Με όνομα που δύσκολα ξεχνάς και κατάληξη που κάνει ιδανική ρίμα με το Κρήτη, ο Ψηλορείτης των 2456 μέτρων δεν είναι μόνο η ψηλότερη κορφή του νησιού αλλά και το ορειβατικό απωθημένο χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, ίσως πίσω μόνο από τον Όλυμπο, την γνωστή κατοικία των θεών.
Να σας πω εδώ ότι όπως όλα σχεδόν τα βουνά της Ελλάδας έτσι και ο Ψηλορείτης διεκδικεί θεϊκή σύνδεση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, αφού ο μύθος θέλει τον Δία να γεννήθηκε σε μια σπηλιά στη Νίδα. Μικρό συννεφάκι στην όλη ιστορία, απ’ αυτά που πότε πότε στεφανώνουν την κορυφή του, ο αντίπαλος μύθος που θέλει το μαιευτήριο να ήταν στη Δίκτη, όμως αλίμονο σε μια τόσο σπουδαία ελληνική ιστορία να μην υπήρχαν αντιδικίες για την αποκλειστικότητα.
Αφήνουμε τα ιστορικά για να πιάσουμε τα ορειβατικά, ξεκινώντας από τη χρήσιμη πληροφορία της προσέγγισης στην κορυφή, που μπορεί να γίνει από τη Νίδα, το Μιγερό, το Αρκάδι, τη Βισταγή, τον Φουρφουρά, τις Κουρούτες, τη Λοχριά και τις Καμάρες.
Τώρα για τους τολμηρούς, κανείς δεν θα σας εμποδίσει απ’ όποιο σημείο και να βρεθείτε να τραβήξετε “ίσα παν”, όμως λάβετε υπ’ όψη σας το σκληροτράχηλο του εδάφους, τις απότομες κλίσεις κι αν είναι ντάλα καλοκαίρι τις υψηλές θερμοκρασίες, υψηλές ανάλογες με το μέγεθος του βουνού που θέλετε να σκαρφαλώσετε.
Τώρα, επειδή ξέρω πως θα με ρωτήσετε ποια διαδρομή προτιμώ, σαν καλός διπλωμάτης θα απαντήσω πως όλες τις βλέπω σαν παιδιά μου, με την διευκρίνηση ότι για τον χειμώνα με το χιονισμένο τοπίο προτιμώ την ανάβαση από τις Κουρούτες, μια ασφαλής και σχετικά εύκολη διαδρομή αν έχεις γνώση της περιοχής, τα κατάλληλα εργαλεία, την απαραίτητη πείρα και τις ανάλογες ανάσες.
ΥΓ. Πολύτιμη συμβουλή, καλό το GPS, όμως στην περίπτωση του χιονισμένου Ψηλορείτη, καλό θα είναι να σας συνοδεύει και ένας έμπειρος σε κάτι τέτοια ορειβάτης, μάλιστα αν είναι και παραμυθάς και γράφει για από...δράσεις σε εφημερίδα ακόμα καλύτερα. Όσο για την επιτυχή ή μη κατάληξη του εγχειρήματος, το μόνο σίγουρο είναι πως το “Μα πώς πέρασε η ώρα;” θα είναι εξασφαλισμένο!
Το μεταφορικό μας μέσο από την ΠΥΡΑΜΙΣ AUTO, τηλ. 2810 256101
Μετά την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, δύο νέες βενζινοκίνητες εκδόσεις προστέθηκαν στη γκάμα του Jeep Avenger. Η πρώτη με τον 1.2Τ κινητήρα των100 PS και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων σε τιμή στα 23.990 ευρώ, και η δεύτερη, η e-Hybrid, με 48V ήπια υβριδικό σύστημα, στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και τιμή που ξεκινάει από τα 26.490 ευρώ.