Έμμεση παράταση οκτώ ετών για την εκτός σχεδίου δόμηση

Οικονομία
Έμμεση παράταση οκτώ ετών για την εκτός σχεδίου δόμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει η μεταβατική διάταξη που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος

Τη δυνατότητα δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν από το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο, δίνει μεταβατική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Για όσα είναι μεταγενέστερα, δηλαδή την περίοδο από το 1985 έως και το 2003, προβλέπεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους, όπως για παράδειγμα η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να ξεμπλοκάρει την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά το θέμα της κοινοχρησίας οδών μέσω της κύρωσης του συνολικού κοινόχρηστου οδικού δικτύου. Αδειών που έχουν μπλοκάρει μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για την ανέγερση ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει η δυνατότητα δόμησης για 8 χρόνια - κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας - σε εκτός σχεδίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού του δικτύου κοινοχρήστων δρόμων σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το διάστημα θα πρέπει το κράτος να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τον καθορισμό των κοινόχρηστων δρόμων προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι πολίτες θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2025 να εκδώσουν προέγκριση ή οικοδομική άδεια. Η προέγκριση ισχύει για έναν χρόνο, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση έκδοσης της άδειας δόμησης, που ισχύει για τέσσερα χρόνια. Δηλαδή συνολικά δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να αρχίσει να χτίζει σε οκτώ χρόνια από σήμερα.

Όπως τονίζουν τοπογράφοι-μηχανικοί, δημιουργούνται τρεις κατηγορίες γηπέδων, ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους και το πρόσωπο που διαθέτουν σε δρόμο:

α) Όσα δημιουργήθηκαν από 31.05.1985 έως 31.12.2003 και έχουν πρόσωπο σε δρόμο που δημιουργήθηκε πριν από το 1977. Απαιτείται το ένα εκ των ορίων τους να εφάπτεται με προϋφιστάμενη και εν τοις πράγμασι αποδοθείσα στην κοινοχρησία οδό, πλάτους κατ’ ελάχιστον 4 μέτρων.

β) Όσα δημιουργήθηκαν από 31.05.1985 έως 31.12.2003. Θα πρέπει να εξυπηρετούνται από δουλεία οδού ελάχιστου πλάτους 4 μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι η δουλεία οδού απολήγει σε κοινόχρηστο δρόμο.

γ) Εκείνα που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31.05.1985 και είναι τυφλά. Για τα οικόπεδα αυτά θα αρκεί οποιαδήποτε εξασφάλιση προσπέλασης, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας οδού και ανεξαρτήτως πλάτους αυτής, σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή σ’ εγκαταλειμμένα τμήματα αυτών ή σε αγροτική οδό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News