elaiolado
Φωτ. αρχείου: Shutterstock

Ελαιόλαδο: «Πονοκέφαλος» στα νοικοκυριά η τιμή του - Η μειωμένη παραγωγή και τα σενάρια για το κόστος του τενεκέ

Οικονομία
Ελαιόλαδο: «Πονοκέφαλος» στα νοικοκυριά η τιμή του - Η μειωμένη παραγωγή και τα σενάρια για το κόστος του τενεκέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το ελαιόλαδο να φεύγει με αυξημένη τιμή από τα ελαιοτριβεία, ωστόσο όπως δηλώνουν παραγωγοί δεν... τρίβουν τα χέρια τους - Αντιθέτως οι καταναλωτές ανησυχούν στην προοπτική να φτάσει ο τενεκές ακόμα και στα 200 ευρώ

Έναν επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» προκαλεί στα ελληνικά νοικοκυριά η εκτόξευση στην τιμή του ελαιολάδου εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας που πλήττει τη χώρα μας.

Τα σενάρια για την τιμή του τενεκέ δίνουν και παίρνουν, αλλά μοιάζει δεδομένο ότι καθώς μπαίνουμε στην έναρξη της ελαιοκομικής σεζόν, το φετινό λάδι θα βγει στην αγορά με αυξημένο κόστος.

«Η τιμή έχει φτάσει κοντά στο ''ταβάνι'' ωστόσο τις τελευταίες ημέρες βλέπω μια χαλάρωση, καθώς ξεκινάει η καινούργια ελαιοκομική περίοδος», τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.

Όσο για το ενδεχόμενο χαμηλής επάρκειας ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ζήτηση που θα υπάρξει από το εξωτερικό: «Φαντάζομαι ότι πλήρης επάρκεια θα υπάρχει για το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτός αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά από την Ισπανία για να καλύψουν δικές τους ανάγκες».

Απέφυγε δε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ να κάνει μια πρόβλεψη για την τιμή του τενεκέ: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς σήμερα να προβλέψει που θα φτάσει η τιμή. Παρακολουθούμε μια διαρκή μείωσης της κατανάλωσης εδώ και ένα χρόνο αν συνεχιστεί αυτή η μείωση θα ισορροπήσει με την προσφορά οπότε δεν θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις. Δεν υπάρχει διαμορφωμένη αγορά σήμερα. Το βασικότερο είναι ότι οι αγοραστές του εξωτερικού απέχουν αυτή τη στιγμή από την αγορά, δεν ζητούν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το τοπίο θα «ξεθολώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Μάλιστα σημείωσε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μπορεί ο παραγωγός να νιώθει ευχαριστημένος αλλά αυτό δεν ισχύει καθολικά και για όλες τις περιοχές της χώρας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις ό,τι τιμή και να έχει το λάδι, ο παραγωγός δεν θα έχει κέρδος καθώς η παραγωγή είναι 80% κάτω σε κάποιες περιοχές. Αυτός που πέρσι έβγαλε 1 τόνο, θα βγάλει φέτος 200 κιλά. Ό,τι τιμή και να έχει αυτό το λάδι, το κόστος που έχει πληρώσει για τα δέντρα του είναι το ίδιο, είτε έβγαζε 1000 κιλά είτε τα 200», εξηγεί ο κ. Γιαννούλης

Διευκρίνισε επίσης ότι η σταδιακή αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο οφείλεται σε παράγοντες εξωγενείς: «Αυτό συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο, λόγω της πολύ μειωμένης παραγωγής καταρχήν της Ισπανίας, αλλά και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο που ξεκινάει τώρα. Έχουμε γενικά μειωμένη παραγωγή και στη λεκάνη της Μεσογείου».

Βασίλης Βρουλίτης: «Καθόλου ακραίο το σενάριο των 200 ευρώ στην τιμή του τενεκέ»

Η μειωμένη παραγωγή είναι αυτή που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ελαιοκαλλιεργητές, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Newsbomb.gr ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης.

«Είναι τουλάχιστον 50% μειωμένη η παραγωγή και αναμένεται να αυξηθεί γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια ενώ θα υπάρχει απώλεια λόγω δάκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρουλίτης.

Όσο για το φαινόμενο της μειωμένης ζήτησης, ο ίδιος δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η παραγωγή διοχετεύεται στο εξωτερικό: «Η εγχώρια ζήτηση μπορεί να μειώνεται λόγω και του αυξανόμενου κόστους και γενικότερα της ακρίβειας. Ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει προς εξαγωγή. Το λάδι αυτό διοχετεύεται. Η λογική του ''δεν υπάρχει ζήτηση'' επικρατεί για να πέσουν οι τιμές προς τον παραγωγό, ενώ η τιμή στην κατανάλωση παραμένει ίδια».

Όσο για τα σενάρια για 200 ευρώ στην τιμή του τενεκέ, συμφώνησε πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα: «Δεν είναι ακραίο σενάριο τα 200 ευρώ, εφόσον πριν ένα μην κόστιζε 150-160 ευρώ. Αυτό βέβαια δεν ευχαριστεί τους αγρότες».

Ο κ. Βρουλίτης συμφώνησε επίσης πώς οι παραγωγοί δεν θα βγουν πάρα πολύ κερδισμένοι από τις αυξήσεις: «Το κέρδος μια χρονιάς δεν ισοφαρίζει άλλες δέκα που δεν βγήκε η χρονιά. Μπορεί φέτος να βγάλουν κέρδος αλλά είναι ελάχιστο. Πολύ δεν πότισαν φέτος λόγω του κόστους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 80%».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News