Συνεχίζει απτόητη η ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων στη «σκιά» των Credit Suisse και SVB

Οικονομία
Συνεχίζει απτόητη η ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων στη «σκιά» των Credit Suisse και SVB

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο δεν άλλαξε τίποτα στις αποφάσεις της ΕΚΤ

Νέα αύξηση επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 50 μονάδες βάσεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι δεν θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της μετά το sell-off στις αγορές λόγω Credit Suisse αλλά και τα προβλήματα με την Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση και διαβεβαιώνει ότι η «εργαλειοθήκη» της είναι απόλυτα εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας εάν καταστεί αναγκαίο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξηγώντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο ντε Γκίντος σημείωσε στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ιδιωτικότητας των συνομιλιών.

Παρ' όλα αυτά, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Άνοιξαν θετικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Μάζεψαν τα κέρδη

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ, οι ευρωαγορές περιόρισαν αισθητά τα πρωινά τους κέρδη. Στο άνοιγμα ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν, ενώ η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άλμα μετά το «σωσίβιο» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Τι φοβούνται οι αναλυτές

Ο ιδρυτής της Shelter Island Capital Management, Luis Arenzana, δήλωσε ότι οι συνεχείς αποσύρσεις κεφαλαίων από πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας δεν είναι «αναγκαστικά μία αντίδραση πανικού στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ μόνο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα κέρδη της CS από το 2013 ήταν μικρότερα από το κόστος κεφαλαίου της. Η τράπεζα είχε έκτοτε σωρευτικές απώλειες 2,5 φράγκων ανά μετοχή. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ή δύο κακών ετών, καθώς η τράπεζα σημείωσε ζημιές τα πέντε από τα εννιά αυτά χρόνια».

Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS είναι το πιθανότερο σενάριο. «Θεωρούμε ότι η στήριξη με ρευστότητα από τη SNB δεν είναι αρκετή», ανέφεραν. «Κατά την άποψή μας, το στάτους κβο δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς οι ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών αρχίζουν να εμφανίζονται, κάτι που αντανακλάται στην αδυναμία των αγορών πιστώσεων και μετοχών», πρόσθεσαν.

«Μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής, οι ελβετικές Αρχές πρόσφεραν τη στήριξή τους, η οποία είναι ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα αυτά θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα σπάσουν το αρνητικό σπιράλ… Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στο franchise», δήλωσε αναλυτής της Bank Vontobel.

Η επικεφαλής για τις αγορές της Hargreaves Lansdown δήλωσε ότι «η Credit Suisse είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει και παίρνει έκτακτη βοήθεια», προσθέτοντας ότι «η βοήθεια των 54 δισεκ. δολαρίων ανακόπτει τις ανησυχίες για μεγαλύτερες αναλήψεις από την τράπεζα και τις συνέπειες για άλλα πιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο που είναι εκτεθειμένα στη λειτουργία της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News