ΕΝΦΙΑ: Πώς θα "ξεφουσκώσετε" τον νέο λογαριασμό - Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα "ξεφουσκώσετε" τον νέο λογαριασμό - Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο ερχόμενο σαββατοκύριακο η ΑΑΔΕ θα "τρέξει" κεντρικούς συμψηφισμούς εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ

Η ώρα των διορθώσεων του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ έφτασε. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2024. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους τα οποία μπορεί και να «ξεφουσκώσουν» το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 10 ευρώ, μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Φέτος ο φόρος ακινήτων μπορεί να εξοφληθεί: 

- εφάπαξ
- σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 
- σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση
- σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. 

Εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς επιστροφές φόρου που δεν επιθυμούν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν το φετινό λογαριασμό του φόρου ακινήτων έως την Παρασκευή 19 Απριλίου. Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα «τρέξει» κεντρικούς συμψηφισμούς εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, όσοι θέλουν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, θα πρέπει να εξοφλήσουν το φετινό φόρο ακινήτων έως:

- 18 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω web banking ή
- 19 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Διορθώσεις στο Ε9 σε 10 βήματα

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

2. Μπορούν να εισάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News