Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για την αύξηση από 1η Απριλίου - Ποια επιδόματα συμπαρασύρει

Οικονομία
Κατώτατος μισθός: Τα δύο σενάρια για την αύξηση από 1η Απριλίου - Ποια επιδόματα συμπαρασύρει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισµού αλλά και έντονης προεκλογικής πόλωσης, η επαναφορά του κατώτατου µισθού στα επίπεδα προ µνηµονίων, ήτοι στα 751 ευρώ, θεωρείται δεδοµένη, ενώ στο οικονοµικό επιτελείο συζητούν πλέον, ως ισχυρό, το ενδεχόµενο αύξησης του κατώτατου µισθού ακόµη και κατά 9% µε 9,5%, προκειµένου να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδηµάτων περίπου 650.000 µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα από την αύξηση του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή

Το σενάριο της μεγάλης αύξησης του κατώτατου µισθού, που µπορεί να προσεγγίσει και τα 70 ευρώ και το οποίο αναµένεται να αποφασίσει εντός του πρώτου 15νθηµέρου του Μαρτίου από το υπουργείο Εργασίας, προκειµένου να διαµορφωθεί από 713 ευρώ σήµερα ακόµη και στα 780 ευρώ, απομακρύνεται σημαντικά, μετά και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

«Τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM. «Όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δύο παραμέτρους: αφενός μεν την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της διεθνούς κρίσης αφετέρου δε την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες, επίσης, υφίστανται τη διεθνή κρίση» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Και συμπλήρωσε: «Σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ, γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει. Μακάρι οι μισθοί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, γιατί, αν μία επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει».

Αναφορικά με την ανεργία, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5 %. Σήμερα, είναι στο 11,4 % και, τον Νοέμβριο, είχαμε πάλι πτώση, παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι, λόγω εποχικότητας της αγοράς εργασίας, θα είχαμε άνοδο. Η μείωση κατά 6,1 μονάδες δεν έγινε αυτόματα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. "Δεν έτυχε, πέτυχε".

Το πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί όχι μόνο πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα, αν η χώρα μπει σε αστάθεια ή αν εκλεγεί μία κυβέρνηση που δεν είναι φιλοεπενδυτική, μην περιμένετε να ανοίξουν καινούργιες δουλειές. Αν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θα συζητάμε για τις τριετίες, αλλά για το πώς θα αποφύγουμε κινδύνους για τη χώρα και τους εργαζόμενους».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση, καθώς και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

«Για παράδειγμα», όπως εξήγησε, «αν η αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 70 ευρώ το μήνα, στο τέλος Ιανουαρίου, θα πάρει 140 ευρώ, που αντιστοιχούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι προηγήθηκαν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα των 250 ευρώ και η τέταρτ

Επιστροφή στο 2010

Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισµού αλλά και έντονης προεκλογικής πόλωσης, η επαναφορά του κατώτατου µισθού στα επίπεδα προ µνηµονίων, ήτοι στα 751 ευρώ, θεωρείται δεδοµένη, ενώ στο οικονοµικό επιτελείο συζητούν πλέον, ως ισχυρό, το ενδεχόµενο αύξησης του κατώτατου µισθού ακόµη και κατά 9% µε 9,5%, προκειµένου να καλυφθούν οι απώλειες των εισοδηµάτων περίπου 650.000 µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα από την αύξηση του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η αύξηση της τάξης του 5,5% που αντιστοιχεί σε 39 ευρώ, προκειµένου ο κατώτατος µισθός από 713 ευρώ που είναι σήµερα να επανέλθει στα επίπεδα προ µνηµονίων (751 ευρώ), έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί. Ωστόσο, στις πραγµατικές προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και «τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων», όπως λένε χαρακτηριστικά, βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου µισθού τουλάχιστον κατά 7,75% µε 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο µισθό κοντά στα 768 µε 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 µε 57 ευρώ).

Έρχεται η διάταξη για τον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, αναμένεται η διάταξη για τον κατώτατο μισθό που θα πάει στη Βουλή. Το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα - πιθανότατα και την Παρασκευή - έρχεται η διάταξη στη Βουλή και κλειδώνει το νέο χρονοδιάγραμμα.

Η τελική απόφαση για το ύψος του μισθού αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου αλλά όλα δείχνουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι πιθανό να φτάσει ακόμη και τα 780 ευρώ. Τα βασικά σενάρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, είναι δύο:

Αύξηση 7,75% που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 768 ευρώ

Αύξηση 9,9% που σημαίνει ότι θα φτάσει στα 785 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει από την 1η Απριλίου.

