ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Συντάξεις: Τα 7 μέτρα στήριξης - Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα χρήματα θα κερδίσουν (vid)

Οικονομία
Συντάξεις: Τα 7 μέτρα στήριξης - Ποιοι συνταξιούχοι και πόσα χρήματα θα κερδίσουν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

Αυξήσεις συντάξεων φέρνουν 7 μόνιμα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και με ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά από φέτος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν μία ή και δύο φορές, ενώ κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να έχουν έως και τέσσερις διαφορετικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν:

- Αύξηση από τα ένσημα της απασχόλησής τους.
- Αύξηση λόγω επανυπολογισμού που δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλους όσοι απασχολούνται.
- Αύξηση για το 2025 κατά 2,5%, όπως όλοι οι συνταξιούχοι.
- Αύξηση λόγω μείωσης κρατήσεων ΕΑΣ, εφόσον λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.


Στα 7 μόνιμα μέτρα αύξησης των συντάξεων, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, περιλαμβάνονται: 

* Οι αυξήσεις από τον επανυπολογισμό στις κύριες συντάξεις που εκκρεμεί για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς και από την προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν μετά την 1η/1/2015, λόγω των αυξημένων (άνω του 6%) ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις κύριων συντάξεων, ενώ οι δικαιούχοι της προσαύξησης στις επικουρικές συντάξεις λόγω αυξημένων εισφορών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 100.000 συνταξιούχους.

* Η μείωση των κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ παράλληλα με την κατάργηση της ίδιας κράτησης από τις επικουρικές συντάξεις με μικτά ποσά άνω των 300 ευρώ. Οι αλλαγές ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας, με πιθανότερη τη νομοθέτησή τους μέσα στο καλοκαίρι. Στις κύριες συντάξεις προκύπτουν αυξήσεις έως 50 με 60 ευρώ τον μήνα, ενώ στις επικουρικές η κατάργηση της ΕΑΣ θα φέρει αυξήσεις από 10 ευρώ τον μήνα έως και 70 ευρώ τον μήνα. Από τη μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ θα δουν αυξήσεις πάνω από 700.000 συνταξιούχοι.

* Η πληρωμή αναδρομικών από τις μειώσεις 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις που σε δωδεκάμηνη βάση ισοδυναμεί με μια μεσοσταθμική αύξηση από 50 ευρώ έως 330 ευρώ τον μήνα. Στα αναδρομικά των επικουρικών είναι πολύ πιθανό να προστεθούν και τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς επίκειται απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Περίπου 370.000 συνταξιούχοι έχουν «κλειδωμένα» τα αναδρομικά με δικαστικές προσφυγές. Αν όμως η απόφαση επαναφέρει στο τραπέζι και τα Δώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε επιστροφή μέρους των περικοπών και σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

* Η νέα αύξηση όλων των κύριων συντάξεων από 1/1/2025, που θα είναι γύρω στο 2,5% ή και πιο πάνω. Στις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 18 ευρώ, στις συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 25 ευρώ, ενώ στις υψηλότερες συντάξεις έως 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ, η αύξηση θα φτάσει στα 50 ευρώ τον μήνα. Κερδισμένοι από την αύξηση των συντάξεων θα είναι περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή θα τη μηδενίσουν με την αύξηση της επόμενης χρονιάς. Αν η ανάπτυξη ή και ο πληθωρισμός κινηθούν υψηλότερα κατά 1% από 2,3% και 2,8% αντίστοιχα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων ανεβαίνει στο 3%.

* Οι αυξήσεις συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους. Θα τις δουν από το 2025. Με ένα έτος απασχόλησης η αύξηση σύνταξης είναι γύρω στα 10 ευρώ, ενώ με 3 έως 5 έτη φτάνει στα 40 και 80 ευρώ τον μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» έξτρα αύξηση από τα «ένσημα» της απασχόλησής τους πάνω από 80.000 συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται. Από αυτούς, οι 35.000 είχαν δηλώσει απασχόληση και πριν από το 2024, που σημαίνει ότι θα πάρουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξή τους.

* Η αύξηση που θα έχουν στην ανταποδοτική σύνταξη με τον δείκτη αύξησης των μισθών οι νέοι συνταξιούχοι από το 2025. Αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη θα έχουν και όσοι αποχωρήσουν φέτος, λόγω πληθωρισμού.
Η καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης 100 έως 200 ευρώ και το 2025 σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και η αύξηση που θα πάρουν δεν θα περάσει στην τσέπη τους.

* Αυξήσεις με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα θα δουν στις μηνιαίες τους αποδοχές χιλιάδες συνταξιούχοι στους οποίους ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων είτε δεν έγινε ακόμη είτε έχει γίνει αλλά είναι λανθασμένος.

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς περιλαμβάνονται: 

- Συνταξιούχοι τραπεζών. Στο τέλος Μαΐου ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει σε περίπου 12.000 συνταξιούχους τραπεζικούς αναδρομικά πάνω από 10.000 ευρώ για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.

- Εργαζόμενοι συνταξιούχοι μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης.

- Συνταξιούχοι λόγω θανάτου ή και με σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος στους οποίους δεν έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις με τον «κανόνα» της 30ετίας. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News