EΝΦΙΑ 2023: Προσεχώς τα «ραβασάκια» για το νέο φόρο

Οικονομία
EΝΦΙΑ 2023: Προσεχώς τα «ραβασάκια» για το νέο φόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς και πότε θα πληρωθούν οι δόσεις, ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν αλλαγή στο ποσό που θα πληρώσουν - Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, περί τα τέλη Απριλίου, προγραμματίζεται να φτάσουν τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ για το 2023 σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και η 10η και τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό που κατέβαλε το 2022, ενώ ισχύουν οι ίδιες εκπτώσεις. Σύμφωνα με την imerisia.gr, αυτοί που θα δουν διαφορές στον τελικό λογαριασμό είναι εκείνοι που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους κατά το περασμένο έτος. Όσοι το 2022 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή αποκάλυψαν “ξεχασμένα” τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους, θα πρέπει να “επισκεφτούν” μέχρι το τέλος Μαρτίου την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στο περιουσιακό τους προφίλ, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και όσοι διαπίστωσαν λάθη στην περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς θα πρέπει να μεταβούν στην εφαρμογή “Περιουσιολόγιο” στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE, να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία (απαρτίζονται κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ) αναμένεται να ανέλθουν σε 2,38 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια ακριβώς επίπεδα με φέτος.

Εκπτώσεις και απαλλαγή

Αμετάβλητες αναμένεται να μείνουν οι εκπτώσεις 50% και 100% που προβλέπονται σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιοι εξαιρούνται της πληρωμής

Εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023 όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Πιο συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

 • Σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου 2018.
 • Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.
 • Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021.
 • Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020, και
 • Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη.

  Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε δικαιώματα επί κτηρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η/12/2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτήρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της χώρας.

Διορθώσεις στο Ε9

Έως τις 31 Μαρτίου 2023 έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση στο έντυπο Ε9 για να “ξεφουσκώσουν” τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ. Οι διορθώσεις αυτές γίνονται με την υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ και αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται και οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 ή μεταβίβασαν κάποιο ακίνητο ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες και αποκάλυψαν “ξεχασμένα” τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους θα πρέπει να εμφανίσουν τις αλλαγές αυτές στην εφορία.

Από το 2024 οι μειώσεις αντικειμενικών

Οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε όσους δήμους κρίνει το υπουργείο Οικονομικών ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις δε θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί και θα πληρωθεί το 2023, αλλά του 2024. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τον αυξημένο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός αντικειμενικών αξιών και θα ενταχθούν στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας των ακινήτων.

Συνολικά 170 δήμοι, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου και Κισσάμου θα υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τεχνικό φάκελο, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά υψηλές οι νέες αντικειμενικές και πρέπει να μειωθούν. Πάντως, το θέμα αναμένεται να εξεταστεί μετά τις εκλογές, καθώς δεν αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους στο διάστημα που απομένει οι επιτροπές πραγματογνωμόνων και των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για να παραδώσουν την εισήγησή τους στον υπουργό Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News