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν λόγω κατώτατου μισθού

  • Επίδομα ανεργίας
  • Βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  • Ειδική παροχή μητρότητας
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Γιάννης Οικονόμου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ ουσιαστική, θα ενισχύσει τα εισοδήματα 10/01/2023 12:52 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα 1371 Greek

«Μέσα σε 18 μήνες θα έχουμε τρεις φορές αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη χώρα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, υπογραμμίζοντας πως σε διάστημα λιγότερο από 16-18 μήνες έρχεται η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πρόκειται για προσχηματική κίνηση αλλά «θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ευρύτερα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μεμφόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο στον ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνουν με βίντεο, εμείς με ουσιαστικές πολιτικές προσπαθούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στους ανθρώπους. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το έχει». Επεσήμανε ακόμη ότι, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει συνέπεια στο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και επανέλαβε ότι κάθε καινούργια δυνατότητα που υπάρχει στον τομέα της Οικονομίας, αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όπως αποδείξαμε και το προηγούμενο διάστημα, η αύξηση θα είναι τέτοια, που θα είναι πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση των ανθρώπων που αμείβονται στα χαμηλότερα στρώματα. Ο προσδιορισμός του ποσού είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Προφανώς, και από τη φύση της διαπραγμάτευσης. Τον κατώτατο μισθό δεν τον δίνει η κυβέρνηση, τον δίνει η αγορά με βάση το οικονομικό κλίμα, τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται. Να είναι βέβαιος ο κόσμος ότι όπως και οι δυο προηγούμενες αυξήσεις ήταν ουσιαστικές -κυρίως η δεύτερη, αυτή που διαμόρφωσε τον κατώτατο μισθό στα 712 ευρώ- δεν θα πρόκειται για μια κίνηση προσχηματική. Θα είναι μια αύξηση πολύ ουσιαστική, που θα ενισχύσει τα εισοδήματα. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός το στοίχημα της αύξησης των μισθών και των εισοδημάτων στην επόμενη δεύτερη τετραετία μας θα είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κατώτατο μισθό, αφορά συνολικά την αμοιβή στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα. Οι αμοιβές των Ελλήνων οφείλουν και πρέπει να ανέβουν για να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Από την άνοιξη και μετά οι πρώτες εκλογικές διαδικασίες

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «το σημαντικό είναι ότι είμαστε συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει από την αρχή, ότι, δηλαδή, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Από την άνοιξη και μετά, είχαμε πει, είναι πιθανόν να έχουμε τις πρώτες διαδικασίες. Όταν έχουμε ημερομηνία εκλογών, ο πρωθυπουργός θα την ανακοινώσει στον ελληνικό λαό.

Είμαστε απολύτως συνεπείς προς την ελληνική κοινωνία, σε αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς. Θα ολοκληρώσουμε το έργο μας, εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μικρή διαφορά κάνει αν οι εκλογές θα είναι 15 μέρες πριν ή 15 μέρες μετά. Το σημαντικό είναι πως αυτό που είπαμε από την αρχή -ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας- τηρούμε».

Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας

Απαντώντας εμμέσως σε διαφημιστικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «όσο στον ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνουν με βίντεο, εμείς με ουσιαστικές πολιτικές προσπαθούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στους ανθρώπους. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το ψάχνει, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το έχει. Καταρχήν, δεν έχουν ενημερωθεί ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι 500 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός είναι ήδη 712 ευρώ και θα έρθει και αύξηση. Δεν ξέρω αν έχουν ενημερωθεί ότι μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια, υπάρχουν 270.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τους νέους, ότι το φοιτητικό επίδομα στέγασης για ένα υπαρκτό πρόβλημα, έχει πάει στα 1.500 ευρώ και για όσους συγκατοικούν στα 2.000 ευρώ. Επίσης, ότι τρέχει ήδη ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της στέγασης των νέων ανθρώπων, το πρόγραμμα "Στέγη" με πολύ γενναίες, ουσιαστικές πρόνοιες. 'Αλλωστε, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και, κυρίως, της ελληνικής νεολαίας είναι ενδεικτικό. Από εκεί και πέρα με βίντεο δεν στεγάστηκε κανείς ποτέ. Στεγάστηκε και βρήκε λύσεις στις ουσιαστικές και στις πραγματικές ανάγκες, μέσα από πολιτικές λογικές, μέσα από πολιτικές που με επαγγελματισμό, με γνώση, με κατανόηση του περιβάλλοντος που δίνουν διέξοδο στις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων».

