Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, το γεγονός που προκάλεσε την πτώση είναι η μείωση της προθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους, επειδή μειώθηκε ο φτηνός δανεισμός, εξαιτίας των φόβων ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί.
Οι ανησυχίες της αγοράς υποχώρησαν λίγο στην πορεία της ημέρας και οι μετοχές μείωσαν τις απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών τον Ιούλιο ανέκαμψε από το χαμηλό τετραετίας, εν μέσω αύξησης των παραγγελιών και της απασχόλησης.
Οι αγορές διαπίστωσαν αδυναμία στις μετοχές και στη διαγραφή απότομων θέσεων carry trades, όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν τα στοιχήματα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης αλλού. Αυτή η τάση μειώθηκε.
Πάντως, ενώ τα –ασθενέστερα του αναμενόμενου– στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο καταλύτης για το sell–off στην αγορά (με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να γνωρίζει σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξεπούλημα της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987) τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των carry trades.
Υπενθυμίζεται πως η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες «εκτινάχθηκε» στο 4,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Ακόμη, το ξεπούλημα μετοχών τεχνολογίας από τις οποίες έκαναν «φτερά» 3 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση αυτών σε διάστημα περίπου ενός μήνα, έδωσε συνέχεια στο αρνητικό κλίμα.