Απόσυρση 2.000 ευρώ για παλιά ΙΧ για λίγους με μία «τσουχτερή» προϋπόθεση

Οικονομία
Απόσυρση 2.000 ευρώ για παλιά ΙΧ για λίγους με μία «τσουχτερή» προϋπόθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιδότηση 9.000 ευρώ παρέχει το νέο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, παρέχεται επιδότηση 2.000 ευρώ για απόσυρση των παλαιών ΙΧ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά εφόσον κάποιον θέλει να αγοράσει ηλεκτρικό ΙΧ και αποσύρει το δικό του όχημα θα λάβει έξτρα επιδότηση 2.000 ευρώ.

Έξτρα επιδότηση 2.000 ευρώ προβλέπει το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά για όσους αποσύρουν το παλιό ΙΧ τους και ταυτόχρονα προχωρήσουν στην αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος.

Στην ουσία όμως αφορά ελάχιστους ιδιοκτήτες ΙΧ καθώς η αγορά ενός ηλεκτρικού ΙΧ είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Ταυτόχρονα, σε αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων προχωρούν κυρίως όσοι διαμένουν σε μονοκατοικίες καθώς η φόρτιση των ΙΧ τους είναι εύκολη υπόθεση. Για τις πολυκατοικίες είναι πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να διαθέτουν θέση πάρκινγκ και να έχουν εγκαταστήσει σταθμό φόρτισης. 

Όσοι μένουν σε πολυκατοικίες, δεν έχουν θέση πάρκινγκ και προχωρήσουν σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να το φορτίζουν σε εξωτερικούς σταθμούς φόρτισης και δεν είναι και... πάρα πολλοί εντός της Αττικής. Το ίδιο ισχύει και στην επαρχία. 

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα τονίστηκε πως «Κύριο χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι η εισαγωγή αυξημένης ανώτατης επιδότησης για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ, που ήταν ο προηγούμενος Κύκλος, στις 9.000 ευρώ. Αυτή η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της επιστροφής για απόσυρση παλαιού οχήματος, από τα 1.000 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, στις 2.000 ευρώ, αθροίζει στις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται για εκείνους τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της Πολιτείας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, καθώς και οι νέοι, έως 29 ετών. Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε, ότι: «Στη σχεδίαση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», αξιοποιήσαμε την εμπειρία των δυο προηγούμενων προγραμμάτων και έτσι απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος των πολιτών. Ο πολίτης αφού ολοκληρώσει την αγορά, υποβάλλει στη σχετική πλατφόρμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς και επιδοτείται.

Τα 33 εκατ. ευρώ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», θα είναι διαθέσιμα για τους επόμενους 10 μήνες. Ο πολίτης μπορεί να λάβει επιδότηση, για το 30% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων του οχήματος και μέχρι ύψους 9.000 ευρώ – από 8.000 που ήταν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – για να αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και ρυπαίνει ελάχιστα ως καθόλου.

Επιπλέον, μπορεί να λάβει διπλάσια επιδότηση απόσυρσης σε σχέση με πριν, ύψους 2.000 ευρώ, αποσύροντας το παλιό του αυτοκίνητο αν αυτό έχει ταξινομηθεί πριν το 2010. Για ειδικές κατηγορίες προβλέπονται επιπλέον επιδοτήσεις», όπως διευκρίνισε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Για συμπολίτες μας ΑμεΑ, το ύψος της επιπλέον επιδότησης, φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Για συμπολίτες μας νέους, σύμφωνα με το Dnews.gr, με ηλικία έως 29 ετών επίσης υπάρχει επιπλέον επιδότηση, 1.000 ευρώ. Για πολύτεκνες οικογένειες η επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω και μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ επιπλέον, συνολικά. Τέλος, επιδοτείται και η τοποθέτηση φορτιστή με 500 ευρώ».

Η κυρία Αλεξοπούλου τόνισε την σημασία επιδότησης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς «αποτελούν μέρος της μικροκινητικότητας, η οποία είναι δομικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στην οποία επενδύουμε ως Κυβέρνηση. Το ύψος της επιδότησης για ηλεκτρικά ποδήλατα μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», παραμένει ίδιο με αυτό του β’ κύκλου (40% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων και έως 800 ευρώ). Υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για πολύτεκνους και ΑμεΑ ύψους 500 ευρώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News