Νεοι λογαριασμοί ρεύματος - Χρωματιστά τιμολόγια - xrwmatista timologia

«Χαμένοι» στα... χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος οι καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουμε (vid)

ακρόαση άρθρου
Οικονομία
«Χαμένοι» στα... χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος οι καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουμε (vid)
Η προσπάθεια “διαφάνειας” στην αγορά ενέργειας έχει προκαλέσει... σύγχυση στους καταναλωτές

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη λάβει από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματός σας το ηλεκτρονικό μήνυμα ή την επιστολή με την οποία ενημερώνεστε για τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου, καθώς από τον Ιανουάριο ξεκινά η... “μάχη των χρωματιστών τιμολογίων” ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο βαρύ κλίμα, που έχει διαμορφώσει η αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. για το πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος πάτησαν το “κουμπί” για να φύγουν μαζικά και οι τελευταίες ενημερωτικές επιστολές προς τους πελάτες τους προχθές, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ο μεγάλος πάροχος, η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, έχει δρομολογήσει από τις 21 Νοεμβρίου που εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση την αποστολή όλων των ενημερωτικών επιστολών στα 5,5 εκατ. πελατών της, τόσο ηλεκτρονικά όσο και ταχυδρομικά.

Οι καταναλωτές στους οποίους έφτασαν ήδη ηλεκτρονικά μηνύματα ή γραπτές επιστολές έχουν αρχίσει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους παρόχους τους για να ρωτήσουν για το πράσινο τιμολόγιο. Η εικόνα που μεταφέρεται από κάποιες εταιρείες είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες τους στην προφορική επικοινωνία μαζί τους εμφανίζονται πρόθυμοι να παραμείνουν στο πρόγραμμα που είχαν υπογράψει. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πελάτες τους θα ρίξουν το βάρος τις επόμενες ημέρες οι εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να αποτρέψουν κατά το δυνατόν τη μετάπτωσή τους στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο που έχει επιβάλει ως υποχρεωτικό με νόμο το ΥΠ.ΕΝ., και στο οποίο θα μεταπέσουν αυτομάτως όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ρητά κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Συνάντηση στη ΡΑΑΕΥ

Στο μεταξύ, η ΡΑΑΕΥ έχει καλέσει σε συνάντηση αύριο τους παρόχους, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι του ΥΠ.ΕΝ. Την κινητοποίηση της ΡΑΑΕΥ προκάλεσε η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη στις επιστολές που έστειλαν στους πελάτες τους κάποιοι προμηθευτές και στην προσπάθεια που γίνεται μέσω αυτών να τους αποτρέψουν από το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο εμφανίζουν με συγκεκριμένα ποσοστά μάλιστα ακριβότερο από τα πορτοκαλί κυμαινόμενα τιμολόγια.

Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τους παρόχους για τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, για να διαπιστώσει εάν είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές είναι παραπλανητικές

Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τους παρόχους για τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, για να διαπιστώσει εάν είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές είναι παραπλανητικές. Σε αυτή την περίπτωση έχει δικαίωμα να καλέσει τον εκάστοτε προμηθευτή μεμονωμένα σε επίσημη ακρόαση.

Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά την τιμή του πράσινου τιμολογίου, είναι κοινή η εκτίμηση των παρόχων ότι θα είναι υψηλότερη από τα πορτοκαλί τιμολόγια κι αυτό γιατί εμπεριέχει ρίσκο πρόβλεψης της διακύμανσης της χονδρεμπορικής αγοράς.

«Πονοκέφαλος»

“Πονοκέφαλο” έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, που προσπαθούν να καταλάβουν ποια η διαφορά του πράσινου από το μπλε και ποιο τους συμφέρει, και όλα αυτά ένα μήνα σχεδόν πριν την εφαρμογή τους.

Το βασικό ερώτημα που έχουν όλοι μετά την ανακοίνωση των χρωματιστών τιμολογίων είναι αν το ρεύμα τελικά από το νέο έτος θα είναι ακριβότερο ή φθηνότερο.

Τα νέα τιμολόγια έρχονται από την Πρωτοχρονιά, με το πράσινο να είναι εκείνο στο οποίο θα ενταχθούν όλοι όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το μπλε έχει σταθερή χρέωση.

Στην κάμερα του Mega μίλησαν καταναλωτές, οι οποίοι δήλωσαν άκρως μπερδεμένοι με τα νέα δεδομένα.

