ρευμα

Ρεύμα: “Πόλεμος” πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ - Ικανοποίηση ΥΠ.ΕΝ. για το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Οικονομία
Ρεύμα: “Πόλεμος” πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ - Ικανοποίηση ΥΠ.ΕΝ. για το τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο η συνάντηση με τους προμηθευτές ενέργειας για αυστηρές συστάσεις - Γολγοθάς για τους καταναλωτές η αναζήτηση των χρεώσεων από τις ιστοσελίδες των παρόχων  

Μια γεύση του πράσινου τιμολογίου αλλά χωρίς τις τελικές χρεώσεις έχουν εδώ και λίγα 24ωρα οι καταναλωτές, την ώρα που μαίνεται η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών και αναμένεται παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να πέσουν οι τόνοι.

Αύριο Τρίτη 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού της ΡΑΑΕΥ με τους εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας, προκειμένου να εξεταστούν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τακτικές σύγκρισης τιμών με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση των πράσινων χρεώσεων στην συνείδηση των καταναλωτών ως ακριβότερων τιμολογίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ καλεί τις εταιρείες για να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις πώς θα αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού. Επί τους παρόντος, λένε αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχουν καταγγελίες από καταναλωτές που να υποδεικνύουν στην Αρχή να διερευνήσει το θέμα. Υπάρχουν όμως ως τεκμήριο, οι επιστολές ενημέρωσης προς τους πελάτες που έστειλε προ ημερών μερίδα προμηθευτών, κάνοντας συγκρίσεις με υφιστάμενα τιμολόγια και βγάζοντας ακριβότερο το πράσινο τιμολόγιο. Η εξέλιξη αυτή εξόργισε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει η ΡΑΑΕΥ και δήλωσε ότι αν δεν το κάνει θα κινηθεί ο ίδιος θεσμικά.

Η ΡΑΑΕΥ θα ακούσει όλους τους παρόχους και αν τυχόν κρίνει παραβίαση του νόμου και αθέμιτες πρακτικές θα επιβάλλει πρόστιμα. «Θα πρέπει να αποδειχτεί ότι εκείνοι που έβγαλαν ακριβότερο το πράσινο τιμολόγιο βασίστηκαν σε πραγματικά στοιχεία και ότι η σύγκριση δεν έδωσε μια παραπλανητική εικόνα της πραγματικότητας» τονίζουν αρμόδιες πηγές της ΡΑΑΕΥ. Όπως αναφέρουν, αν τα στοιχεία είναι ακριβή τότε η Αρχή δεν μπορεί να παρέμβει, αν όχι οι παραβάτες θα ενημερωθούν με επιστολές για τις συνέπειες από την ρυθμιστική αρχή.

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, οι πάροχοι με βάση τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος ανακοίνωσαν την βασική τιμή προμήθειας και τον συντελεστή του μηχανισμού διακύμανσης, παραπέμποντας τους πελάτες τους στην 1η Ιανουαρίου για την τελική τιμή όταν θα έχει προστεθεί και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας που είναι η τιμή χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα.

Αύριο μάλιστα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των τιμολογίων που κάνει κάθε μήνα, η Ρυθμιστική Αρχή θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τον πίνακα με την κατάταξη των πράσινων τιμολογίων όπου θα είναι σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου  του 2024.

Στελέχη της αγοράς κρίνουν ότι ο Δεκέμβριος λόγω της εορταστικής περιόδου δεν θα είναι ένας μήνας καθοριστικός για την νέα τιμολογιακή πολιτική των παρόχων και θεωρούν ότι οι πάντες θα μετακομίσουν στο πράσινο τιμολόγιο εξαιτίας του βομβαρδισμού της κοινής γνώμης.  Όλοι τους συμφωνούν ότι η πραγματική μάχη θα δοθεί την νέα χρονιά με έμφαση στα δικά τους κίτρινα τιμολόγια.

Ο πονοκέφαλος πάντως για τους καταναλωτές είναι διπλός καθώς όχι μόνο πρέπει να επιλύσουν το μπερδεμένο κουβάρι των νέων τιμολογίων αλλά και να οπλιστούν με ψυχραιμία και υπομονή για να εντοπίσουν τις ανακοινώσεις των εταιρειών. Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ των προμηθευτών μόνο η Φυσικό Αέριο Ελλάδος προσφέρει ενημέρωση για τις νέες κατηγορίες τιμολογίων σε ευδιάκριτη  θέση στην ιστοσελίδα της εν αντιθέσει με τους άλλους παρόχους όπου η αναζήτηση των νέων τιμολογίων παραπέμπει στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού!