Σχολίασε επίσης ότι «δεν έχει καλή παράδοση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αριθμούς γενικώς, πολύ περισσότερο με τον κατώτατο μισθό. Δεν θέλω να ξαναθυμίσω τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις απέναντι στη ελληνική κοινωνία και τη νέα γενιά για το ύψος διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού επί των ημερών του. Δεν θέλω να θυμίσω πού παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό και πού τον πήγαμε και πού θα φτάσει μέσα σε λιγότερο από 16 μήνες. Εκείνο που είναι ουσιαστικό και χρήσιμο -και πρώτα και πάνω απ' όλα το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι- είναι ότι ένα δράμι πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας. Εμείς με πράξεις, με πολιτικές δίνουμε διέξοδο, περιορίζουμε το "αποτύπωμα" των κρίσεων στη ζωή των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε και να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τις ανάγκες τους. Γι' αυτό ακριβώς και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου, είναι η αύξηση των εισοδημάτων και η αύξηση των μισθών. Το στοίχημα, όμως, αυτό δεν κερδίζεται με σκηνοθεσίες. Όπως και το μετρό δεν προχωρά με μουσαμάδες, έτσι και τα σπίτια δεν βρίσκονται με βίντεο. Κερδίζεται με μια ουσιαστική πολιτική, με σχεδιασμό, με συντονισμένες δράσεις, όπως είναι το πρόγραμμα "Στέγη", όπως είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, όπως είναι σειρά πολιτικών που έχουν βελτιώσει ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και της νέας γενιάς».

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα θέμα με την καλλιτεχνική εκπαίδευση πάρα πολλά χρόνια

Με αναφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για ζητήματα που προέκυψαν με αφορμή το ΠΔ για διορισμό καλλιτεχνών στο Δημόσιο, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Είναι διαφορετικής τάξεως μεγέθους το πρόβλημα που διαχρονικά υπήρχε. Πράγματι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα θέμα με την καλλιτεχνική εκπαίδευση πάρα πολλά χρόνια, που καμία κυβέρνηση δεν είχε μπει στον κόπο να το ανοίξει, να ασχοληθεί με αυτό. Είναι άλλο η υποκρισία ή η σύγχυση που κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για διορισμούς στο Δημόσιο όλων και καλλιτεχνών, όχι σε καλλιτεχνικές θέσεις, σε οποιαδήποτε άλλη θέση διοικητικού προσωπικού. Με αφορμή, λοιπόν, το πρόβλημα που ήρθε στην επιφάνεια, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, από τότε που υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις -θυμίζω τη συνάντηση του κ. Γιατρομανωλάκη και άλλων αρμοδίων με τους καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους τους, αλλά και χθες σε μια ευρύτατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας, Εσωτερικών, στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- αποφασίστηκε να ασχοληθούμε ουσιαστικά με δύο βασικά ζητήματα».

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες και οι διαφορετικές ταχύτητες στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. «Είναι ένα ζήτημα πολύ ουσιαστικό, δύσκολο στο να αντιμετωπιστεί με διάφορες διαχρονικές στρεβλώσεις. Θα συζητήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, πάντοτε σκεπτόμενοι και τι επιμέρους συνέπειες αντανακλαστικές μπορεί να έχει αυτό και σε άλλους χώρους, αλλά και πώς θα δοθεί μία λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες. Να ξέρουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, να ξέρουν οι καλλιτέχνες ότι, όπως ουσιαστικά σταθήκαμε στο πλευρό τους όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι θα κάνουμε και τώρα, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα. Συζητάμε να μπει μια τάξη στο χάος που υπάρχει με τις καλλιτεχνικές ιδιότητες. Για να προκύψει αυτό, θα ακούσουμε γνώμες ανθρώπων, θα δούμε το θεσμικό πλαίσιο πώς είναι, μέσα από εκείνους που κατάλληλα μπορούν να μας υποδείξουν έναν δρόμο, για να αντιμετωπίσουμε και τις στρεβλώσεις μέχρι τώρα, αλλά να δούμε και για το από εδώ και πέρα».

Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας

Επικαλούμενος επίσημα οικονομικά στοιχεία ανέφερε επίσης ότι «για 3ο συνεχόμενο μήνα είχαμε μια αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό. Συνεχίζει η ακρίβεια να είναι εδώ, να ταλαιπωρεί, να δυσκολεύει τον οικονομικό βίο των νοικοκυριών. Όμως, η χώρα μας σημείωσε τη τέταρτη μεγαλύτερη μείωση πληθωρισμού τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός είναι στο 7,6% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 9,2%. Επίσης, για να περιορίσουμε το "αποτύπωμα" της ακρίβειας στην καθημερινότητά μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ μια σειρά από μέτρα. Το "Καλάθι του νοικοκυριού", που πολλοί προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν και να το απαξιώσουν από το ξεκίνημά του έχει πετύχει. Από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή η "Κάρτα αγορών" που θα επιδοτεί το 10% των αγορών βασικών αγαθών. Ό,τι καινούργια δυνατότητα υπάρχει, θα αξιοποιείται προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News