default-image

Τα 7 μέτρα στήριξης - Ρυθμίσεις για οφειλέτες, επίδομα σε συνταξιούχους

Οικονομία
Τα 7 μέτρα στήριξης - Ρυθμίσεις για οφειλέτες, επίδομα σε συνταξιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τρεις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη και εξειδίκευσαν σήμερα Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τις επτά παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση:

 1. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

αφορολόγητη, ανεκχώρητη, ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται δεν συμψηφίζεται δεν υπόκειται σε τέλος. 280 εκατ. ευρώ

 1. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλους του έτους (αντί για Ιούνιο του 2023) σε τομείς όπως μεταφορές, καφές, γυμναστήρια, σχολές χορού, μη αλκοολούχα ποτά. Για το 2ο εξάμηνο, το κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 250 εκατ. εύρω
 2. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για αγροτικό πετρέλαιο. Κόστος 76 εκατ. ευρώ
 3. Επιτάχυνση στην κατανομή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Κόστος 120 εκατ. ευρώ
 4. Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ) και διεύρυνση των ειδικοτήτων εργαζομένων που μπορούν να το λάβουν. Μόνιμο κόστος της παρέμβασης στα 250 εκατ. ευρώ.
 5. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.
 • Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 για την απόσβεση παλαιών υποχρεώσεων.
 • Δημιουργείται νέο σχήμα για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις του ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν. Συγκεκριμένα, οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

 • Υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης, δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.
 • Διευρύνεται το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.
 • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
 • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο.
 • Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το Market Pass.

Χατζηδάκης: Τα κριτήρια για τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι

Αναφορικά με την εφάπαξ ενίσχυση προς τους 1.112.000 συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ύψος της ενίσχυσης (από 200 έως 300 ευρώ) θα εξαρτηθεί από τρία κριτήρια:

 • Η μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
 • Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
 • Άλλες τυχόν ενισχύσεις που λαμβάνουν

560.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 300 ευρώ:

Όσοι δεν είδαν καμία αύξηση, έχουν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1.000 ευρώ. Πρόκειται για 120.000 περίπου άτομα (το 5% του συνόλου).

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο ενίσχυση τα περασμένα Χριστούγεννα.

Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.100 ευρώ, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μηδαμινό όφελος από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 36 ευρώ τον χρόνο). Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 70.000 άτομα.

394.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 250 ευρώ:

Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης με περίπου 110 ευρώ. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 300.000 συνταξιούχους

Συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση, αλλά έλαβαν ένα μικρότερο ποσό. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.

158.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 200 ευρώ:

35.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1600 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.110 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.

Επισημαίνεται ότι δεν καλύπτονται συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις πάνω από 1.600 ευρώ.

Θ. Σκυλακάκης: Συμβατά με τον προϋπολογισμό τα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι συμβατά με τον προϋπολογισμό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις που επιτρέπουν τα μέτρα είναι:

 • Η ασφάλεια με την οποία μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και από τις προβλέψεις της ΕΕ που προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% εφέτος.
 • Η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο μειώνει τις ανάγκες της επιδότησης αλλά και το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου.
 • Η βελτίωση των φορολογικών εσόδων. «Δεν έχουμε ακόμη την τελική εικόνα γιατί πρέπει να τελειώσει ο Φεβρουάριος από τα μέχρι στιγμής προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Το συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ. ευρώ, είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι απολύτως συμβατές με την πολιτική μας να εξασφαλίζουμε πρώτα δημοσιονομικό χώρο και μετά να προχωράμε σε μέτρα, σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News