ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικολογικά Σχήματα: Άνοιξε το σύστημα - Τα τιμολόγια που εγκρίνονται με βάση τη νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οικονομία
Οικολογικά Σχήματα: Άνοιξε το σύστημα - Τα τιμολόγια που εγκρίνονται με βάση τη νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκτά τιμολόγια μόνο από το 2023 - Άνοιξε το σύστημα για τα Οικολογικά Σχήματα - Σε εξέλιξη ο έλεγχος και για τα 16.000 απλήρωτα ΑΦΜ

Μόνο τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί μέσα στο 2023 - που ήταν και η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ - θα γίνονται δεκτά για τα Οικολογικά Σχήματα. Αυτό αναφέρει η νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρωνα Χιλετζάκη, «επειδή το σύστημα θα ανοίξει κανονικά και σε απόλυτο βαθμό την ερχόμενη Δευτέρα, δε βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα». Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, το σύστημα άνοιξε στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά προς το παρόν είναι “κουτσό”. Όταν θα είναι ανοιχτό στο σύνολό του, θα φανούν ξεκάθαρα πού μπορούν να γίνουν διορθώσεις και πού μπορούν να γίνουν νέες αιτήσεις για τα Οικολογικά Σχήματα, οι προϋποθέσεις και οι όποιες εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ορίζει το πώς θα γίνονται οι αιτήσεις που άνοιξαν ξανά από το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, μόνο τιμολόγια του 2023 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιμότητα στις δράσεις των Οικολογικών Σχημάτων. Παράλληλα, ορίζονται ορισμένα νέα φίλτρα επιλεξιμότητας, όπως για παράδειγμα η διασταύρωση με την ελάχιστη συνιστόμενη ποσότητα λιπασμάτων ανά καλλιέργεια για το πριμ της ειδικής θρέψης.

«Είναι σε εξέλιξη και ο έλεγχος για τα 16.000 απλήρωτα ΑΦΜ», λέει ο συνεταιριστής. «Όσοι αποδειχτεί ότι πρέπει να πληρωθούν, θα πληρωθούν. Για τους άλλους δεν ξέρουμε» 

Αναφορικά με τη βιολογική γεωργία (διατήρηση), γίνεται γνωστό προς τους εν δυνάμει δικαιούχους ότι τα αγροτεμάχια που δεν έχουν δεσμεύσει με τα Οικολογικά Σχήματα θα μπορούν να ενταχθούν σε οποιαδήποτε άλλη δράση, ή ακόμα και στη νέα πρόσκληση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετατροπή που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνεται πως τιμολόγια απαιτούνται για μία σειρά αρκετών δράσεων, όπως το “Κομφούζιο”, οι δακοπαγίδες, οι πιστοποιημένοι σπόροι, η χρήση μειωμένης διασποράς ακροφυσίων κ.ά.

«Τη Δευτέρα που θα μπορούμε να μπαίνουμε κανονικά στο σύστημα», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «θα μπορούμε να βλέπουμε τα πάντα. Τώρα ό,τι και να πούμε μπορεί να μην ισχύει», ξεκαθάρισε στο neakriti.gr, χθες ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ. Και προς το παρόν δεν μπορεί, όπως λέει, να ξέρει τι θα γίνει και με τους παραγωγούς εκείνους που, ενώ δεν είχαν κάνει αίτηση το 2023, επιθυμούν να κάνουν τώρα. Θα μπορέσουν; Υπάρχουν περιθώρια; Είναι ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

Πάντως, όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλέον γρήγορα και ομαλά, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις Αυγενάκη. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα, βάσει δεσμεύσεων, τηρείται κανονικά, αφού πράγματι η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Φεβρουαρίου για να γίνουν οι διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα και το ΟΣΔΕ.

«Είναι σε εξέλιξη και ο έλεγχος για τα 16.000 απλήρωτα ΑΦΜ», λέει ο συνεταιριστής. «Όσοι αποδειχτεί ότι πρέπει να πληρωθούν, θα πληρωθούν. Για τους άλλους δεν ξέρουμε».

Βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως «για τις όποιες παρανομίες, θα οδηγηθούν οι φάκελοί τους στη Δικαιοσύνη».

Η νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τι αναφέρεται για τα παραστατικά

Συγκεκριμένα, για τα παραστατικά, στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται τα εξής:

«- Το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδικό πεδίο του εντύπου της δήλωσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του/της γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

- Όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς σπόρου ή/και άλλων ειδών δικαιολογητικά, αυτά οι γεωργοί δεσμεύονται να τα διατηρούν σε περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά η αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές Αρχές. Προαιρετικά αναρτώνται και στην ΕΑΕ 2023, εκτός από το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6-Α, το οποίο διατηρείται μόνο στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού.

- Ο περιβαλλοντικός φάκελος περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό), όσο και για την παροχή υπηρεσιών (τεχνικού συμβούλου για τη δράση 31.6-Α, χρήση εξοπλισμού κ.ά.), λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο για τη δράση 31.6-Α, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισμού (προσπέκτους), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους παρεμβάσεις και δράσεις. Ειδικά για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6, στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).

- Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 31.2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ: “Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς”, που είναι αποδεκτά φορολογικά παραστατικά αγοράς ακροφυσίων μειωμένης διασποράς από 15/10 έτους Ν-3 έως 15/10 έτους Ν, όπου Ν το έτος της αίτησης. Εγχειρίδιο Οικολογικών Προγραμμάτων 2023, σελίδα 14 από 51 ΟΠΕΚΕΠΕ - Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς. Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικών αρωματικών φυτών), που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς.

- Όσον αφορά στις ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων, καθώς και μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων με γεωγροπεριβαλλοντικά μέτρα ΠΑΑ 2014-2022, ισχύουν τα όσα ορίζονται στην Υ.Α. 1606/19-6-2023 (ΦΕΚ 3778/Β’/9-6-2023), όπως τροποποιημένη ισχύει.

- Πέραν των όσων αναγράφονται στο παρόν εγχειρίδιο, σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι όροι στήριξης, οι ασυμβατότητες, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις και οι δεσμεύσεις που αναγράφονται στις σχετικές ανά οικολογικό πρόγραμμα Υπουργικές Αποφάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News