«Θα έπρεπε ο κάθε πάροχος ενέργειας να κάνει στον πελάτη μια εκτενέστατη ενημέρωση, γιατί το να ξεκινήσω εγώ να κάνω “σαφάρι”, να ψάχνω σε 10 διαφορετικούς παρόδους τι μπορώ να εξοικονομήσω, είναι λίγο χαοτικό», ανέφερε ένας καταναλωτής.

«Το σταθερό, αν κλειδώσει σε ακριβή τιμή, είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί αν υποθέσουμε ότι η ενεργειακή κρίση λήξει σύντομα, τότε θα έχουμε κλειδωθεί σε μια τιμή ακριβή», ανέφερε ένας ακόμη καταναλωτής.

Εκτός από το πράσινο και το μπλε, την παλέτα των επιλογών των καταναλωτών συμπληρώνουν το κίτρινο, κυμαινόμενο, με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα και το πορτοκαλί, το οποίο προϋποθέτει να υπάρχει έξυπνος μετρητής. Οι περισσότεροι καταναλωτές πάντως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το χρώμα που θα επιλέξουν.

«Στο τιμολόγιο που είμαι θα παραμείνω. Και να το ψάξω θα συμφέρει κάποιο άλλο, στην αρχή θα έρθει ένας λογαριασμός και μετά θα έρθει ένας τεράστιος», δήλωσε άλλος καταναλωτής.

«Θα πάμε μάλλον προς το κυμαινόμενο, γιατί οι εταιρείες παίζουν διαφορά παιχνίδια με τις τιμές, νομίζω πως αυτό που είναι κάθε στιγμή είναι το καλύτερο, θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και δε θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις προς την τιμή», είπε άλλος καταναλωτής.

Από το υπουργείο Ενέργειας δηλώνουν ότι με το πράσινο τιμολόγιο ο καταναλωτής θα γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος, αφού κάθε πρώτη του μήνα η τιμή θα κοινοποιείται από τους παρόχους στην ιστοσελίδα τους και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Κάπου εδώ, να τονίσουμε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μία κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω.

Αυτό που ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, ότι δηλαδή θα γνωρίζουμε ποιος πάροχος είναι πιο ακριβός ή πιο φθηνός, θα προκύπτει μέσω συγκρίσεων της τελικής τιμής, σε ειδικό site, το energycost.gr, όπου θα εισέρχεται κανείς με ειδικό QR και θα μπορεί να δει εάν ανήκει σε φθηνό πάροχο.

Οι πάροχοι έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν στους καταναλωτές επιστολές ενημέρωσης για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2024. Εάν ο καταναλωτής δεν υποβάλλει δήλωση αντίρρησης, θα υπάγεται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ειδάλλως θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο τιμολόγιο επιθυμεί.

Προσοχή! Εάν επιλέξετε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση δεν μπορείτε να αλλάξετε, ενώ εάν μπείτε σε τιμολόγιο με κυμαινόμενη χρέωση, μπορείτε να επιλέξετε άλλο ανά πάσα στιγμή.

Χρώματα... πολλά

Τα χρωματιστά τιμολόγια και τι σημαίνουν

Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή χρέωση, μετά από συμφωνία του καταναλωτή με τον πάροχο, για προκαθορισμένη διάρκεια, ανεξαρτήτων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Κίτρινο τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, βάσει των διακυμάνσεων των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, πάντα σε ενημέρωση με την εταιρεία.

Πορτοκαλί τιμολόγιο: Κυμαινόμενη χρέωση, που όμως θέλει προσοχή καθώς μπορεί να αλλάζει ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά με προϋπόθεση να υπάρχει εγκατεστημένος έξυπνος μετρητής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, καθώς οι έξυπνοι μετρητές που έχουν τοποθετηθεί είναι ελάχιστοι, αφού είναι μία πιλοτική διαδικασία που ακόμα δεν έχει επεκταθεί.

Πράσινο τιμολόγιο: Το πιο πολυσυζητημένο τιμολόγιο. Θα έχει δύο τιμές. Θα υπάρχει η βασική τιμή, η οποία καθορίζεται από την ΡΑΑΕΥ - Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - και θα είναι σταθερή για έξι μήνες. Επί της βασικής τιμής, ο πάροχος θα ορίζει την τελική τιμή, την οποία θα ανακοινώνει κάθε μήνα. Η τελική τιμή ενσωματώνει χρεώσεις μηχανισμού διακύμανσης, πάγιο που δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ και τυχόν εκπτώσεις που ισχύουν στο τιμολόγιο. Να σημειωθεί ότι η βασική τιμή θα είναι κοινή για όλους, ενώ η τελική τιμή θα διαφέρει ανά πάροχο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News