Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι οι δικαιούχοι των 250 ευρώ - Οι πληρωμές

Οικονομία
Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι οι δικαιούχοι των 250 ευρώ - Οι πληρωμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιταγή ακρίβειας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν τα Χριστούγεννα

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να δουν τα 250 ευρώ στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας. Πρόκειται για τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.

Η επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί συνολικά σε 2,3 δικαιούχους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου μαζί με τα επιδόματα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ.

//--> //-->

Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ είναι αυτοί που κατά τον Νοέμβριο του 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,

    αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),

  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Ποιοι θα πάρουν «διπλή» επιταγή ακρίβειας

«Κερδισμένα» είναι τα ζευγάρια που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας, καθώς εκεί θα καταβάλλεται διπλή, δηλαδή 500 ευρώ στο νοικοκυριό.

Διπλή «δόση» θα λάβουν επίσης και οι 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ μιάμιση δόση θα δουν στον λογαριασμό τους 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Διευκρινίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News