Οι βασικές χρεώσεις

Με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών,  η ΔΕΗ προσφέρει βασική τιμή προμήθειας στα 16 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh που με την έκπτωση μειώνεται στα 12,8 λεπτά, εξέλιξη που δέχτηκε με ικανοποίηση το ΥΠΕΝ, καθώς αποτελεί μία τιμή κοντά στο ύψος των επιδοτήσεων.

Για καταναλώσεις άνω των 500 KWh, η βασική χρέωση φθάνει στα 17,2 λεπτά/KWh. Το πάγιο διαμορφώνεται  στα 5 ευρώ.

Στο κίτρινο τιμολόγιο, MyHome4All, η ΔΕΗ δίνει βασική τιμή τα 15,5 για τις πρώτες 500 KWh και 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% η τιμή διαμορφώνεται στα 12,4 λεπτά και στα 10,32 λεπτά/KWh , ενώ για καταναλώσεις άνω των 500 KWh η τιμή φθάνει στα 21,1 λεπτά/KWh, με την έκπτωση στα 16,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο επίσης 5 ευρώ.

Στο μπλε σταθερό τιμολόγιο η ΔΕΗ έδωσε χρέωση 28 λεπτά με πάγιο 1 ευρώ. Για το οικιακό τιμολόγιο myHome Enter η τιμή διαμορφώνεται ακόμη υψηλότερα στα 29,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 3 ευρώ.

* Με 14 ερωτήσεις και απαντήσεις σε σχέση με το πράσινο τιμολόγιο επικοινωνεί για πρώτη φορά με το πελατολόγιο της τις νέες χρεώσεις η Protergia. Η εταιρεία προσφέρει το ειδικό τιμολόγιο με πάγιο 4 € το μήνα και βασική τιμή προμήθειας τα 22 λεπτά η κιλοβατώρα προ έκπτωσης συνέπειας. Μετά την έκπτωση συνέπειας, η βασική τιμή προμήθειας διαμορφώνεται στα 14 λεπτά κιλοβατώρα με πάγια χρέωση 5 €. Η εταιρεία δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την έκπτωση για την οποία παραπέμπει στον Ιανουάριο του ‘24.

* Η Elpedison από την πλευρά της ανακοίνωσε μόνο το πάγιο του ειδικού τιμολογίου το οποίο θα είναι 5 € ενώ αναφέρεται και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται ένας καταναλωτής για να περάσει στο ειδικό τιμολόγιο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, ο τελευταίος λογαριασμός προηγούμενο προμηθευτή, η σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που έγινε η εγκατάσταση, μισθωτήριο οριστικοποιημένο μέσω TAXIS ή αποδεικτικό ιδιοκτησίας και την ένδειξη μετρητή.

* Η NRG του ομίλου Motor Oil ανακοίνωσε βασική τιμή προμήθειας μαζί με έκπτωση συνέπειας 11,5 λεπτά  η κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, χωρίς έκπτωση συνέπειας η βασική τιμή προμήθειας διαμορφώνονται σε 19 λεπτά η κιλοβατώρα. Το πάγιο και οι εκπτώσεις είναι στα 5 € το μήνα. Η  αρχική τιμή του παγίου πέφτει στα 4,50 με ηλεκτρονικό λογαριασμό  (e-bill), στα 4€ το μήνα με πάγια εντολή και στα 3,50 ευρώ το μήνα με ηλεκτρονική πληρωμή και πάγια εντολή μαζί.

* Με πλήρη κατάλογο νέων τιμολογίων ανακοίνωσε τις νέες χρεώσεις η Ελληνικό Φυσικό Αέριο. Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει βασική τιμή προμήθειας 0,99 λεπτά την  κιλοβατώρα για το οικιακό τιμολόγιο με πάγια χρέωση 5 € το μήνα. Το ίδιο πάγιο ισχύει και για το επαγγελματικό τιμολόγιο όπου η βασική τιμή χρέωσης διαμορφώνεται από 0,105 έως 0,112 λεπτά κιλοβατώρα ανάλογα με το πρόγραμμα. Για τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, η εταιρεία ανακοίνωσε μόνο την πάγια χρέωση η οποία ανέρχεται στο Μaxi Home στα 5 € το μήνα και στο Μaxi Home Super στα 6 €. Επίσης για το μπλε σταθερό ανακοίνωσε πάγιο 10 ευρώ και χρέωση ενέργειας 0,60 λεπτά η κιλοβατώρα. Τέλος, η Volton προσφέρει την βασική χρέωση με 15,5 λεπτά/KWh, που μετά τις εκπτώσεις διαμορφώνεται στα 9,92 λεπτά/KWh.

Πηγή: newmoney.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News