Αυξήσεις- “φωτιά” στα τρόφιμα: Έως και 25% πάνω τα γαλακτοκομικά με το κρέας και το ψωμί να ακολουθούν

Οικονομία
Αυξήσεις- “φωτιά” στα τρόφιμα: Έως και 25% πάνω τα γαλακτοκομικά με το κρέας και το ψωμί να ακολουθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σκυτάλη των πληθωριστικών πιέσεων έχει πάρει από τα καύσιμα ο τομέας των τροφίμων, με πολλά βασικά είδη διατροφής να καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και υπερτριπλάσιες από τον μέσο μηναίο πληθωρισμό

Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση θα είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού, καθώς η αγορά έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική παρά τις πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας και οι αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη συνεχίζονται, και μάλιστα εντατικά.

Οπότε η είδηση ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβρη είναι ήσσονος σημασίας, αφού το “τσουνάμι” ακρίβειας συνεχίζει να μαίνεται.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 7% τον Ιανουάριο, από 7,2% τον Δεκέμβριο του 2022, 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης διατηρήθηκε σε πτωτική τροχιά για τέταρτο διαδοχικό μήνα, μετά το 12% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Δεκέμβριο του 2022, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε μείωση 0,5% μετά από παρόμοια μείωση τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο.

Το “ράλι” στις τιμές των τροφίμων, πάντως, συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ειδικότερα, η κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά εμφανίζει αύξηση 15,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες “σκαρφαλώνουν” 10,6%.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδειξαν μείωση κατά 15,4% στις τιμές του ηλεκτρικού, αλλά και αύξηση κατά 34,7% στις τιμές του φυσικού αερίου, 25% στα στερεά καύσιμα, 17,9% στο υγραέριο, 7,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 6,1% στα προϊόντα πετρελαίου και τα λιπαντικά.

Τα τρόφιμα “καλπάζουν”

Τη σκυτάλη των πληθωριστικών πιέσεων έχει πάρει από τα καύσιμα ο τομέας των τροφίμων, με πολλά βασικά είδη διατροφής να καταγράφουν αυξήσεις ακόμη και υπερτριπλάσιες από τον μέσο μηναίο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά καταγράφουν αύξηση 25% και τα βρώσιμα έλαια (συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου) αύξηση 23,1%. Οι τιμές στα κρέατα είχαν αύξηση 19,3%, στο ψωμί και τα δημητριακά 18,6%, στα λοιπά τρόφιμα 15,6% και στα λαχανικά και τις κατηγορίες καφές, κακάο και τσάι κατά 10,6%, ενώ τα μεταλλικά νερά είχαν αύξηση τιμών κατά 7,6%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (15,7%), τα υαλικά και τα επιτραπέζια σκεύη κατά 8,9% και στα φάρμακα κατά 6,1%.

Διψήφιες αυξήσεις είχαν υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων, όπως είναι η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (52,4%), τα κόμιστρα ταξί (32,9%) και τα εισιτήρια ων πλοίων, που είχαν αύξηση 26,9%. Οι τιμές σε κινηματογράφους και θέατρα είχαν αύξηση 16,9%, το πακέτο διακοπών 13,1% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία 8%.

Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 10,1%, στα μεταχειρισμένα κατά 8,4% και στις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα κατά 10,4%, ενώ και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών είχαν αύξηση κατά 12,2%.

Αναλυτικά στοιχεία

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,0% τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 15,4% στην ομάδα “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αβγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.
 • 3,0% στην ομάδα “Αλκοολούχα ποτά και καπνός”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 6,5% στην ομάδα “Ένδυση και υπόδηση”, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 10,6% στην ομάδα “Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 2,9% στην ομάδα “Υγεία”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 8,1% στην ομάδα “Μεταφορές”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, και εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
 • 3,4% στην ομάδα “Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
 • 2,2% στην ομάδα “Εκπαίδευση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 7,8% στην ομάδα “Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.
 • 5,4% στην ομάδα “Άλλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 0,1% στην ομάδα “Στέγαση”, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα.
 • 1,3% στην ομάδα “Επικοινωνίες”, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Μηνιαία μεταβολή

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,5% τον μήνα Ιανουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 22,8% στην ομάδα “Ένδυση και υπόδηση”, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.
 • 0,4% στην ομάδα “Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες”, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων και μείωσης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 1,1% στην ομάδα “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, πίτσες και πίτες, μοσχάρι, αλλαντικά, νωπά ψάρια, τυριά, αβγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό και νωπά φρούτα.
 • 1,3% στην ομάδα “Αλκοολούχα ποτά και καπνός”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 1,9% στην ομάδα “Στέγαση”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα δημοτικά τέλη.
 • 0,2% στην ομάδα “Μεταφορές”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης.
 • 0,6% στην ομάδα “Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία.
 • 1,0% στην ομάδα “Άλλα αγαθά και υπηρεσίες”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας και ασφάλιστρα υγείας.

Ετήσια αύξηση 7,3% του εναρμονισμένου δείκτη

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,3%, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 παρουσίασε μείωση 0,5%.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022-Ιανουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021-Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,4%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News