oaed

Ολικό «λίφτινγκ» στα επιδόματα ανεργίας - Έρχονται αλλαγές από το φθινόπωρο - Άγνοια δηλώνουν τα Εργατικά Κέντρα της χώρας

Οικονομία
Ολικό «λίφτινγκ» στα επιδόματα ανεργίας - Έρχονται αλλαγές από το φθινόπωρο - Άγνοια δηλώνουν τα Εργατικά Κέντρα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγή πολιτικής αναφορικά με τα επιδόματα και το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, στηριζόμενη στις προτάσεις της τελευταίας έκθεσης Πισσαρίδη που περιλαμβάνουν ολικό lifting

Αλλαγή πολιτικής αναφορικά με τα επιδόματα και το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, στηριζόμενη στις προτάσεις της τελευταίας έκθεσης Πισσαρίδη που περιλαμβάνουν ολικό lifting. Εξελίξεις δρομολογούνται όπως όλα δείχνουν και με το Ταμείο Ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επέκταση του, στους πέντε μήνες. Διαρροές από το Κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν πως οι όποιες αλλαγές τελικά υιοθετηθούν αναμένεται να εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο ήδη από το φθινόπωρο του 2024. 

Όπως ανέφερε η τελευταία έκθεση Πισσαρίδη, το βασικό επίδομα ανεργίας προτείνετε να μην είναι οριζόντιο για όλους όπως σήμερα, αλλά η εκκίνηση του να ξεκινά από τα 640 ευρώ, αντί των 509,75 ευρώ που είναι σήμερα, και να μειώνεται σταδιακά ανά τρεις μήνες, ώστε να δίνετε κίνητρο στον άνεργο να βρει δουλειά.

Ωστόσο είναι άγνωστο που θα σταματά το κατώτατο ποσό. Αναφορικά με το χρόνο παραμονής στο Ταμείο εξετάζετε να επεκταθεί η ισχύς του στους 24 μήνες αντί των 12 που είναι σήμερα. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται κι η πρόταση για τη χορήγηση επιπλέον μπόνους σε εργαζόμενους που έχουν δουλέψει για περισσότερα από 20 χρόνια κι είχαν υψηλότερες απολαβές.

Για τους εποχιακά εργαζόμενους το τρίμηνο του Ταμείου εξετάζεται να λειτουργήσει δύο επιπλέον μήνες με ΣΔΙΤ, ένας μήνας πληρωμής επιπλέον από το κράτος κι ένας από τους επιχειρηματίες. 

Ερωτηματικά κι επιφυλάξεις

«Καμία διαβούλευση ή ενημέρωση δεν έχουμε από Κυβερνητικής πλευράς για τις επόμενες κινήσεις τους. Πηγή των πληροφοριών μας είναι μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης λένε στο Ράδιο 98.4 οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ρεθύμνου – Χανίων – Ρόδου, όπως και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό κι Επισιτισμό.

«Η κυβέρνηση με την άρνηση της να δει εργαζόμενους, Σωματεία, Ομοσπονδίες, μας κρατά στο σκοτάδι. Αποφασίζει μόνη της καθώς δείχνει να μην επιθυμεί τη διαβούλευση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης. 

Επισημαίνει ότι η πάλη είναι διαρκής ώστε το κατώτατο όριο του επιδόματος ανεργίας να μην πέσει από τα 509,75 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα μιλά για επιστροφή του Ταμείου στα προ μνημονίων επίπεδα. Επιφυλακτικός εμφανίζεται και με τη φόρμα ΣΔΙΤ για τους δύο επιπλέον μήνες στο ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων λέγοντας ότι φοβάται πως κάποιοι επιχειρηματίες δεν θα κρατήσουν το λόγο τους κι οι εργαζόμενοι θα μείνουν εκτεθειμένοι. 

«Το 28% των Ευρωεκλογών ανοίγει για εμάς τους αποκλεισμένους εδώ και αρκετά χρόνια, την πόρτα του υπουργείου Εργασίας με εντολή του Πρωθυπουργού, καθώς αναμένουμε συνάντηση με την κα Κεραμέως. Στα τρία σενάρια – αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι να ενταχθούν κι οι εποχιακά εργαζόμενοι στο Ταμείο Ανεργίας με τα 640 ευρώ, η λειτουργεία του Ταμείου με ΣΔΙΤ για επιπλέον δύο μήνες αλλά με την εγγύηση του κράτους για την πληρωμή των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τρίτο αίτημα και πρόταση της Ομοσπονδίας η υιοθέτηση του αναλογικού συστήματος, όσα τα ένσημα τόσες και οι μέρες του Ταμείου» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό – Επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου.

«Μας αγνοούν» - Επιδότηση της εργασίας ζητούν τα συνδικάτα

«Να θυμούνται στην Κυβέρνηση ότι δεν μας κάνουν καμία χάρη. Η οικονομική ή επιδοματική πολιτική τους στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εργασία των εργαζόμενων. Τους καλώ επίσης να θυμούνται και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» είπε ο Εγγλέζος Παναγιώτης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου. 

Αναφορικά με τους εργαζόμενους του Γερμανικού FTI σημειώνει ότι οι 500 εργαζόμενοι της δύναμης του στη Ρόδο με τις προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου κατάφεραν να μείνουν όλοι τους στον εργασιακό στίβο με αξιοπρεπείς μισθούς και συμβάσεις εργασίας.

Τέλος ο Γιάννης Μανολικάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων ανέφερε πως «Αντί να επιδοτούν την εργασία όπως πολλάκις έχουμε τονίσει, μιλούν για την ανεργία. Υπάρχουν συμβάσεις εργασίας που πρέπει να σεβαστούν τα αρμόδια υπουργεία. Βάλουν κατά της εργασίας και της αξιοπρέπεια μας. Μας αγνοούν. Ξεχνούν ότι υπάρχει κι η αξιοκρατία».
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News