Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πού θα πάνε οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον χειμώνα - Πόσο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

Οικονομία
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πού θα πάνε οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον χειμώνα - Πόσο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δύο μήνες νέο πλαίσιο με στόχο να ξεμπλοκάρει τη διείσδυση των ΑΠΕ και να επιτρέψει τη λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών

Δεν μπορούν να προβλεφθούν οι τιμές ενέργειας το χειμώνα, είπε χθες μιλώντας στο Olympia Forum o υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι αν υπάρξει μείζων κρίση το ΥΠΕΝ θα κάνει ότι έχει κάνει μέχρι τώρα, στηρίζοντας τα νοικοκυριά.

«Αν υπάρξει μια μείζων κρίση», σημείωσε, «θα κάνουμε ό,τι κάναμε και την προηγούμενη φορά. Αν δεν υπάρξει θα τελειώσει ο Μηχανισμός όπως έχει προγραμματιστεί στις 31/12 και θα πάμε σε μια ομαλοποίηση με βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τους ενεργειακά ευάλωτους, δηλαδή σε μια αυξημένη περίμετρο».

Ταυτόχρονα, όμως, προέβλεψε, σύμφωνα με το imerisia.gr, ότι δεν θα είναι τέτοιος ο χειμώνας που έρχεται, καθώς οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 90%, αν και όπως εξήγησε οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον καιρό στην Ευρώπη, αφού οι ενεργειακές τιμές διαμορφώνονται από την τιμή του φυσικού αερίου, που όμως διαμορφώνεται από τόσους πολλούς παράγοντες που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Ο καιρός της Ευρώπης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, γιατί το οριακό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο και η τιμή στην Ελλάδα επηρεάζεται από τον καιρό στην Ευρώπη. Οι τιμές φυσικού αερίου επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως πρόσφατα από μια απεργία στην Αυστραλία που ανέβασε κατά 5 ευρώ την τιμή στο TTF. Από την άλλη οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι κατά 90% γεμάτες και καράβια με αέριο περιφέρονται γύρω από την Ιβηρική και δεν δίνουν το φυσικό αέριο γιατί δεν τους αρέσει η τιμή. Αν αποφασίσουν να το δώσουν, θα ρίξουν την αγορά», σημείωσε λέγοντας ότι δεν είναι ασφαλής η πρόβλεψη.

Προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ για να καταπολεμήσει τις υψηλές τιμές, είναι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ. που σήμερα έχει κολλήσει στην πεπερασμένη δυνατότητα των δικτύων. Ο μόνος τρόπο για να επωφεληθούν περισσότερες ομάδες επιχειρήσεων και καταναλωτών από την φθηνή πράσινη ενέργεια, είναι να προστεθούν μπαταρίες στα έργα ΑΠΕ, ώστε να μη χρειάζεται να συνδεθούν στο δίκτυο.

Σε δύο μήνες νέο πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει το ΥΠΕΝ ένα νέο πλαίσιο που θα ανακοινώσει σε δύο μήνες με στόχο να ξεμπλοκάρει την διείσδυση των ΑΠΕ και να επιτρέψει τη λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών.

Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η μεγάλη «ουρά» που υπάρχει στα φωτοβολταϊκά

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Olympia Forum, τα φωτοβολταϊκά είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας, πρέπει όμως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φωτοβολταϊκών και αυτό απαιτεί αποθήκευση ενέργειας. «Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η μεγάλη «ουρά» που υπάρχει στα φωτοβολταϊκά και η οποία δημιουργεί δύο θεμελιώδη προβλήματα, το πρώτο αφορά στην ταχύτητα στις επενδύσεις, και το δεύτερο στην αποθήκευση, καθώς τα φωτοβολταϊκά έχουν λίγες ώρες λειτουργίας».

«Όταν λέει ο κόσμος θέλω να βάλω ένα φωτοβολταϊκό σύνδεσέ με, πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό απαιτεί και άλλες επενδύσεις, από άλλους. Πρέπει να φτιάξουμε σχήματα που αυτοτελώς θα επιτρέπουν την ταχύτερη εισαγωγή των φ/β στην αγορά. Και για να γίνει αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις στην αποθήκευση», εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News