Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Οικονομία
Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν αποτελούν «κίνδυνο» για την αύξηση της χρέωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, ειδικότερα μάλιστα εάν πρόκειται για λαμπτήρες τύπου LED

Δείτε πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και αν τελικά υπάρχει περίπτωση να πληρώσετε αυξημένο λογαριασμό.

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν αποτελούν «κίνδυνο» για την αύξηση της χρέωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, ειδικότερα μάλιστα εάν πρόκειται για λαμπτήρες τύπου LED.

Τα σπίτια άρχισαν να στολίζονται με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα.

Για 100 λαμπάκια led, που καίνε 6,6 Watt την ώρα, αν τα έχουμε αναμμένα επί 10 ώρες την ημέρα, θα έχουμε μία ημερήσια κατανάλωση 66 Watt. Η τιμή της κιλοβατώρας μετά από την κρατική επιδότηση, διαμορφώνεται περί τα 0,17 ευρώ. Άρα πολλαπλασιάζοντας τα 66 Watt, με τα 0,00017 ευρώ (η τιμή ανά Watt), έχουμε κόστος 0,0112 ευρώ την ημέρα.

Αν υποθέσουμε ότι θα κρατήσουμε στολισμένο το δέντρο για 45 ημέρες, τότε θα χρειαστούμε 0,504 ευρώ για τα 100 λαμπάκια Led. Το κόστος αυτό ανεβαίνει αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα σετ με φωτάκια. Οπότε για 5 σετ, (συνολικά 500 led φωτάκια) θα κάψουμε ρεύμα αξίας 2,52 ευρώ, ενώ για 10 σετ (συνολικά 1.000 led φωτάκια) 5,04 ευρώ!

Πώς υπολογίζουμε το πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια δεν αποτελούν «κίνδυνο» για την αύξηση της χρέωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, ειδικότερα μάλιστα εάν πρόκειται για λαμπτήρες τύπου LED. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους, ο στολισμός ενός μέσου σπιτιού με λαμπάκια LED ισοδυναμεί με όσο ρεύμα καίει το μισό μιας λάμπας ενός δωματίου. Για πόσους έχουν ακόμη και σήμερα λαμπάκια παλαιού τύπου (πυρακτώσεως) -που σπάνια πλέον υπάρχουν - έχουν ναι μεν μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά και αυτή δεν είναι σημαντική.

Πάντως εάν κάποιος θέλει να ξέρει πόσο καίνε τα λαμπάκια:

-Το κάθε σετ με φωτάκια αναγράφει πάνω του τα συνολικά Watt. Αφού ξέρουμε τα Watt, τα διαιρούμε με το 1.000. Από αυτή τη διαίρεση προκύπτει το κιλοβάτ.

-Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε στην εξίσωση τις ώρες λειτουργίας, τις οποίες πολλαπλασιάζουμε με το κιλοβάτ που προέκυψε από την παραπάνω διαίρεση.

-Το αποτέλεσμα που προκύπτει το πολλαπλασιάζουμε με το τρέχον κόστος της κιλοβατώρας και έτσι καταλήγουμε στην ημερήσια κατανάλωση ρεύματος.

Για να είναι ασφαλή τα σπίτια μας , σύμφωνα με τις οργανώσεις των καταναλωτών αλλά και με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας πρέπει:
Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.

Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.

Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει εγκατάσταση ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων. Γενικότερα, οι καταναλωτές καλό είναι να επιθεωρούν τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά, για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή, με την πρίζα, για την αποφυγή σπινθηρισμών, πριν τα τοποθετήσουμε στο δέντρο.

Επιπλέον, καλό είναι να μην αφήνουμε τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουμε, για ύπνο ή όταν βγαίνουμε, από το σπίτι και να μην αγοράζουμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια, από πλανόδιους.

Αν υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δε χρησιμοποιούμε τα φωτάκια, αλλά τα επιστρέφουμε, στο κατάστημα αγοράς.

Δε διορθώνουμε, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.

Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δε τα πετάμε, στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Τα φωτιστικά, στους εξωτερικούς χώρους, τα τοποθετούμε, κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορούμε να βλέπουμε τυχόν φθορές, στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει, στις επαφές.

Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν, σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα κ.α.

Προσοχή, στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, που μοιάζουν, με φρούτα και τρόφιμα αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, καθώς μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν, στο στόμα τους και να θέσουν, σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Επίσης, προσοχή, στα σπρέι διακόσμησης. Ακολουθούμε, πιστά, τις οδηγίες χρήσης και για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, περαιτέρω, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφύγουμε ανατροπές ή τραυματισμούς μπορούμε να κόψουμε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσουμε, στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο, με πετονιά. Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο, από βραδυφλεγή υλικά. Τα παιδιά δεν πρέπει, ποτέ, να τα αφήνουμε να παίζουν, χωρίς επιτήρηση, κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα, από τα παιδιά.

Για τα κεριά πρέπει να γνωρίζουμε: Τα κεριά πρέπει, πάντα, να είναι τοποθετημένα, σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση, από κουρτίνες. Δεν τα αφήνουμε αναμμένα, όταν φεύγουμε. Δεν ανάβουμε κεριά, σε χώρους, που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα. Δεν τα τοποθετούμε, κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες. Ποτέ, δε χρησιμοποιούμε αναμμένα κεριά, για να διακοσμήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πηγή: ienergeia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News