Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: «Ισχυρή η Credit Suisse, αν χρειαστεί θα παρέχουμε ρευστότητα»

Οικονομία
Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας: «Ισχυρή η Credit Suisse, αν χρειαστεί θα παρέχουμε ρευστότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινή δήλωση η Κεντρική Τράπεζα (SNB) και η ελβετική εποπτική Αρχή χρηματοπιστωτικής αγοράς (FINMA) δηλώνουν ότι «η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες

Ρυθμιστική Αρχή και Ελβετική Κεντρική Τράπεζα με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι η Credit Suisse πληροί εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και ξεκαθαρίζουν πως αν χρειαστεί θα στηριχτεί.

Συγκεκριμένα σε κοινή δήλωση η Κεντρική Τράπεζα (SNB) και η ελβετική εποπτική Αρχή χρηματοπιστωτικής αγοράς (FINMA) δηλώνουν ότι «η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα».

Αναφέρουν ακόμη ότι «διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS».

Η FINMA και η SNB επισημαίνουν ακόμη σε αυτήν την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ' όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων».

«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Credit Suisse είχε υποβάλει αίτημα για κρατική βοήθεια, σύμφωνα με τους Financial Times μετά την αιφνιδιαστική κατάρρευση.

Ειδικότερα, η τράπεζα, κατά τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την FINMA, την ελβετική ρυθμιστική Αρχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News