Πληθωρισμός: Φρένο για τον Δεκέμβριο στο 7,2% - Τεράστιες αυξήσεις στα τρόφιμα

Οικονομία
Πληθωρισμός: Φρένο για τον Δεκέμβριο στο 7,2% - Τεράστιες αυξήσεις στα τρόφιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες τιμές προϊόντων...συγκρατήθηκαν και ποιες συνέχισαν το «ράλι» - Νέα άνοδος 50% στο φυσικό αέριο

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος συνέχισε την πτωτική τάση που σημειώνεται μετα τον Σεπτέμβριο, όταν είχε φθάσει στο 12%. Για τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε μέσα επίπεδα του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 9,6% σε σχέση με το 2021. Πριν λίγες ημέρες, η Eurostat είχε εκτιμήσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε στο 7,6% για τον ίδιο μήνα.

Ωστόσο, αξίεζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η ακρίβεια σε όλους τους τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5%, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τον δείκτη διατροφής να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 15,5% από 15% τον Νοέμβριο.

Τον μεγαλύτερο πτωτικό αντίκτυπο είχε η τιμή του ρεύματος, η οποία μειώθηκε 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε 1,4%, των καυσίμων - λιπαντικών κατά 8,6% και του φυσικού αερίου κατά 50%.

Αύξηση 15,5% στις τιμές των τροφίμων

Ειδικότερα, οι τιμές γαλακτοκομικών - αυγών αυξήθηκαν 25,6%, στο ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,1%, στα κρέατα 17,8%, στα έλαια - λίπη 21,7% και στα λαχανικά 13.1%

Για τη μείωση του πληθωρισμού είχε προϊδεάσει η Eurostat, η οποία ανακοίνωσε ανήμερα των Θεοφανείων τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία έδειξαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στο 7,6% από 8,8% τον Νοέμβριο. Η πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Eurostat, προέκυψε από τη σημαντική επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 4,7% έναντι 11,7% τον Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (μαζί με του αλκοόλ και του καπνού) επιταχύνθηκαν στο 13,8% έναντι 13,6% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης στο δρόμο με την ακρίβεια δεν θα τελειώσει για τα ελληνικά νοικοκυριά έως το 2024. Μπορεί το 2023 να δρομολογείται μία αποκλιμάκωση, αλλά εκτιμητές αναφέρουν ότι οι πιέσεις θα συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα τα οποία συνιστούν μονόδορμο τη μονιμοποίηση της ακρίβειας στην ελληνική οικονομία, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αναμένει ο πληθωρισμός να σημειώσει πτώση κάτω από το 7%. Βλέπει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο προς το 4%. Οι μέσες εκτιμήσεις για το 2023 δείχνουν πληθωρισμό κοντά στο 6-7%, ο οποίος θα παραμείνει κοντά στο 3-4% έως το 2024.

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2022 με Δεκέμβριο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 7,2% τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

-15,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

-2,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-2,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

-11,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

-2,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

-9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

-3,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

-2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-7,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

-5,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας. 2.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

2,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News