Χατζηδάκης - Προϋπολογισμός 2024: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις - Πότε θα ισχύσει

Οικονομία
Χατζηδάκης - Προϋπολογισμός 2024: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις - Πότε θα ισχύσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για συντάξεις, μέτρα στήριξης και επίδομα θέρμανσης

Χαμόγελα σε εκατομμύρια συνταξιούχους “σκόρπισε” η είδηση ότι θα υπάρξει «αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024» όπως «θα προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024 που θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή».

Η προαναφερόμενη διαπίστωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μιλώντας στον Ant1, εξήγησε πως «3,1% θα είναι οι αυξήσεις γιατί είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός από πέρσι» και θύμισε παράλληλα ότι το ύψος της αύξησης στις συντάξεις προκύπτει σε συνάρτηση με το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Αναφορικά  με την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης πολιτών, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα «έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. Ο κατώτατος μισθός ήταν στην 18η θέση, από της 22 της ΕΕ που έχουν ανάλογο μέτρο και έχει πάει στην 13η θέση».

«Έχουμε το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, έχουμε το Market Pass, έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχει στήριξη των εισοδημάτων κατά της ακρίβειας και σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα έχουν αποτέλεσμα την ενίσχυση των νοικοκυριών», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «έχουμε την αύξηση μετά από 14 χρόνια της δημοσίους υπαλλήλους, μεσοσταθμικά κατά 1.476 ευρώ ανά υπάλληλο. Έχουμε της τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, της αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, είναι οι καινούριες αυξήσεις της συνταξιούχους, είναι το αφορολόγητο για της οικογένειες. Πάμε σε άλλο μείγμα πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό επεσήμανε ότι μειώνεται και πως ειδικότερα στον πληθωρισμό των τροφίμων «υπάρχει αποκλιμάκωση σε σχέση με της προηγούμενους μήνες, ο ρυθμός της αύξησης αρχίζει να περιορίζεται».

 

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «συγκριτικά με πέρσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα και λίγο χαμηλότερα. Αυτές είναι οι δικές μας εκτιμήσεις. Υπάρχει και πάλι το επίδομα θέρμανσης που θα είναι αυξημένο για τις οικογένειες με παιδιά».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει περιορισμός των οριζόντιων επιδομάτων που δόθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

 

Ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι, παρά τις καταστροφές και τις θεομηνίες, «ο Προϋπολογισμός υπεραποδίδει, όπως υπεραποδίδει και η οικονομία. Χάρη στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει αυξήσει τις επενδύσεις και έχει δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας από το 2019. Η Ελλάδα αποτελεί “παράθυρο ευκαιρίας”, λόγω και της πολιτικής σταθερότητας».

 

Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

 

Για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι «Δεν υπήρξε ποτέ θέμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει θέμα με την φοροδιαφυγή, υπάρχει ζήτημα διασταυρώσεων και εντοπισμού φοροδιαφυγής και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών».

Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει και για τα ξενοδοχεία του Πηλίου, που στενάζει από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, το νέο τέλος για τα καταλύματα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «είναι Τέλος Κλιματικής Αλλαγής και ισχύει ότι έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News