γραφειο

Eurostat: Στην πρώτη θέση της Ευρώπης οι Έλληνες εργαζόμενοι – Πόσες ώρες δουλεύουν την εβδομάδα

Οικονομία
Eurostat: Στην πρώτη θέση της Ευρώπης οι Έλληνες εργαζόμενοι – Πόσες ώρες δουλεύουν την εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτιά για τους εργαζόμενους Έλληνες στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα κατέλαβαν την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στις ώρες που εργάζονται σε εβδομαδιαία βάση. 

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat για το έτους 2023, εργάζονται στην κύρια εργασία τους, κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα. Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της Ρουμανίας με 39,5 ώρες, της Πολωνίας με 39,3 ώρες και της Βουλγαρία με 39,0 ώρες.

Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον ιστότοπο ΟΤ, όταν το ίδιο έτος, μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν λίγο πάνω από τις 36 ώρες και πιο συγκεκριμένα στις 36,1 ώρες. Δηλαδή οι Ελληνες εργαζόμενοι παραμένουν στην εργασία τους τουλάχιστον 2,7 ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους εργαζόμενους.

Σε επίπεδο Ευρώπης πάντως υπάρχουν και χειρότερα, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τουρκία δουλεύουν 44,2 ώρες την εβδομάδα, στη Σερβία 41,7 ώρες και στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη 41,4 ώρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες μέλη της ΕΕ σημειώνονται αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τις ώρες εργασίας. Καθώς στα «υψηλά» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στα «χαμηλά» οι εργαζόμενοι στην Ολλανδία με μόλις 32,2 ώρες εργασίας την εβδομάδα (κατά μέσο όρο 6,4 ώρες εργασίας την ημέρα), ακολουθούμενοι από τους συναδέλφους τους στην Αυστρία (33,6 ώρες) και τη Γερμανία (34,0 ώρες).

XARTIS

Σε ποιους κλάδους εργάζονται τις περισσότερες ώρες

Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, στην ΕΕ, το 2023, ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες καταγράφηκαν σε δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33,0).

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News