Φυσικό αέριο: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για το πλαφόν

Οικονομία
Φυσικό αέριο: Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για το πλαφόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν αναμονή των λεπτομερειών για το ύψος, από το οποίο θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» της τιμής

Αποφάσεις για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, αναμένεται να πάρουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. 

Έτσι, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μένει να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ύψος, από το οποίο θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» της τιμής, αλλά και τον μηχανισμό ανάσχεσης του πλαφόν.

Οι αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το κείμενο συμπερασμάτων

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι «27» αναφέρονται σε όσα αποφάσισαν το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου καλωσορίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει και ζητώντας να ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου το έργο για τις προτάσεις των νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο:

– την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές

– την επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

– την δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές.

Η Γερμανία και το φυσικό αέριο

Την ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για έναν συμβιβασμό ως προς τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια το εσωτερικό «φρένο» για τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του 2023 μέχρι την άνοιξη του 2024.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρίσιμο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών στη Γερμανία, στο πλαίσιο του ογκωδέστατου πακέτου των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απώτερος στόχος η στήριξη καταναλωτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας, που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς για την ενέργεια με το νέο έτος.

Φωτογραφία από: AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News