Μπορεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια να είναι θετικό στον απόηχο της συμφωνίας πώλησης της SVB, ωστόσο κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν πως οι αναταράξεις στις αγορές δεν έχουν τελειώσει.
Μάλιστα αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού τύπου αναρωτιούνται αν η Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας όπως και τα CDS της τράπεζας βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα την προηγούμενη Παρασκευή, θα είναι η επόμενη εστία κρίσης.
Όπως αναφέρουν έγκριτα διεθνή οικονομικά sites, oι ανησυχίες σχετικά με την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, σχετίζονται με τα παράγωγα που έχει στον έλεγχό της και που προσεγγίζουν τα 40 τρισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ανοίγματα είναι από τα πλέον ριψοκίνδυνα και σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα, που επικρατούν υψηλά επιτόκια και φυγή των επενδυτών από τα assets υψηλού ρίσκου, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να τους γυρίσου την πλάτη ή να καταγραφούν μαζικές πωλήσεις. Κάτι τέτοιο, θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στην Deutsche Bank και θα ήταν μονόδρομος κάποιου είδους διάσωσης.
Εν τω μεταξύ ανάσα προσέφερε στις αγορές η ανακοίνωση ότι η Silicon Valley Bank πέρασε υπό τον έλεγχο της First Citizens Bank. Η συμφωνία με την Oμοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων. Οι μέχρι πρότινος καταθέτες της Silicon Valley Bank μετατρέπονται αυτόματα σε καταθέτες της First Citizens, ενώ όλες οι καταθέσεις που αναλαμβάνει η δεύτερη θα παραμείνουν ασφαλισμένες από την FDIC μέχρι το ασφαλιστικό όριο.
Η Silicon Valley Bank δραστηριοποιούνταν κυρίως στις τεχνολογικές startups. Όταν κλήθηκε να καλύψει μια τρύπα στον ισολογισμό της, η οποία προέκυψε από την έκθεσή της στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ανακοίνωσε σχέδιο για την άντληση 2,25 δισ. δολαρίων από τις αγορές μέσω έκδοσης μετοχών.
Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η νηνεμία στις αγορές δεν θα κρατήσει για πολύ και η επόμενη καταιγίδα θα ξεσπάσει σύντομα.
«Είναι ωραίο που υπάρχει αγοραστής», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της IG Markets στο Σίδνεϊ, Tony Sycamore, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι βιώνουμε μια μικρή ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα.
Η αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της SVB και εν συνεχεία τα όσα διαδραματίστηκαν με την Credit Suisse, η οποία εξαγοράστηκε από την ανταγωνίστριά της UBS, είχαν ως αποτέλεσμα τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών.
Σημειώνεται πως από αρχές του μήνα ο δείκτης Stoxx των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 18% και ο αμερικανικός δείκτης περιφερειακών τραπεζών KBW έχει υποχωρήσει κατά 21%.
Ο Shayne Elliott, διευθύνων σύμβουλος της Australia and New Zealand Banking Group επεσήμανε ότι η αναταραχή δεν έχει τελειώσει και εκτίμησε επίσης ότι η τρέχουσα αναταραχή έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε μια μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.
«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να καθίσετε εδώ και να πείτε: “Λοιπόν, όλα τελείωσαν, η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse και, ξέρετε, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα”», δήλωσε ο Elliott. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πρόωρο να υποθέσουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε "άλλη μια GFC", αναφερόμενος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από περίπου 15 χρόνια που βύθισε τις μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες του κόσμου στη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η Rachel Slade στέλεχος της ομάδας personal banking του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, της National Australia Bank, δήλωσε στη Australian Financial Review τη Δευτέρα ότι οι πελάτες ενυπόθηκων δανείων άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια πίεσης μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά δεν υπήρχαν ακόμη αιχμές για τις αθετήσεις.
Πηγή: newsbomb.gr