Τζόζεφ Τζεντίλ: Ποιος είναι ο τραπεζίτης που έβαλε το... χέρι του σε τρεις χρεωκοπίες

Οικονομία
Τζόζεφ Τζεντίλ: Ποιος είναι ο τραπεζίτης που έβαλε το... χέρι του σε τρεις χρεωκοπίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Πρωταγωνιστής” στις υποθέσεις Enron, Lehman Brothers και SVB - Από οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers, διευθύνων σύμβουλος Διοίκησης της Silicon Valley Bank

Η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και το «κραχ» της ελβετικής Credit Suisse, λίγες ημέρες μετά, «βυθίζουν» τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο και προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, με τις ημέρες που ζούμε να θυμίζουν εκείνες του 2008 και την κατάρρευση, τότε, της Lehman Brothers.

Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχουν «κοινά σημεία» σε αυτές τις υποθέσεις ή... περίεργες, «διαβολικές» συμπτώσεις, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας. Η πρώτη, προφανής σύμπτωση, η οποία ασφαλώς και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί, είναι ότι ο πρόεδρος της Credit Suisse λέγεται... Λίμαν και γράφεται στα αγγλικά όπως περίπου η Lehman Brothers, αλλά με διπλό «n» (Axel Lehmann).

Αναζητώντας, ωστόσο, σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, αμέσως μετά την είδηση της κατάρρευσης της SVB, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εντόπισαν ένα στοιχείο -ή, καλύτερα, ένα πρόσωπο- που συνδέει και συνδέεται με τις υποθέσεις της Lehman Brothers και της SVB.

Κάπου εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να σας συστήσουμε τον κ. Τζόζεφ Τζεντίλ (Joseph Gentile), ο οποίος εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers -απ' όπου μάλιστα αποχώρησε το 2007, μόλις ένα χρόνο πριν αυτή χρεωκοπήσει- ενώ σήμερα τον βρίσκουμε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Διοίκησης της Silicon Valley Bank!

Η φωτογραφία του, μάλιστα, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως στο Twitter- δίνοντας έναυσμα για να ξεκινήσει το «πάρτι» σχετικά με το πόσο... επιτυχημένο τραπεζικό στέλεχος είναι ο Τζόζεφ (Τζο) Τζεντίλ.

https://twitter.com/DeFi_Cheetah/status/1634816379223416832 https://twitter.com/Vision4theBlind/status/1635446609348624386
https://twitter.com/wallstreetpro/status/1634492391754280960

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για τον «μυστηριώδη» κ. Τζεντίλ, διαπιστώνουμε ότι έχει εργαστεί, κατά το παρελθόν, στην Bank of America και στην JP Morgan. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η πληροφορία ότι ξεκίνησε την καριέρα του από τη λογιστική εταιρεία Arthur Andersen, με έδρα το Σικάγο. Μέχρι το 2001, η εν λόγω εταιρεία παρείχε χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και είχε φτάσει να λογίζεται ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες του κλάδου της -μαζί με τις περίφημες Deloitte & Touche, Ernst & Young, KPMG and PricewaterhouseCoopers.

Στα μέσα του 2002, η Arthur Andersen -οποία έκπληξη, από τη στιγμή που ο Τζοζεφ Τζεντίλ άφησε και εδώ το... στίγμα του- κατέρρευσε. Ο λόγος ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν ανακαλύφθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές η εμπλοκή της και οι αμφιλεγόμενες λογιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ως προς τη διαχείριση του «χαρτοφυλακίου» της Enron και της Worldcom, οι οποίες... χρεωκόπησαν την ίδια χρονιά!

Εύλογα, λοιπόν, οι χρήστες των social media θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες του Τζόζεφ Τζεντίλ και διερωτώνται πώς ένα στέλεχος που έχει συνδεθεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών και, εντέλει, χρεωκοπιών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να βρίσκει δουλειά στα ανώτατα κλιμάκια. Ποιος μπορεί να πει ότι έχουν άδικο;

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News