λεφτα

Δώρο Πάσχα 2024: Ποιοι θα το πάρουν "μειωμένο" με βάση τον παλιό μισθό

Οικονομία
Δώρο Πάσχα 2024: Ποιοι θα το πάρουν "μειωμένο" με βάση τον παλιό μισθό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς διαμορφώνεται το Δώρο Πάσχα φέτος, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Με τον νέο αυξημένο μισθό θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, ήτοι τουλάχιστον 415 ευρώ μεικτά, ενώ για τους μισθωτούς που αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις το Δώρο διαμορφώνεται σε μισό μισθό.

Και αυτό γιατί σαν βάση υπολογισμού (και καταβολής του Δώρου) λαμβάνονται υπόψη οι αμοιβές της 15ης Απριλίου εκάστου έτους. Και από την 1η Απριλίου έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ.

Επίσης το Δώρο θα πρέπει να καταβληθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη (Πρωτομαγιά), όπως σημειώνει το ieidiseis.gr. 

Για τους απολυθέντες ή όσους παραιτήθηκαν πριν την 15η Απριλίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

Κατά συνέπεια, όσοι αποχώρησαν από την εργασία μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, θα λάβουν το Δώρο με τον… παλαιό κατώτατο μισθό. Εφόσον πάντα αμειβόταν με τον βασικό μισθό και δεν ελάμβαναν υψηλότερες αποδοχές (με βάση ατομική συμφωνία ή κλαδική σύμβαση ή από συνήθεια του εργοδότη).

Δηλαδή οι απολυθέντες-αποχωρήσαντες μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πάρουν μεικτά 390 ευρώ σαν Δώρο, ενώ όσοι συνεχίζουν την εργασία τους, 25 ευρώ παραπάνω (415 ευρώ).

Η μη καταβολή του Δώρου αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως εξάλλου και η μη καταβολή των δεδουλευμένων. Απλώς με τα Δώρα, στην περίπτωση καταγγελίας, ενεργοποιείται το αυτόφωρο εφόσον ο νομοθέτης έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία καταβολής του. Ενώ για τις μηνιαίες αποδοχές δεν υφίσταται καταληκτική ημερομηνία και ο εργοδότης προφασίζεται (ή έχει) διάφορα οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες και καθίσταται αφερέγγυος…

Για να καταβληθεί ολόκληρο το Δώρο Πάσχα προϋπόθεση είναι η συνεχής απασχόληση από την Πρωτοχρονιά. Για μικρότερο διάστημα απασχόλησης ο μισθωτός δικαιούται αναλογία Δώρου. Ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημέρες απασχόλησης, εάν πρόκειται για ημερομίσθιους εργάτες ή 1/15 του μισθού για τους υπαλλήλους (για 8 ημέρες απασχόλησης), σύμφωνα με την ενημέρωση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ωστόσο, ακόμη και 3 ή 4 ημερομίσθια και εάν έκανε οι εργάτης (ή υπάλληλος), δικαιούται μέρος του Δώρου.

Για παράδειγμα, για 4 ημερομίσθια ο εργάτης δικαιούται μισό μεροκάματο Δώρο.

Είναι προφανές, με βάση τον ανωτέρω δείκτη, ότι Δώρο δικαιούνται και οι μερικώς απασχολούμενοι (αναλόγως των αποδοχών τους). Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: μισός μισθός και μόνο στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή το κράτος κατέχει σε αυτές μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News