Μπάιντεν: Αυστηρότερο πλαίσιο για τις τράπεζες - Χάνουν τα χρήματά τους οι επενδυτές (vid)

Οικονομία
Μπάιντεν: Αυστηρότερο πλαίσιο για τις τράπεζες - Χάνουν τα χρήματά τους οι επενδυτές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για την κατάρρευση των δύο τραπεζών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, και οι δράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να προστατεύσει τους καταθέτες

Την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τραπεζικό τομέα ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την SVB. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος εκείνοι που διαχειρίζονται τις προβληματικές τράπεζες πρέπει να απολυθούν, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επενδυτές στις χρεοκοπημένες τράπεζες δεν θα προστατευτούν. «Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν ο κίνδυνος δεν αποδώσει, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους», τόνισε ο Μπάιντεν.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως οι πολίτες «θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν θα ξανανασυμβεί αυτό και σημείωσε πως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει «άμεσα» μέτρα. «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», είπε.

Όπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) έχει αναλάβει τον έλεγχο της SVB και της Signature, υπογραμμίζοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου και τα χρήματα θα προέλθουν από το νεοσυσταθέν ταμείο ασφάλισης.

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»

Σημειώνεται πως με κοινή τους ανακοίνωση η Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), γνωστοποίησαν τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

«Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι φορείς αυτοί, προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».

Το μέτρο, που σκοπό έχει να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις, ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν».

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News