kavvadias

Ο Χάρης Καββαδίας στις «Αντιθέσεις» για τις προκλήσεις του «επιχειρείν»

Οικονομία
Ο Χάρης Καββαδίας στις «Αντιθέσεις» για τις προκλήσεις του «επιχειρείν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αιχμή της καινοτομίας σε μια οικονομία που αλλάζει άρδην ο Χάρης Καββαδίας - Η συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Megaplast στις “Αντιθέσεις” σε νέα προβολή απόψε στην ΚΡΗΤΗ TV

Είναι ίσως από τις λίγες φορές, που κατ’ απαίτηση του τηλεοπτικού κοινού, η ΚΡΗΤΗ TV επαναλαμβάνει απόψε στις 22.50 μια συνέντευξη προσωπικότητας από τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα από τον χώρο της Κρήτης, παρά την εμβέλεια του έξω από τα σύνορα της χώρας με δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας. Ο λόγος για τον Χάρη Καββαδία, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μegaplast s.a. Η συζήτηση στις “Αντιθέσεις” πριν 3,5 βδομάδες εξελίχθηκε σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη και μια συνάντηση έκπληξη, με έναν άνθρωπο που έζησε τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια στο Ηράκλειο, αλλά ακόμη και σήμερα που μεγαλουργεί διεθνώς επιχειρηματικά, ένα από τα κομβικά σημεία της επιχειρηματικής του ανάπτυξης είναι η βιομηχανική του μονάδα στο Ηράκλειο, αναγορεύοντας την εταιρεία του σε μια από τις ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα, που συμβάλλουν με την παραγωγική τους λειτουργία με όρους καινοτομίας και εξαγωγικού καθαρά προσανατολισμού, στο συνολικό ΑΕΠ της Κρήτης.

Ο Χάρης Καββαδίας, σε αυτή την συνέντευξη, σπάζοντας τον τυποποιημένο κώδικα των project ανάπτυξης και κερδοφορίας, μιλάει μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του βιομηχανικής παραγωγής πλαστικών υλών συσκευασίας, για το πως η λεγόμενη πρωτοπορία στο χώρο του “Επιχειρείν” της Ελλάδας, με τεχνολογίες αιχμής και σαφή εξωστρεφές εξαγωγικό προσανατολισμό, αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία και τις ραγδαίες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις. Ενδιαφέρον μάλιστα προκάλεσε η συζήτηση αυτή, για το πως ο ίδιος περιγράφει το πως η αυτοδύναμη οικονομική ελίτ στη χώρα, αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες οικονομικές τάσεις, την επίδραση τους στη κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τους διεθνικούς οργανισμούς. Η ανάλυση του για την τεχνολογική “έκρηξη” με την είσοδο και της τεχνητής νοημοσύνης στο παραγωγικό ιστό των βιομηχανιών και των μονάδων της οικονομίας, την επίδραση τους στην εργασία αλλά και την κοινωνική πραγματικότητα και ποιοι επαγγελματικοί τομείς εκτιμά ότι αναδύονται, προκάλεσαν αίσθηση κι έγινα θέμα συζήτησης, όχι μόνο στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, αλλά και μεταξύ των οικογενειών στις συζητήσεις τους για τις απαιτήσεις στην σύγχρονη αγορά εργασίας.

Ο καινοτόμος επιχειρηματίας στο τομέα του, μίλησε με βαθιά γνώση για την οικονομία της παγκοσμιοποίησης αλλά και την οικονομία ενός πολυπολικού συστήματος που έχει ήδη αναδυθεί. Χωρίς δισταγμό, περιέγραψε την κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία, τα κλειστά ολιγοπωλιακά συστήματα, τις συνθήκες του υγιούς αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού, τον ρόλο του πολιτικού συστήματος σε αυτά και τα φαινόμενα της ακρίβειας στις τιμές των προϊόντων και του πληθωρισμού. Επικεντρώθηκε δε, στο μεγάλο στοίχημα του Ενεργειακού κόστους, την μεταβλητή της λεγόμενης “Κλιματικής Αλλαγής” αλλά και της “Πράσινης Οικονομίας” και το πραγματικό ερώτημα κατά την οπτική του, σε αυτή την παγκόσμια ατζέντα συζήτησης. Εντύπωση προκαλούν τέλος, τα όσα λέει για τις διατροφικές αλυσίδες και τα νέα διλήμματα για την Ανθρωπότητα με όρους οικονομικής - τεχνολογικής και κοινωνικής μετάβασης. Δίνει τέλος την οπτική του, για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα από την μικρότερη κλίμακα έως τους Ομίλους και τις Ενώσεις και τι λέει για την “καρτελοποίηση” σε βασικούς τομείς της χώρας και τα εργαλεία αλλαγής προτύπων.

