμα έχει γίνει ασήκωτο βαρύδι στις πλάτες τους. Θα δούμε άραγε το ίδιο και σε άλλα προϊόντα; Πάντως σίγουρα, στα ταμπελάκια θα παρατηρήσουμε άλλες τιμές.
Πηγή: OT