Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα 3 νέα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο - Οι ημερομηνίες κλειδιά

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα 3 νέα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο - Οι ημερομηνίες κλειδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων η οποία έχει δρομολογηθεί για τα μέσα Μαρτίου

Το χρονοδιάγραμμα δεν κρύβει εκπλήξεις, καθώς η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Ιουλίου, ανεξαρτήτως του πότε θα υποβληθεί η δήλωση. Αυτοί που έχουν, πάντως, κάθε λόγο να αδημονούν είναι όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου. Όσο για την εξόφληση, θα “τραβήξει” ως τον επόμενο Φεβρουάριο.  

Επί του παρόντος έχουμε την επίσημη έναρξη της διαδικασίας με την Απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για το πρώτο βήμα: την υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, μερισμάτων και πάσης φύσεως επιδομάτων. Ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου, έτσι ώστε όταν σηκωθεί η αυλαία των δηλώσεων το Μάρτιο, να είναι προσυμπληρωμένα τα σχετικά “κουτάκια”.  

Η Απόφαση αναφέρει 3 νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος:  

(α) η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη,  

(β) οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα και  

(γ) η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 

Δεν καταγράφονται και δεν θα φορολογηθούν επίσης: 

  1. έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους (πχ βενζίνες για δικό τους μηχανάκι), 
  2. το επίδομα Στέγασης,   
  3. οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης  (Power Pass, Fuel Pass, Evia & Samos Pass κλπ). 
  4. οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ: 

- έξοδα κηδείας, 

- παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, 

- προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων   

 - επίδομα ομογενών προσφύγων   

 - έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, 

 - επίδομα γέννησης (άρθρο 1 του ν.4659/2020) που απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα. 

Οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων,  αν και δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, αποστέλλονται και προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση –αλλά προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν, σύμφωνα με το iefimerida.gr. 

Επίσης και το Επίδομα παιδιού (Α21), όπου αναγράφεται το σύνολο του επιδόματος του έτους ασχέτως πότε έγινε η καταβολή του. Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που δόθηκαν σαν έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων (πχ 250 ευρώ προνοιακές παροχές ατόμων με αναπηρία, προς ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κλπ). Συναθροίζονται μαζί με τα τακτικά επιδόματα και τις συντάξεις τις οποίες προσαυξάνουν. 

Εμφανίζονται αλλά δεν φορολογούνται επίσης και οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία: επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κλπ, διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά, οικονομική ενίσχυση ΑμΕΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική -αναιμία κ.λπ, ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους. 

Ειδικότερες οδηγίες δίδονται επίσης και για περιπτώσεις, όπως: 

  • από 1/1/2022 το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, εμφανίζεται μεν στη δήλωση αλλά εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τυχόν αναδρομικά με περίοδο αναφοράς προ του 2022, αναγράφονται ξεχωριστά στο έτος/χρήση όπου αυτά αφορούν. 
  • αμοιβές σε εργαζόμενους με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς επίσης και σε ξεναγούς, για τις οποίες διενεργείται, από 14.6.2018, παρακράτηση φόρου 5% 
  • αμοιβές που καταβλήθηκαν από φορείς του Δημοσίου σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» 

Σε περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο, καθώς τα ποσά αυτά δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News