Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται, πόσο και πότε

Οικονομία
Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αυξάνονται, πόσο και πότε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023, αναμένεται να συμπαρασύρει, μεταξύ άλλων και το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) - Δείτε αναλυτικά όλες αναπροσαρμογές

Μια σειρά επιδομάτων και βοηθημάτων, όπως το επίδομα της ανεργίας που καταβάλει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), θα συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η imerisia.gr, οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα η οποία θα κινείται από τα 751 ( αύξηση 5.5%) έως τα 770-780 ευρώ ( αύξηση 8.5%-9%) , δεδομένης και της προεκλογικής συγκυρίας.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Πως αναπροσαρμόζονται επιδόματα και βοηθήματα

Επίσης αναπροσαρμόζονται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σήμερα το βοήθημα για τους αυτοαπασχολούμενους που μένουν άνεργοι διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από 1η Απριλίου θα ανέλθει από 462 έως 475.2 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα 227.6 Με την νέα αύξηση θα φτάσει από 1η Απριλίου από 240 έως 247 ευρώ. Το εν λόγω ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα στα 350.2 και από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 369.4 έως 380 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.

Ειδικά εποχικά βοηθήματα:

Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.

Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή σήμερα είναι 713 ευρώ από 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 751 έως 770 ευρώ

Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη

Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Για εργαζόμενους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2256 έως 2320 ευρώ από την 1η Απριλίου .

Άλλες αποζημιώσεις της ΔΥΠΑ

  • η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας ,
  • η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.
  • Προγράμματα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας
  • Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Οι ωφελούμενοι εισπράττουν καθαρές ημερήσιες αμοιβές στο 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε κατώτατου μηνιαίου μισθού, δηλαδή 24,52 ευρώ σήμερα και 25.8 έως 26.6 ευρώ από την 1η Απριλίου

Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ Μαθητείας

Η αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News