Έρχεται το “Εξοικονομώ 2023” - Στην τελική ευθεία το “Εξοικονομώ Ανακαινίζω” και το “Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις”

Οικονομία
Έρχεται το “Εξοικονομώ 2023” - Στην τελική ευθεία το “Εξοικονομώ Ανακαινίζω” και το “Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τα γνωστά για ηλιακό θερμοσίφωνα και για φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχονται το «Εξοικονομώ 2023», το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»

Νέα προγράμματα με επιδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για αιτήσεις. Εκτός από τα γνωστά για ηλιακό θερμοσίφωνα και για φωτοβολταϊκά στη στέγη έρχονται το «Εξοικονομώ 2023», το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2023» για νοικοκυριά, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η έναρξη υποδοχής αιτήσεων αναμένεται τον Μάιο και οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα.

Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους (ηλικίας 18 έως 39 ετών) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, με τις επιδοτήσεις να φτάνουν έως 30% για ανακαίνιση και 90% για ενεργειακή αναβάθμιση, με εισοδηματικά κριτήρια και bonus αποκέντρωσης.

Όπως είναι γνωστό δύο νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης ξεκινούν τον επόμενο μήνα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκα προ ημερών.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα προγράμματα που είναι σε φάση υλοποίησης το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και ανακοίνωσε τα δύο νέα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται το “Εξοικονομώ 2023” και το “Εξοικονομώ-Ανακαινίζω” για νέους ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας 18-39 ετών και συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος για φθηνή στέγη για τους νέους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

* Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.

* Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

- Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».

- Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News