Psiloritis

Στα χιόνια του Ψηλορείτη με Jeep Avenger (pics)

Οικονομία
Στα χιόνια του Ψηλορείτη με Jeep Avenger (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηλορείτης-Λευκά ’Ορη-Δίκτη, η “Αγία Τριάδα” των ορεινών όγκων της Κρήτης, το καθένα με τη δική του γοητεία και τη μοναδικότητά του. Ξεκινάμε τον κύκλο των “Απο...δράσεων” δικαιωματικά με το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και θα ακολουθήσουν τα Λευκά Όρη και η Δίκτη, καθώς και κάποιες εκπλήξεις

Με όνομα που δύσκολα ξεχνάς και κατάληξη που κάνει ιδανική ρίμα με το Κρήτη, ο Ψηλορείτης των 2456 μέτρων δεν είναι μόνο η ψηλότερη κορφή του νησιού αλλά και το ορειβατικό απωθημένο χιλιάδων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, ίσως πίσω μόνο από τον Όλυμπο, την γνωστή κατοικία των θεών.

Psiloritis

Να σας πω εδώ ότι όπως όλα σχεδόν τα βουνά της Ελλάδας έτσι και ο Ψηλορείτης διεκδικεί θεϊκή σύνδεση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, αφού ο μύθος θέλει τον Δία να γεννήθηκε σε μια σπηλιά στη Νίδα. Μικρό συννεφάκι στην όλη ιστορία, απ’ αυτά που πότε πότε στεφανώνουν την κορυφή του, ο αντίπαλος μύθος που θέλει το μαιευτήριο να ήταν στη Δίκτη, όμως αλίμονο σε μια τόσο σπουδαία ελληνική ιστορία να μην υπήρχαν αντιδικίες για την αποκλειστικότητα.

Psiloritis

Αφήνουμε τα ιστορικά για να πιάσουμε τα ορειβατικά, ξεκινώντας από τη χρήσιμη πληροφορία της προσέγγισης στην κορυφή, που μπορεί να γίνει από τη Νίδα, το Μιγερό, το Αρκάδι, τη Βισταγή, τον Φουρφουρά, τις Κουρούτες, τη Λοχριά και τις Καμάρες.

Psiloritis

Τώρα για τους τολμηρούς, κανείς δεν θα σας εμποδίσει απ’ όποιο σημείο και να βρεθείτε να τραβήξετε “ίσα παν”, όμως λάβετε υπ’ όψη σας το σκληροτράχηλο του εδάφους, τις απότομες κλίσεις κι αν είναι ντάλα καλοκαίρι τις υψηλές θερμοκρασίες, υψηλές ανάλογες με το μέγεθος του βουνού που θέλετε να σκαρφαλώσετε.

Τώρα, επειδή ξέρω πως θα με ρωτήσετε ποια διαδρομή προτιμώ, σαν καλός διπλωμάτης θα απαντήσω πως όλες τις βλέπω σαν παιδιά μου, με την διευκρίνηση ότι για τον χειμώνα με το χιονισμένο τοπίο προτιμώ την ανάβαση από τις Κουρούτες, μια ασφαλής και σχετικά εύκολη διαδρομή αν έχεις γνώση της περιοχής, τα κατάλληλα εργαλεία, την απαραίτητη πείρα και τις ανάλογες ανάσες.

Psiloritis

ΥΓ. Πολύτιμη συμβουλή, καλό το GPS, όμως στην περίπτωση του χιονισμένου Ψηλορείτη, καλό θα είναι να σας συνοδεύει και ένας έμπειρος σε κάτι τέτοια ορειβάτης, μάλιστα αν είναι και παραμυθάς και γράφει για από...δράσεις σε εφημερίδα ακόμα καλύτερα. Όσο για την επιτυχή ή μη κατάληξη του εγχειρήματος, το μόνο σίγουρο είναι πως το “Μα πώς πέρασε η ώρα;” θα είναι εξασφαλισμένο! 

Psiloritis
Psiloritis

 

Psiloritis
Psiloritis

Το μεταφορικό μας μέσο από την ΠΥΡΑΜΙΣ AUTO, τηλ. 2810 256101

Μετά την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, δύο νέες βενζινοκίνητες εκδόσεις προστέθηκαν στη γκάμα του Jeep Avenger. Η πρώτη με τον 1.2Τ κινητήρα των100 PS και χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων σε τιμή στα 23.990 ευρώ, και η δεύτερη, η e-Hybrid, με 48V ήπια υβριδικό σύστημα, στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και τιμή που ξεκινάει από τα 26.490 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News