Φοροτεχνικοί: Ζητούν παράταση μέχρι τις 30/9 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οικονομία
Φοροτεχνικοί: Ζητούν παράταση μέχρι τις 30/9 για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το  Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, είχε στείλει και στις 13 Ιουνίου παρόμοια επιστολή τον κ. Χρήστο Δήμα, περιγράφοντας τις δυσκολίες που είχαν προκύψει στη διαδικασία σύνταξης των φορολογικών δηλώσεων, υποβάλλοντας αίτημα παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024

Την παράταση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών Προσώπων 2023 ζητά  το Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική κ. Χρήστο Δήμα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή, εκφράζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό των Οικονομολόγων-Φοροτεχνικών και Λογιστών που αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος που έχει απομείνει δεν επαρκεί για να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν απομείνει.

Το  Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, είχε στείλει και στις 13 Ιουνίου παρόμοια επιστολή τον κ. Χρήστο Δήμα, περιγράφοντας τις δυσκολίες που είχαν προκύψει στη διαδικασία σύνταξης των φορολογικών δηλώσεων, υποβάλλοντας αίτημα παράτασης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

«Επανερχόμαστε μεταφέροντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που συνεχίζουν να απαντώνται στη διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς και την αγωνία των συναδέλφων Οικονομολόγων - Λογιστών - Φοροτεχνικών για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους ρόλο και στα επαγγελματικά τους καθήκοντα καθώς και των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που εκπροσωπούν.

Για τους λόγους που αναλυτικά μνημονεύονται στην από 13-06-2024 επιστολή μας και οι οποίοι στην πλειονότητας τους συνεχίζουν να συντρέχουν έως και σήμερα, καθώς και λόγω του ότι:

Μέχρι σήμερα 16-07-2024 από τα 6.616.512 φυσικά πρόσωπα (συνολικά στοιχεία 2023) έχουν υποβληθεί μόλις 4.958.081 δηλώσεις (έντυπα Ε1) ενώ από τις 1.589.809 δηλώσεις κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (συνολικά στοιχεία 2023), έχουν υποβληθεί μόνο 882.332 δηλώσεις (έντυπα Ε3), καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα από τις 308.752 (συνολικά στοιχεία 2023) έχουν υποβληθεί μόλις 161.287 δηλώσεις (έντυπα Ν), θεωρούμε ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις μέσα στις 10 ημερολογιακές ημέρες που απομένουν.

Ο παραπάνω χαμηλός αριθμός υποβολών όπως έχουμε αναφέρει και στην προηγούμενη Επιστολή μας, είναι απόρροια της καθυστερημένης έναρξης των υποβολών που έλαβε χώρα φέτος στις 25/04/2024 για τα φυσικά πρόσωπα ενώ για τα νομικά πρόσωπα την 01/05/2024 καθώς και των σοβαρών ελλείψεων και λανθασμένων στοιχείων που υπήρχαν στην πλατφόρμα και των δυσλειτουργιών που ακόμα και σήμερα παρατηρούνται, πράγμα το οποίο δεν διευκολύνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», αναφέρει το Δ.Σ. του  Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Σε ότι αφορά την αυτόματη υποβολή των προ- συμπληρωμένων Φορολογικών Δηλώσεων, «κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται τροποποιητικές δηλώσεις λόγω λαθών ή ελλείψεων στις αναρτήσεις δημόσιων οργανισμών καθώς και στοιχείων που το εν λόγω αυτόματο σύστημα δεν έλαβε υπόψιν του. Ο μήνας Ιούλιος αποτελεί τον κατεξοχήν δυσκολότερο μήνα για τους συναδέλφους Λογιστές –  Φοροτεχνικούς καθώς εκτός της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι επιφορτισμένοι με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ για το Β τρίμηνο 2024 που ειδικά από φέτος η υποβολή γίνεται με κανόνες από τα δεδομένα που υπάρχουν στην πλατφόρμα myDATA με τα επιμέρους θέματα που έχουμε θίξει με την από 16-04-2024 σχετική επιστολή μας. Επίσης η υποχρεωτική εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε Λιανεμπόριο και Βιομηχανία από 01/07/2024 έχει προσθέσει μεγάλο φόρτο εργασίας στα λογιστικά γραφεία και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου με πλήθος υποχρεώσεων που αφορούν την λειτουργεία των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων», προσθέτει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία έχουν κι εκείνοι δικαίωμα αδείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπως ρητά και υποχρεωτικά ορίζει και η εργατική νομοθεσία. Δεδομένων και των συνθηκών εργασίας τα τελευταία έτη με πλήθος δηλωτικών υποχρεώσεων και πρόσθετων εργασιών να έχουν ανατεθεί στον κλάδο των λογιστών, η Πολιτεία υποχρεούται να προασπίσει αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων.

«Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τη σχετική αναλυτική επιστολή στις 13/06/2024 του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, πλήθος άλλων παρόμοιων επιστολών που έχουν σταλεί από το σύνολο των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων της χώρας καθώς και φορέων της αγοράς, και με γνώμονα αφενός τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας που απαιτούμε να έχουν οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι - Λογιστές και αφετέρου τη διασφάλιση της επιστημονικότητας που απαιτεί το επάγγελμά μας, για την ορθή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την - εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη - παράταση του χρόνου υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ για το Φορολογικό Έτος 2023 έως τις 30/09/2024 με διατήρηση της έκπτωσης του 3% για εφάπαξ καταβολή έως την ημερομηνία αυτή.

Επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για τη νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης - λήξης και με αντίστοιχη πρόβλεψη - δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική κατά την έναρξη των υποβολών καθώς και με τη θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου σχετικά και τον καταλογισμό ευθυνών στον εκάστοτε υπεύθυνο φορέα είτε προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, για τυχόν καθυστερήσεις ή και λάθη που θα διαπιστώνονται στα δεδομένα που υποχρεούται να έχει υποβάλει στην πλατφόρμα κατά την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», καταλήγει το Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News