Έπειτα από δεκαετίες αποβιομηχάνισης η έναρξη λειτουργίας ενός νέου εργοστασίου της Megaplast πριν δύο χρόνια στη Θήβα, αποτέλεσε από μόνο του ενθαρρυντικό γεγονός για την προσπάθεια που γίνεται ώστε η βιομηχανική παραγωγή να αρχίσει και πάλι να αυξάνει το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία. Σε αυτή την πρωτοπορία, βρίσκεται ο εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της Κρήτης, Χάρης Καββαδίας.

Επενδύοντας στο μέλλον!

Σημαντική δύναμη στον χώρο της εύκαμπτης συσκευασίας

Για όσους ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται, τα μεγέθη της επιχείρησης που εκπροσωπεί, πέραν των δύο εκ των κορυφαίων παραγωγικών μονάδων (σε Ηράκλειο και Θήβα) στην καινοτομία και τεχνολογία αιχμής στο χώρο της συσκευασίας ιδού και μερικά ακόμη δεδομένα: Η Megaplast είναι μια σημαντική δύναμη στον χώρο της εύκαμπτης συσκευασίας, με όπλα της την ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που σήμερα την κατατάσσουν στις εταιρείες-πρωτοπόρους του κλάδου διεθνώς! Κι αυτό η Megaplast προσπαθεί να το κεφαλαιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο εξάγοντας σήμερα το 95% της παραγωγής της και επενδύοντας παράλληλα στο μέλλον, έχοντας ενεργοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 35 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2020-2024.

Κάπως έτσι εξάλλου προέκυψε και το νέο εργοστάσιο, το δεύτερο της εταιρείας στη Θήβα, με το οποίο ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση των επενδύσεων σηματοδοτώντας και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Megaplast. Μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην παραγωγή ειδικών μεμβρανών για την παλετοποίηση προϊόντων, όπου σήμερα κυριαρχεί με δύο πατέντες της (σ.σ.: διάτρητο ελαστικό φιλμ που επιτρέπει τον αναγκαίο αερισμό των εμπορευμάτων και νέο ανθεκτικό φιλμ με fiber που μειώνει κατά 50% τη χρήση πλαστικού), και τα ειδικά φιλμ για το μπάλιασμα άχυρου στον αγροτικό τομέα για τη ζύμωση της ζωοτροφής. Στο πελατολόγιό της έχει ηχηρά ονόματα πολυεθνικών εταιρειών και όχι μόνο με αιχμή τις αγορές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο όμιλος Megaplast σήμερα αποτελείται από τη μητρική Megaplast Α.Ε. και τις εμπορικές θυγατρικές εταιρείες στο εξωτερικό:

* Ηνωμένο Βασίλειο (Megaplast UK Ltd)

* ΗΠΑ (Megaplast USA Inc.)

* Ιταλία (Megaplast Italia SRL)

* Ισπανία (Megaplast Spain SL)

* Γερμανία (Megaplast Verpackungsinnovationen GmbH)

Ακόμη, στην Ελλάδα περιλαμβάνει τις εταιρείες:

* Mega Plast Διαχείριση Ακινήτων Μον. Α.Ε.

* ΠΟΜΟΝΑ Μον. ΙΚΕ

Τα προϊόντα της σε ποσοστό 60% σήμερα πωλούνται σε εταιρείες του κλάδου τροφίμων – ποτών, 10% στη φαρμακοβιομηχανία και το υπόλοιπο 30% σε διάφορους κλάδους που μεταφέρουν προϊόντα με παλέτα. Περίπου το 40% των πελατών της εταιρείας είναι μεγάλες βιομηχανίες και πολυεθνικές, όπως η Coca-Cola.

Τα δε προϊόντα της εταιρείας είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, ενώ με τις νέες καινοτομίες έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% μέσω του περιορισμού της χρήσης πλαστικού μέσα απ’ την τεχνολογία και τις καινοτομίες που αναπτύσσει, κάτι που λαμβάνουν πλέον πολύ σοβαρά οι βιομηχανίες-πελάτες τους, που με τις Αρχές του ESG θέλουν επίσης να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News